La Seu d’Urgell ret un emotiu homenatge als urgellencs i urgellenques morts durant la pandèmia
L’acte, sota el lema ‘Amb tot el cor’, ha comptat amb la presència de més d’un centenar de veïns i veïnes que van perdre un ésser estimat i no el van poder acomiadar a causa de l'estat d'alarma
La Sala de Sant Domènec de la Seu d’Urgell ha acollit aquest dimarts un emotiu acte en memòria dels urgellencs i urgellenques que van morir durant la pandèmia de la COVID-19, als quals familiars i amics no van poder acomiadar a causa de l’estat d’alarma. Sota el títol ‘Amb tot el cor’, l’Ajuntament urgellenc i la ciutat han volgut fer arribar el condol a les famílies afectades.
L’homenatge ha comptat amb la presència de més d’un centenar de veïns i veïnes, que han assistit al comiat. També hi han estat presents professionals de la sanitat, dels serveis socials i voluntaris de la Seu d’Urgell que han treballat a primera a línia durant la crisi sanitària del coronavirus.
L’acte, encapçalat per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, juntament amb bona part de l’equip de govern municipal i regidors i regidores de la corporació, ha comptat amb les intervencions de Mateu Ubach, psicòleg, i Ramon Aril, en representació dels familiars dels difunts homenatjats.
Condol públic
En la seva intervenció, Jordi Fàbrega ha remarcat el patiment de les famílies en no poder estar al costat dels éssers estimats en els moments que aquests patien i els ha fet arribar el condol. Alhora, l’alcalde urgellenc ha volgut subratllar “la humanitat 'majúscula' que s’ha viscut durant aquests tres mesos tant a l’hospital, a la Llar de Sant Josep, al Seminari, al CAP i a totes les llars, on tothom es desvivia per cuidar la seva gent".
En aquest sentit, en nom de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i de tota la ciutat, Fàbrega ha agraït la seva tasca a les persones que han dut a terme serveis essencials, "des dels professionals sanitaris, als cossos d’emergència, els qui han garantit que tinguem menjar a les botigues, Internet a casa, que les administracions funcionessin amb teletreball, la neteja...; tots vosaltres heu aconseguit que el món s’aturés perquè era imprescindible per frenar el virus, però que alhora no ens faltés de res”.
Per la seva part, el psicòleg Mateu Ubach ha destacat en la seva intervenció “l’enorme anormalitat” de les circumstàncies que els ha tocat viure a moltes famílies que han perdut un ésser estimat durant la pandèmia. “Us expresso el més profund condol i tot el respecte”, ha dit. Ubach ha afegit que la “crueltat que ha comportat la pandèmia ha fet que els professionals que ens dediquem a l’acompanyament hàgim estat en un lloc que no ens pertocava, ja que l'havien d'haver ocupat les famílies”.
Una altra intervenció ha estat la de l’urgellenc Ramon Aril, que ha dirigit unes paraules com a veí de la ciutat que va perdre la seva mare durant la pandèmia i s'ha referit a la duresa de la situació. Aril ha valorat l'homenatge “per reivindicar la memòria dels que ens han deixat i també perquè als que hem quedat ens ajudi a conservar-ne aquesta memòria”. La seva intervenció ha finalitzat amb uns versos del poeta lleidatà Màrius Torres, que també va morir sol.
Interpretacions musicals
L'homenatge ha comptat amb tres actuacions musicals, que s’han anat intercalant entre els tres parlaments. Rafel Llobet ha interpretat al saxòfon ‘Invierno Porteño’, d’Astor Piazzola; Luis Miguel García, a la guitarra clàssica, ha tocat ‘Adelita', de Francisco Tárrega; i Georgina Fàbregas, ha interpretat a l'acordió diatònic les peces tradicionals ‘Ball Pla d’Alinyà i ‘Vestir de Palo’.
En finalitzar l'acte, les famílies han recollit una rosa blanca en memòria dels seus éssers estimats.
Aforament limitat
L'acte públic ha tingut un aforament limitat, tot complint amb les mesures de seguretat marcades per la normativa sanitària vigent: el públic ha estat assegut a una distància de 1,5 metres entre cadira i cadira, s’ha facilitat gel hidroalcohòlic a l’entrada i sortida de la sala i tothom ha portat la mascareta posada.