Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu aprova demanar un increment de pressupost i de tractaments aeris contra la processionària del pi

La Seu aprova demanar un increment de pressupost i de tractaments aeris contra la processionària del pi

A la moció de Compromís s'hi van sumar l'equip de govern i ERC, que defensen les campanyes fetes fins ara per aturar la plaga. El ple també ha acordat, per unanimitat, millorar la visibilitat dels passos de vianants

La Seu d'Urgell
La Seu d'Urgell
15/05/2018 15:20

El ple ordinari de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns una moció presentada pel grup de Compromís en què es demana instar la Generalitat a incrementar el pressupost i els tractaments aeris per aturar la plaga de la processionària del pi. A la proposta s'hi van afegir l'equip de govern (PDeCAT) i ERC, que hi van fer les seves aportacions, mentre que la CUP es va abstenir.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va defensar les transaccions afegides per l'equip de govern per tal de donar al text "efectivitat i realisme científic". Batalla va recordar que "el tractament de la processionària és complex" i va informar que ja n'han parlat amb el Departament d'Agricultura pel que fa a l'afectació a la Seu i l'Alt Urgell. Des del punt de vista tècnic, el consistori recorda que la processionària "és un insecte autòcton que cíclicament es multiplica i debilita els arbres, però no els mata". En tot cas, hi afegeix Batalla, "sí que és perillós per a animals i persones".

El batlle urgellenc va matisar que sí que existia un pla anteriorment i que "ja fa temps que s’ha fet tractaments contra la processionària". L’any pasat, al setembre es va fer tota l’operativa des de l’aeroport de la Seu i l’aeròdrom de Cerdanya, que va incloure 20.000 hectàrees (a l’Alt Urgell, 2.738) i també va abastar boscos de l’Alta Ribagorça, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, el Pallars Jussà i la Cerdanya. El 2016, a les zones tractades hi va haver una mortaldat del 95% i "aquest any es farà noves actuacions, perquè és evident que encara hi ha zones pendents de tractar".

De la seva part, el portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, va mostrar-se a favor de l'esperit de la moció i de la necessitat de més accions, però hi va voler fer diverses apreciacions tècniques. En la seva condició de tècnic forestal, Viaplana va assegurar que "no és cert que no s’hagin fet accions" perquè "a la comarca s’ha actuat en diverses zones" i, a més, "Catalunya és puntera en lluita contra la processionària i un model per a d'altres països", per la qual cosa considera "una mica de falta de respecte als tècnics dir que no s'ha fet res".

El regidor republicà també va detallar que "els tractaments aeris s’han de fer en un moment concret de l’any, quan eclosionen els ous". A més a més, va voler deixar clar que "és una veritat a mitges que la processionària no mati els pins: la realitat és que els deixa molt dèbils i n’acaba provocant la mort, sobretot si l’ataca any rere any". Viaplana considera "innegable que els darrers anys hi ha hagut una millora a la comarca" perquè ara el departament té tres tècnics que en fan seguiment "i s’està actuant de manera molt professional", si bé apunta que "si hi hagués més pressupost s’hauria d’haver actuat en almenys 9.000 ha més". El pressupost actual és d’1 milió d’euros. Finalment, va voler recordar que "les erugues poden aguantar fins a 2 anys sota terra, cosa que dificulta el tractament", especialment amb els efectes del canvi climàtic, que han reduït el nombre de glaçades a la tardor.

El portaveu de la CUP, Pau Lozano, va explicat que el seu grup ha demanat un informe a un tècnic forestal i conclouen que "la processionària té d’altres animals (insectes i paràsits) que s’alimenten d’ella", per la qual cosa es mostren "en contra de la fumigació, perquè també afecta els seus depredadors". Lozano creu que "el que ha afavorit la plaga és canviar espècies autòctones per grans extensions de pi" i advoca perquè hi hagi "més feina de netejar boscos". Sobre aquest punt, des d'ERC van puntualitzar que els tractaments aeris que es fan a Catalunya són totalment ecològics i adreçats només a l'eruga, per la qual cosa consideren fals que es digui que afecten la resta d'animals.

En nom de Compromís, Òscar Ordeig va recordar que "la plaga de la processionària continua present malgrat el fred d’aquest hivern" i que "a banda del dany al paisatge, també suposen un risc per a persones i animals: irritació, problemes respiratoris i fins i tot la mort d’alguns gossos. Ordeig creu que "cal reforçar les actuacions per aturar-la" i que això passa per "sol·licitar al Departament d’Agricultura que revisi el protocol de lluita contra la plaga, augmenti el pressupost i ho planifiqui a llarg termini". D'altra banda, Ordeig va matisar que la moció no tenia "cap voluntat de dir als tècnics com han de fer la seva feina" i que respecten la tasca que fan, però hi va afegir que "a nivell polític cal decidir què es prioritza i quin pressupost s’hi destina" i que, en tot cas, "és una evidència que hi ha un problema amb la processionària i que calen més recursos i intensificar els tractaments".

Passos de vianants

El ple de l'Ajuntament també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, una altra moció de Compromís que demana millorar la visibilitat d’alguns passos de vianants.

La moció va incorporar algunes apreciacions fetes per l'equip de govern. El portaveu del PDeCAT i tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, va recordar que "des de fa anys aquest ajuntament ja ha tingut vocació de millorar la seguretat viària al nucli urbà". Per això, va demanar que "es tingui en compte la feina feta fins ara" i que paral·lelament, es pot "reforçar les campanyes de prevenció entre els col·lectius més vulnerables: joves i gent gran.

Per ERC, Berta Vidal hi va afegir que potser caldria analitzar "si l'ordenança és prou clara en alguns aspectes".

Des de Compromís, Òscar Ordeig va defensar que "l'esperit de l’ordenança és bo" però que "hi ha llocs amb molt trànsit on cal fer alguna cosa o on la velocitat dels cotxes és excessiva". Ordeig va esmentar com a exemples l'avinguda de Guillem Graell, on creu que la conversió en via urbana no ha ajudat prou a reduir-hi la velocitat, o bé el carrer de Garriga i Massó, que connecta amb aquesta entrada de la Seu. El ple ha acordat fer en tres mesos una valoració de la situació actual. Ordeig fa una crida a "vetllar perquè els compleixi els requisits de l’ordenança municipal" i alhora fer una campanya de prevenció d’atropellaments.

Sobre aquests punts, Jesús Fierro va informar que ja hi ha una acció prevista per reduir la velocitat a l’avinguda de Guillem Graell i que a la darrera comissió de seguretat ja es va tractar aquest tema. Fierro hi va afegir que ja s’han fet actuacions en diversos carrers, entre ells l'avinguda del Salòria, el carrer Setúria, Joaquim Viola i el passseig Joan Brudieu, i que ara se n'estan fent en punts com ara el carrer de la Palma amb Bisbe Benlloch -davant l'Escola Pau Claris- i a la cruïlla del passeig de Pasqual Ingla amb el passeig del Parc. Paral·lelament, se segueix amb les campanyes de la policia municipal a les escoles i amb la gent gran.

Mostrar formulari de contacte