Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d’Urgell redueix gairebé a la meitat la població de coloms

La Seu d’Urgell redueix gairebé a la meitat la població de coloms

El tractament que s'ha utilitzat els últims cinc anys són els anticonceptius. Amb aquest sistema de control no s'ha hagut de fer cap captura des del 2014
Subministrador de pinso per a coloms a la Seu (Foto: Ajuntament de la Seu)
05/02/2019 15:45

La Seu d’Urgell ha aconseguit reduir la població de coloms a gairebé la meitat (45,65%) en els últims cinc anys. La davallada del número d'aquestes aus ha estat possible gràcies al subministrament d’anticonceptius (Ovistop 0,08% Nicarbazina) i sense fer cap captura.

La reducció és molt significativa tenint en compte que de l'any 2017 al 2018 es va haver d’interrompre el tractament a causa de les obres que es van fer a la Catedral de Santa Maria d'Urgell, el punt de la ciutat que acull la colònia més gran de coloms. Això suposa que a la pràctica només s’han portat a terme tres anys de tractament anticonceptiu complet.

L'acció de control de la reproducció dels coloms s'ha fet no només a la Catedral de la Seu, sinó també a la Biblioteca Sant Agustí i a l'Escola Pau Claris. En les zones on el tractament s’ha pogut realitzar els cinc anys complerts, com ara l'equipament cultural, la població d'aus s’ha reduït en un 85% i pràcticament ha desaparegut.

Cal recordar que l’any 2014 la Seu d’Urgell va ser un dels primers municipis catalans en gestionar la seva població de coloms a través del sistema d’anticonceptius.

El tractament

Cada matí a primera hora una màquina escampa la dosi necessària (10 grams d'anticonceptiu per colom) en els punts de la ciutat triats, depenent del nombre d'aquestes aus. En cadascuna de les zones també hi ha instal·lades càmeres que permeten comprovar com els coloms consumeixen el medicament anticonceptiu en pocs segons i vigilant que cap altra espècie s’hi acosti.

El tractament també implica un seguiment dels nius localitzats a la Catedral. A través d'aquesta observació s'ha registrat, a mida que avançava el tractament,  que les postes d’ous desapareixien, confirmant l’efectivitat de l’anticonceptiu. Els biòlegs han anat ajustant el sistema per tal d’extreure’n el màxim rendiment.

Sense captures

Abans d’implantar aquest mètode anticonceptiu es capturaven a la Seu aproximadament uns 1.000 coloms a l’any sense obtenir una reducció permanent de la població. Des del 2014 no s’ha capturat cap més colom.

L’anticonceptiu redueix els naixements de coloms de forma que no es reposen els individus que van morint a causa de la mortalitat natural de l'espècie, que és molt elevada. Amb aquest sistema s’aconsegueix tenir una població reduïda de forma respectuosa amb les aus, és a dir, sense necessitat de fer captures i sacrificar-les. El mètode ha estat ben acceptat per tots els sectors socials.

L'anticonceptiu no afecta a altres espècies, altres animals o als humans, ni tampoc té cap risc pel medi ambient.

Mostrar formulari de contacte