Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu aprova el pressupost sense el suport dels partits de l'oposició

La Seu aprova el pressupost sense el suport dels partits de l'oposició

L’equip de govern (CIU i ERC) defensa els comptes generals ‘més marcadament socials que ha tingut la ciutat’ El PSC-Progrés qualifica d'irresponsable la venda de patrimoni a través de la Societat d'Habitatge i Urbanisme per finançar la despesa corrent ICV considera que el document pressupostari demostra que l’equip de govern no té un programa de ciutat El PP opina que és ‘insostenible’ que es destini un 40% dels recursos del pressupost a personal
Ple de l'Ajuntament de la Seu - 2008
08/04/2008 11:12

L’equip de govern de la Seu (CIU i ERC) ha aprovat aquest dilluns el pressupost municipal 2008 sense el suport dels partits de l’oposició (PSC-Progrés, ICV i PP). Tot i que el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, va defensar els comptes generals assegurant que són els “més marcadament socials que ha tingut la ciutat”, el rebuig polític a la proposta pressupostària va ser unànime.

L’augment de la partida de personal, les finances, l’atenció a les persones i els dividends d’HIULS S.A., les crítiques principals de l’oposició

PSC-Progrés

El PSC-Progrés va criticar, en primer lloc, el retard en l’aprovació del document econòmic. Tot seguit, va qüestionar el caràcter ‘social’ dels comptes presentats per l’equip de govern i va afirmar que la majoria de les iniciatives plantejades són impulsades per la Generalitat. El portaveu socialista, Jordi Mas Ortega, va afegir, a més, que l’Ajuntament continua tenint un deute de 16 milions d’euros i que “no treballa per elaborar uns pressupostos de contenció perquè no s’hagi d’aplicar un nou Pla de sanejament”. En aquest sentit, el principal grup de l’oposició va criticar “la incoherència” de l’equip de govern “perquè en una època de recessió ha augmentat un 16% les despeses voluntàries de publicitat, propaganda i festes, ha augmentat les assignacions de regidors, i ha elevat fins al 41% la partida destinada a personal, que és un 100% superior a la del 2003”.

Iniciativa per Catalunya-Verds

Per la seva banda, ICV va oposar-se als comptes que es posaven a votació, en considerar que el fet que fossin un 17% inferiors al 2007 “ja indica que no hi ha un programa o una idea de ciutat”. El portaveu ecosocialista, Josep Maria Carles va insistir en la desproporció de la partida de personal del consistori i va posar en dubte el caràcter “marcadament social del pressupost”, assegurant que l’augment econòmic s’evidencia només en la partida de personal i treballs tècnics i estudis. Carles va demanar a l’equip de govern explicacions sobre projectes i partides que no estan incloses al pressupost, com ara el trasllat de RàdioSeu i actuacions referides a la memòria històrica o a la participació i l’associacionisme. Així mateix, va preguntar-se per la urbanització de la Plaça Joan Sansa o el nou institut, entre d’altres.

Partit Popular

Pel que fa al PP, la portaveu del grup a l’Ajuntament de la Seu, Patrícia Lanau, va expressar la seva preocupació per les finances municipals, que podrien entrar en un nou Pla de sanejament, i la nul.la amortització de prèstecs. Lanau també va interpel.lar l’equip de govern sobre obres no executades i que estan pendents, com el nou cementiri municipal, la insonorització de l’Escola Municipal de Música o l’ascensor del Parc del Segre. La regidora popular va assegurar que ‘no és sostenible’ un pressupost en què el 40% dels recursos es destinen a personal. Lanau va indicar: “Cap empresa pot ser viable amb aquesta xifra”. Des del PP també es va denunciar un augment del 116% de les despeses dels òrgans de govern, que passen de 85.000 euros a 185.360.

Per últim, tots els grups rebutgen la utilització dels dividends de l’empresa d’urbanisme de la Seu (HIULS S.A.) per finançar inversions i partides pressupostàries. Els diferents portaveus van coincidir a assenyalar que aquesta mesura, tot i que no és il.legal, no respon als objectius pels quals es va crear l’empresa. El grup del PSC-Progrés qualifica d'irresponsable la venda de patrimoni per a finançar despesa corrent.

L’equip de govern (CIU i ERC) recomana una esmena a la totalitat i defensa la previsió econòmica pel 2008

El tinent d’alcalde d’Hisenda de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jesús Fierro, va lamentar durant el plenari l’oposició frontal als comptes generals 2008 i va continuar defensant ‘els pressupostos més socials que s’han aprovat mai a la ciutat, amb un augment del 36% de les partides destinades a les famílies, els serveis socials i la joventut’. El polític convergent va indicar que el consistori farà un esforç econòmic important “que no només arriba de la Generalitat”. En relació al tema de personal, va refermar-se en la necessitat d’augmentar la plantilla, per aconseguir “un servei públic de qualitat i seriós”.

D’altra banda, Fierro, que no va descartar un nou Pla de sanejament d'aquí a dos anys, va reconèixer no entendre com el PSC-Progrés no havia presentat una esmena a la totalitat als pressupostos municipals, per tal de tenir una proposta alternativa de debat.

Fierro va defensar també l’opció de destinar els dividends d’HIULS S.A a inversions i despesa corrent “com a mecanisme per equilibrar el pressupost”. Segons va remarcar el tinent d’alcalde, “no deixen de ser recursos propis que es poden destinar a allò que calgui en moments determinats”. El polític urgellenc va negar que s’interpretés com a venda de patrimoni i va posar d’altres exemples de consistoris que han optat per aquesta mesura, com ara Barcelona, Cerdanyola o Tortosa.

Mostrar formulari de contacte