Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu aprova les noves ordenances municipals pel 2012

La Seu aprova les noves ordenances municipals pel 2012

El ple acorda congelar l'IBI, l'impost de construccions, les obertures d'establiments, les quotes de les escoles municipals i l'IAE La majoria dels tributs i taxes s'apujaran l'equivalent a l'augment de l'IPC, és a dir, un 3,2%
Ple municipal 06-2011
25/10/2011 12:14

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns les noves ordenances municipals que s'aplicaran a partir del gener de l'any que ve. Els nous tributs i taxes van comptar amb el vot favorable de l'equip de govern (CIU) i dels grups d'ERC, el PP i ICV. El PSC-Progrés va abstenir-se.

Durant el ple extraordinari es va acordar congelar l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'impost de construccions, les obertures d'establiments i les quotes de les escoles municipals. Tampoc s'apujarà l'IAE ni el cost de la zona blava.

D'altra banda, l'Impost de Vehicles no s'augmentarà, però s'afegeix a l'ordenança una bonificació del 50% per als automòbils elèctrics. Pel que fa a les plusvàlues, s'incrementen les bonificacions a les transmissions entre familiars de primer grau.

La resta d'ordenances municipals s'apugen l'equivalent a l'augment de l'Índex de Preus al Consum (IPC), és a dir, un 3,2%. Així, experimentaran un increment del cost l'expedició de documents, la taxa de cementiri, la taxa de clavegueram, la grua municipal i la utilització de la via pública.

En aquest aspecte, el consistori modificarà els tributs de la xarxa de guals. L'import que s'haurà de pagar variarà depenent de la superfície dels aparcaments, amb un límit de 500 euros anuals. Els espais tributaran en funció dels metres lineals i dels metres quadrats. Aquesta opció es basa en la gestió que fan també altres ajuntaments catalans, com el de Mataró o Balaguer.

D'altra banda, el ple també ha decidit modificar la taxa sobre terrasses de bars, amb preus més baixos fora dels mesos d'estiu, ja que la llei antitabac ha fet que les terrasses estiguin instal.lades més temps, malgrat que el seu volum de negoci és més baix quan s'acaba l'estiu.

En relació amb el servei municipal d'aigües, la tarifa puja un 3% i la resta de conceptes vinculats, un 3,2% (connexions, comptadors, etc.). S'abaixa en canvi la tarifa d'accés al Museu-Espai Ermengol.

Nova ordenança

L'Ajuntament de la Seu també tindrà a partir d'ara una nova ordenança municipal que regularà la gestió i el cobrament tributari. Aquesta taxa repercutirà en societats com HIULS, la Mancomunitat d'Escombraries de l'Alt Urgell o el Parc del Segre.

La nova taxa es va aprovar només amb el suport de CIU. Progrés, ERC i PP van abstenir-se, mentre que ICV hi va votar en contra. En relació amb la nova ordenança, els grups de l'oposició van expressar la preocupació que no repercuteixi finalment en els ciutadans. Progrés també va reiterar el seu rebuig a la xarxa de consorcis i societats de l'Ajuntament i va lamentar "la pèrdua de transparència i control financer".

Posicionament dels grups

El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro (CIU), va mostrar-se satisfet pel debat sobre les ordenances, que ja s'havien posat sobre la taula en comission prèvies amb la resta de grups. Fierro va assegurar que el repte és "aconseguir que tothom pugui accedir als serveis que ofereix l'Ajuntament, tant els obligatoris com els no obligatoris". També va manifestar que alguna de les ordenances es tornaria a debatre pròximament.

Per la seva banda, el portaveu del PSC-Progrés, Vicenç Ripoll, va oposar-se a l'increment de les ordenances "en una situació excepcional en la qual el que cal fer és congelar-les". Així, va recordar que cal "una millor gestió i reduir despeses, i no pas apujar els tributs". En aquest sentit, Progrés indica que el volum de despesa corrent i en personal del consistori urgellenc és "massa elevat". "Fins que no es posi solució a això, els comptes no quadraran", s'assevera. Des del principal grup de l'oposició també se subratlla que la congelació de l'IBI, per exemple, és simbòlica tenint en compte que l'1 de gener de 2013 ja s'haurà revisat el cadastre municipal "i pagarem molt més".

Pel que fa al regidor republicà, Miquel Caminal va apostar ahir perquè l'Ajuntament executi un augment de l'IPC i no congeli els impostos. "Per donar serveis cal sosteniblitat econòmica i evitar que allò que s'ofereix sigui deficitari", comentava. També va apuntar a la necessitat d'apujar la partida destinada a serveis socials.

El portaveu del PP, Pere Millàs, va votar a favor de les noves ordenances, tot i que no va voler donar el vistiplau a la nova taxa de gestió i es va abstenir.

Finalment, el portaveu d'ICV, Antoni Viñals, va defensar durant el seu torn de paraula la necessitat d'augmentar els impostos per fer front la situació econòmica actual. Així, va optar per remarcar "l'equitat social i l'austeritat", optant per la "progressivitat" de les taxes ciutadanes. "Qui més té és qui més ha de contribuir", va dir. També va fer palesa la necessitat de donar resposta a les persones que ho estant passant malament en la conjuntura econòmica actual.

Mostrar formulari de contacte