Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d’Urgell planta 120 timons a l’itinerari de papallones al Pla de les Forques

La Seu d’Urgell planta 120 timons a l’itinerari de papallones al Pla de les Forques

L’objectiu és augmentar la biodiversitat d'aquest espai, entre la capital comarcal i Calbinyà. A la zona s'hi concentra una de les majors varietats de lepidòpters en zones de mitja muntanya, amb més de 70 espècies
Plantació de timons a l'itinerari de papallones del Pla de les Forques, a la Seu d'Urgell
13/04/2022 14:25

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha plantat recentment plantes aromàtiques a l’itinerari temàtic sobre les papallones, al Pla de les Forques, per augmentar la biodiversitat d’aquestes espècies que són bioindicadores de la qualitat ambiental. Les papallones són bones indicadores de l’estat ambiental perquè són molt sensibles a les alteracions produïdes als seus hàbitats. 

Concretament s’han plantat 120 timons (Thymus vulgaris), espècie aromàtica atractiva per a les papallones de la zona i que és autòctona i adaptada a les condicions ambientals del territori. La plantació permetrà augmentar la biodiversitat d’espècies, perquè són aliment per les larves de determinades papallones, i alhora se'n facilitarà l'observació i identificació. Per aquest motiu s’han plantat tot seguint el traçat de l’itinerari senyalitzat, en punts on s’ha detectat una menor presència de papallones. 

Itinerari de papallones al Pla de les Forques 

L’itinerari temàtic de papallones al Pla de les Forques es va crear el setembre 2021 amb l’objectiu de disposar d’un recurs pedagògic i ecoturístic, tant pels habitants de la Seu com pels seus visitants. El punt d’inici és al nucli urbà mateix, a la passarel·la que creua la carretera N-260 a la zona del carrer Serradora i arriba fins al mirador del Pla de les Forque,s instal·lat en el marc del projecte Camina Pirineus. Se segueix així l’antic camí que unia els nuclis de la Seu i Calbinyà. 

A l’itinerari hi ha senyalització que informa sobre la importància de les papallones des del punt de vista faunístic i també s’hi troben representades les principals espècies generalistes, d’ambients oberts i forestals que s’hi poden observar. La idea és fruit del Seguiment de Bioindicadors que duu a terme de l’any 2008 l’Ajuntament i que consisteix en l’estudi de diversos grups faunístics que són uns bons bioindicadors de l’estat ambiental del municipi, d’entre els quals hi destaquen les papallones. 

Fruit d’aquest estudi s’ha pogut determinar que la zona del Pla de les Forques és un espai molt divers des del punt de vista dels lepidòpters. S’hi han inventariat més de 70 espècies diferents, fet que fa que aquesta esplanada situada damunt de la Seu sigui una de les zones més diverses pel que fa papallones en ambients de muntanya mitjana de Catalunya. Aquesta elevada biodiversitat es deu a l’existència d’un mosaic d’ambients, espais oberts i espais forestals que fa que s’hi puguin trobar espècies pròpies d'aquests tres àmbits.

La senyalització d’aquest itinerari s’engloba dins el projecte de 'La Seu Naturalment', amb el que es pretén difondre l'entorn natural de la capital de l'Alt Urgell.

Mostrar formulari de contacte