Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell acull fins al 22 d'agost l'exposició "Nova pantalla: el videojoc a Catalunya"

La Seu d'Urgell acull fins al 22 d'agost l'exposició "Nova pantalla: el videojoc a Catalunya"

La mostra té l'objectiu de donar a conèixer al conjunt de la població com es construeixen els videojocs i com és l'ecosistema d’aquesta indústria al país, que es planteja com una opció laboral per a persones que volen viure al Pirineu

Inauguració de la mostra 'Nova pantalla: el videojoc a Catalunya'
Inauguració de la mostra 'Nova pantalla: el videojoc a Catalunya'
10/07/2024 18:55

L'exposició “Nova pantalla: el videojoc a Catalunya” es pot visitar des d'aquest dimecres a la Seu d’Urgell. La mostra itinerant s'ha instal·lat a la Sala Sant Domènec i estarà oberta al públic fins al 22 d’agost, de dimarts a dissabte, de 10 h a 14 h i de 18 h a 21 h.

La proposta l'han inaugurat l’alcalde urgellenc, Joan Barrera; la directora general d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López, i un dels comissaris de la mostra, Marc Angrill. A més, també han assistit a la presentació la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Noray, i la responsable de l'Oficina del delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Marian Lamolla.

Marisol López, ha explicat que es tracta d’una exposició que es va fer l’any 2022 al Palau Robert de Barcelona “amb la intenció d’obrir el món dels videojocs que es fan a Catalunya perquè el conegués el públic general”. Per la mostra del Palau Robert van passar unes 130.000 persones i, arran d’aquest èxit, el Departament de Cultura va decidir fer-ne una versió itinerant perquè es pogués veure arreu de Catalunya. Així, l’exposició que avui s’ha inaugurat a la Seu d’Urgell ja ha passat per ciutats com Girona, Amposta o Terrassa, i posteriorment s'instal·larà a localitats com Reus o Vic.

Estereotips i prejudicis

López ha apuntat que, de vegades, la mirada cap als videojocs està marcada per estereotips i prejudicis, fins i tot per un cert recel. En aquest sentit, s’ha volgut “posar en valor que als videojocs hi ha molta creativitat, i que a banda del gaudi que poden proporcionar, representen un sector econòmic important”. De fet, la directora general ha recordat que es tracta d’una indústria en què sovint no és necessària la presencialitat i, per tant, pot ser una opció laboral per a persones que volen viure al Pirineu.

La directora general ha insistit que Catalunya és en aquests moments “una peça molt important” per al sector dels videojocs a nivell estatal i té també un paper destacat en l’àmbit internacional. En el darrer any, ha crescut el nombre d’empreses, el nombre de persones que hi treballen, i específicament el nombre de dones que participen al sector, segons ha especificat López. “Tenim la percepció que es tracta d’un món eminentment masculí, però és molt important que cada cop hi hagi més dones als estudis i les empreses, perquè això fa que els temes que es tracten i les mirades des de les quals es treballa canviïn; això ja està passant, ho estem veient”, ha dit.

Per la seva banda, l’alcalde Joan Barrera, ha posat en valor la possibilitat d’acollir la mostra a la ciutat. “Els videojocs són una realitat arreu, i l’exposició aporta una mirada que no es limita a la part lúdica, sinó que mostra com s’arriba a fer el videojoc que consumim”, ha indicat. Barrera ha apuntat al fet que els videojocs no són productes per a un públic concret i, en aquest sentit, ha insistit que a la mostra “hi pot venir gent jove, gent gran o famílies". Finalment, en una línia similar a la de López, Barrera ha fet referència als beneficis que podria tenir l’expansió de la indústria del videojoc al Pirineu.

Continguts 

Un dels comissaris de l’exposició, Marc Angrill, ha subratllat que l’objectiu de la mostra és “acostar a tothom com es fan els videojocs, en què consisteixen i com és l’ecosistema que hi ha a Catalunya, que és molt potent”. En aquest sentit, ha compartit que el nom de l’exposició, “Nova pantalla”, “ve de la idea que hi ha una consolidació d’aquesta indústria” a Catalunya.

En el marc de la inauguració, Angrill ha ofert una visita guiada a les persones assistents. Entre altres continguts, a la mostra es pot veure una part dedicada a explicar els elements constitutius d’un videojoc –el desenvolupament artístic i sonor, la programació i el disseny de l’experiència de joc–, una secció centrada en la dimensió empresarial d’aquesta indústria, i un espai que posa el focus en la dimensió social dels videojocs –les comunitats que es generen, els fenòmens comunicatius, el periodisme especialitzat, etc. Destaca també l’espai immersiu, on hi ha una sèrie de fragments breus de diferents videojocs amb un elevat valor cultural i que han tingut impacte també fora de Catalunya.

Angrill ha comissariat la mostra juntament amb els periodistes Albert García López i Joan B. Galí.

Mostrar formulari de contacte