Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell aposta per ser un punt de trobada i de debat sobre l'estat actual del medi natural

La Seu d'Urgell aposta per ser un punt de trobada i de debat sobre l'estat actual del medi natural

L'Ajuntament vol donar continuïtat a les Jornades de Conservació després de valorar-ne com un "èxit" la primera edició, el cap de setmana passat
Primera edició de les Jornades de Conservació del Medi Natural (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
17/11/2022 17:10

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha anunciat que l'any que ve es donarà continuïtat a les Jordanes de Conservació del Medi Natural, que s'han celebrat aquest cap de setmana a la capital de l'Alt Urgell. L'esdeveniment ha estat un èxit "tant a nivell de participació com de qualitat de les ponències", segons ha destacat la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat i de Patrimoni Natural de l’Ajuntament de la Seu, Núria Tomàs.

Tomàs ha especificat que "tot i ser el primer any que s'organitzaven, l’acollida ha superat les expectatives inicials, no només en el nombre de participants sinó també per l’excel·lència dels ponents i la gent que va dir-hi la seva en el torn de paraula". A més, la regidora urgellenca ha incidit en el fet que "ha estat una oportunitat per poder gaudir de l’experiència i coneixements de bons científics al Pirineu, una manera de descentralitzar aquest tipus d’actes i de poder parlar de les problemàtiques concretes del Pirineu".

Alta participació

En xifres, la mitjana d’assistents ha estat de 55 persones per dia (60 participants dissabte i 50 diumenge), a les que cal sumar-hi les que han pres part en les activitats paral·leles, com la visita guiada 'La Seu Naturalment', amb 40 inscrits; el joc de pistes al Parc del Cadí, amb 34 participants; i les diverses sessions de cinema, en què la projecció del film 'Panteras' va comptar amb l'assistència de 717 persones, entre el públic adult i el públic escolar.

L'emissió en directe per Internet ha sumat més de 130 visualitzacions durant la celebració de les Jornades.

Conclusions de les jornades

L’organitzador i director de la primera edició de les Jordanes de Conservació del Medi Natural, David Manzanera, ha expressat la satisfacció per l’èxit assolit, tant a nivell d’assistència com en el seguiment en streaming. Manzanera ha agraït la implicació dels ponents, a qui ha agraït l'esforç, i ha remarcat com a conclusió general que "s'ha posat sobre la taula la necessitat d’establir un punt de trobada i debat sobre l’estat actual del medi natural, en perill per la pèrdua d’hàbitats a causa de l’ abandonadament de les feines del camp i de la poca rendibilitat de les feines al bosc".

Les Jornades han volgut donar a conèixer molts dels actors que d’una manera o altra intervenen i gestionen el medi, i quines són les seves dificultats per poder portar a terme els seus treballs (manca de recursos, dificultats en la burocràcia administrativa o l’afluència de gent de forma desmesurada). Alhora, la iniciativa ha esdevingut un punt de trobada de tècnics i gestors del territori per poder intercanviar mètodes, estratègies i tècniques en la conservació. David Manzanera especifica que aquest fet "genera contacte i treball, i es tradueix en positivitat i motivació per seguir gaudint de la natura i treballant pel seu equilibri".

Així mateix, David Manzanera ha manifestat que "amb la celebració d’aquestes primeres jornades s’ha creat un precedent i es dona veu a un sector que vetlla pel medi; des de la fundació que treballa per restablir hàbitats fins al ramader que amb la seva explotació intervé en la gestió del territori més proper".

Canvi climàtic

Un altre tema important que han abordat les Jornades ha estat el canvi climàtic. “S’ha fet una crida urgent a reduir les emissions de CO2 i metà alliberats a l’atmosfera", especifica Manzanera. I afegeix: "Malgrat tot, tenim la sort de comptar amb empreses, organitzacions i entitats que treballen per revertir la situació, tot i la complexa burocràcia”.

Durant l'esdeveniment també s'ha evidenciat l’excessiva afluència turística a zones de muntanya, i s'ha determinat que cal conscienciar sobre com accedir-hi, i sobre quin ha de ser el comportament en aquests espais. “Hem de divulgar amb rigorositat i fer pedagogia, però sobretot intentant arribar a tot el públic possible”, ha argumentat l’organitzador i director de les Jornades. “Ser capaços de conscienciar i divulgar la necessitat d’estimar i protegir un medi del que en formem part i que fa que puguem viure en aquest planeta amb qualitat”, ha asseverat. "Cal seguir treballant per la conservació del medi, ajudar a qui ho fa amb tots els recursos possibles (econòmics, administratius i divulgatius) i revertir les emissions de CO2 i gestionar l’accés al medi natural, sobretot en àrees protegides i zones d’especial sensibilitat", ha insistit.

Mostrar formulari de contacte