La Seu consensua una moció de rebuig al transvasament del riu Segre
L’Ajuntament de la Seu d’Urgell debatrà en la sessió plenària del pròxim dilluns, dia 7 d’abril, una moció de rebuig al transvasament d’aigua de la capçalera del riu Segre a la conca del Llobregat. El text està previst que el subscriguin l’equip de govern (CiU i ERC), així com també els grups municipals del PSC-Progrés i el Partit Popular. La proposta no rebrà el suport d’ICV.
La moció va ser consensuada ahir per l’alcalde accidental, Albert Batalla, i els portaveus dels partits representats al consistori, que van considerar que una captació d’aigua del Segre afectarà a La Seu d’Urgell, com a municipi que es troba a la conca del riu. És per aquest motiu que els partits urgellencs van decidir, per àmplia majoria, “prendre un posicionament públic sobre aquesta qüestió”.
El text de la moció acorda subscriure en la seva totalitat la Declaració del Segre, signada en data del 31 de març de 2008 a la Diputació de Lleida, pels presidents dels Consells Comarcals, alcaldes de capitals de comarca de tota la demarcació, i els representants dels partits polítics presents a la diputació de Lleida. Entre els punts més rellevants d’aquesta moció destaca la sol•licitud al Govern de la Generalitat de Catalunya per tal que deixi sense efecte el punt de captació projectat a la capçalera del riu Segre.
El segon apartat de la moció demana al Departament de Medi Ambient que millori i asseguri els abastaments d’aigua als municipis del Pirineu que tenen problemes per obtenir aigua de boca i han d’abastir-se amb cubes, sovint provinents de les reserves del municipi de la Seu.
Així mateix, la moció també insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a continuar invertint en infraestructures hidràuliques que permetin un ús racional de l’aigua en l’agricultura, com ja es va fer amb el Rec dels 4 Pobles i que es fa amb el Rec dels Marge esquerre del Segre, que abasta els municipis d’Alàs, la seu d’Urgell, Montferrer i Ribera d’Urgellet.
Un quart punt d’aquesta moció sol•licita que es continuï impulsant accions i campanyes per a fomentar un ús racional de l’aigua al nostre municipi, tot recordant que la recent campanya de dosificadors permetrà un estalvi diari de 60.000 litres. Així mateix, s’apunta al fet que cal avançar en noves estratègies que reforcin, d’una banda, la pedagogia sobre el canvi d’hàbits, i de l’altra, un major estalvi per part d’administracions i particulars.
I per últim, la moció que es presentarà en el plenari del pròxim dilluns també recull fer arribar aquest acord al President de la Generalitat, al President del Parlament, al Conseller de Medi Ambient i Habitatge, al Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, al Síndic de Greuges, als sindicats agraris, a les comunitat de regants, als Consells Comarcals de Catalunya, a les diputacions de Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona, a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, al Ministeri de Medi Ambient, i altres entitats que es puguin veure afectades pel transvasament del riu Segre.