La Seu declara Bé Cultural d'Interès Local l'església de Sant Agustí
El temple data de l’any 1585 i acull actualment la biblioteca La declaració permetrà accedir a subvencions per a l’arranjament de la teulada de l’edifici
L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’església de Sant Agustí, espai on està ubicada actualment la biblioteca. La proposta va ser acceptada durant el plenari d’aquest dilluns per tots els grups polítics. El vistiplau municipal permetrà ara accedir a diverses subvencions per al manteniment del monument, en què una de les intervencions prioritàries és l’arranjament de la teulada.
La construcció del convent, que data de l’any 1585, es va dur a terme durant tot el segle XVII. Els frares agustins es van veure obligats a abandonar l’edifici l’any 1824 i durant la dècada dels anys 30 el convent va ser cedit a la Junta Municipal de Beneficiència, que hi va ubicar el primer hospital de la ciutat. Després de la Guerra Civil es va convertir en polvorí del regiment d’Arapiles 62. L’última cessió va permetre convertir el monument en la nova biblioteca de la Seu i comarca, l’any 1992.
El temple d’estil gòtic tardà té, segons especifica l’informe del tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Carles Gascón, “uns valors arquitectònics singulars”. El document també destaca que l’evolució del sistema hospitalari dels últims 400 anys s’ha vist condicionada per aquest antic convent, ja que el nou hospital s’hi va construir al costat.
Reclamació de més BCILS
El grup del PSC-Progrés va recordar durant el ple municipal que la declaració de l’església de Sant Agustí com a Bé Cultural d’Interès Local no hauria de ser la única. “Caldria fer aquest procés amb d’altres elements arquitectònics de la ciutat, un total de 42, que ja estan determinats en el Pla General d’Ordenació Urbana”, va dir el regidor Santi Mallol. El principal grup de l’oposició va instar a l’equip de govern a tenir en compte que aquest pas s’hauria de fer amb d’altres edificis emblemàtics com ara el Palau Episcopal, el Seminari o bé l’Ajuntament. També es va fer referència als murs de pedra del carrer Bellavista, al costat de la Llar de Sant Josep.
Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’equip de Govern (format per CIU i ERC), Miquel Colom, va contestar que confia que el Catàleg de Patrimoni que s’està elaborant “ajudarà a continuar amb la feina feta en aquest sentit”. “Són BCIL les bigues de Cal Pinellet i d’altres punts de la ciutat en els quals s’hi ha treballat, però som conscients que encara queda molta feina per fer, una feina es farà amb el nou recull de monuments que ens orientarà sobre les prioritats”, va indicar Colom.