Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d’Urgell estrena una escultura d’homenatge a Lluís Companys

La Seu d’Urgell estrena una escultura d’homenatge a Lluís Companys

L’obra, creada per l’escultor cerdà Ernest Altés, s’inaugurarà aquest divendres al migdia, a la rotonda de la plaça de les Monges. El bloc de pedra que s'hi ha utilitzat s'ha extret de la pedrera de la Guàrdia
13/10/2021 14:50

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell inaugurarà aquest divendres al migdia (13.00 h) una escultura amb la qual la ciutat ret homenatge a Lluís Companys, 123è president de la Generalitat de Catalunya. L’acte coincidirà amb el 81è aniversari de la mort de Companys a mans de les tropes franquistes.

La creació commemorativa estarà instal·lada des d’ara a la rotonda de la plaça de les Monges, en un dels indrets més cèntrics de la capital de l’Alt Urgell, i és obra de l’escultor cerdà Ernest Altés. L’autor mateix ha explicat que la peça consta de dos elements bàsics: un bloc de pedra tallat en quatre parts i un enreixat de vuit barrots forjats de ferro, en format d'U. Aquesta configuració vol ser “un símbol de les presons que no van aconseguir doblegar i la fermesa de les conviccions del President Companys”.

El magnífic bloc de pedra escollit s’ha extret de la pedrera de la Guàrdia. S'ha triat tant per la seva tonalitat roja, que simbolitza les quatre barres de la bandera catalana, com per la pertinença a l'Alt Urgell i la proximitat de la beta a la ciutat de la Seu.

L'únic president democràtic europeu afusellat

Lluís Companys i Jover, nascut al Tarròs (Urgell) l’any 1882, va presidir la Generalitat de l'1 de gener al 7 d'octubre de 1934 i, en una segona etapa, des de l’11 de març de 1936 i fins al 15 d’octubre de 1940, quan va ser assassinat per un pilot d’afusellament al Castell de Montjuïc, a Barcelona. Poc abans, l’agost del mateix any, havia estat arrestat a França per part del règim nazi, mitjançant la Gestapo, que el va lliurar a les autoritats espanyoles dirigides pel dictador Franco.

Companys és, encara avui, l’únic president d’un govern democràtic europeu que va morir afusellat, per part d'un règim totalitari i mitjançant un tribunal militar. Uns fets pels quals, vuit dècades després, l'Estat espanyol encara no ha demanat perdó, malgrat que sí que ho han fet els governs francès i alemany.

  • Esbòs de l'escultura d'homenatge a Lluís Companys a la Seu d'Urgell, obra d'Ernest Altés
  • Lluís Companys i Jover (1882-1940)