El 8è Workshop Ocupacional de la Seu es farà a la Sala de Sant Domènec el 21 d'octubre
Les empreses poden penjar les seves ofertes fins al 30 de setembre i els candidats es podran inscriure del 3 al 16 d'octubre. Actualment l'Alt Urgell té 723 persones a l'atur i un terç dels que tenen feina són transfronterers
La vuitena edició del Workshop Ocupacional, la trobada entre empreses i demandants d’ocupació a la Seu d'Urgell, es durà a terme el divendres 21 d'octubre i estrenarà ubicació: la Sala de Sant Domènec. L'horari serà de dos quarts de deu del matí i a les dues del migdia. L'esdeveniment l'organitzen conjuntament l'Ajuntament de la Seu, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i el Consorci Alt Urgell Cerdanya, amb el suport del Servei Català d’Ocupació, l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell i el Govern d’Andorra.
L’objectiu principal d'aquesta matinal és posar en contacte empreses que tenen llocs de feina per cobrir i població activa que busca feina, per ajudar així a millorar les xifres d'ocupació i l'activitat econòmica tant de la Seu com del seu entorn. Així ho ha indicat l’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, a la presentació que s'ha fet aquest dilluns al CETAP, escenari de les set anteriors edicions. Viaplana ha remarcat la importància de posar en contacte demandants i generadors de feina, tenint en compte que al Workshop hi solen participar empreses no només de l'Alt Urgell sinó també de la Cerdanya i el Principat d’Andorra.
En aquest acte, el batlle de la Seu ha especificat que les darreres dades d'atur, corresponents al mes d’agost, indiquen que actualment a l’Alt Urgell hi ha 723 persones sense feina, de les quals prop de dos terços (521) són de la Seu d'Urgell.
La regidora de Treball Fronterer de l’Ajuntament de la Seu, Carme Espuga, ha incidit en el fet que "enguany es recupera el format totalment presencial". La responsable municipal ha informat que al llarg d'aquesta setmana -fins al 30 de setembre- les empreses que vulguin participar al Workshop poden penjar les seves ofertes a l’enllaç www.bit.ly/BuscoPersonal, mentre que les persones candidates es podran inscriure a les ofertes del 3 al 16 d’octubre, a l'enllaç www.bit.ly/VullTreballar.
Espuga també ha avançat que el trasllat a la Sala de Sant Domènec s'ha decidit per l'interès que desperta l'esdeveniment, cosa que ha fet que la sala del CETAP s'hagi quedat petita. En aquest sentit, enguany esperen superar les xifres de participació de l'anterior edició, que va reunir unes 150 persones i en què es van fer 165 entrevistes de feina per a 40 ofertes laborals.
Importància del treball fronterer a la Seu
Respecte a la participació d’empreses d’Andorra en el workshop ocupacional, Carme Espuga ha remarcat la importància que té el Principat en el mercat laboral urgellenc. Així, d'acord amb les dades més recents, ha assegurat que "un de cada tres treballadors de l’Alt Urgell és transfronterer". En xifres totals, actualment són 1.673 els veïns de la comarca que tenen la feina a a Andorra.
A la presentació també hi ha intervingut el president del Consell, Comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera, ha subratllat que “des del Consell Comarcal s'aposta per la ocupabilitat de la comarca a través d’aquesta eina de cercadors i ocupadors de feina amb empreses tant del nostre territori com d’Andorra". Així mateix, ha ressaltat com a novetat que en aquesta vuitena edició s’incorpora també la Catalunya Nord, concretament la població de Foix, "que ha mostrat interès en conèixer el nostre model”.
A la roda de premsa de presentació de la proposta també hi ha estat present el vicealcalde urgellenc Jordi Fàbrega. Des de 2015, a través del Workshop Ocupacional s’han realitzat més de 2.000 entrevistes de feina, de les quals han sortit 700 candidats, i s’han aconseguit tancar 70 contractes en ferm. Una darrera dada que, segons Martí Riera, demostra la importància del Workshop.
Noves càpsules formatives
A banda del canvi d'ubicació, una altra novetat del workshop ocupacional és que els dies previs s'oferirà càpsules formatives, de dues hores cada una, per tal que les persones candidates puguin fer el procés de preparació per a l’esdeveniment amb l'assessorament de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell. Els tallers són:
- Dilluns 10 d’octubre: Com presentar-me al món laboral. El perfil competencial.
- Dimarts 11 d’octubre: Com fer destacar el meu CV per competències.
- Divendres 14 d’octubre: Com preparar-me per a una entrevista de feina.
Alhora, i també per als candidats, es duran a terme dues formacions durant la mateixa setmana del Workshop, en aquest cas dedicades específicament a coneixements bàsics sobre el contracte (el 17 i 18 d’octubre) i la nòmina (el 19 i el 20 d’octubre). Cada sessió diària tindrà una durada de dues hores.
Una tercera oferta són les formacions pràctiques, de dues hores de durada, per a les empreses. Hi haurà dues temàtiques:
1. Fiscalitat i tràmits relacionats amb el treball transfronterer a Andorra.
2. Tràmits digitals (principalment, la factura electrònica, certificat digital i portals de contractació).
Per poder prendre part en aquestes formacions cal fer inscripció des de l’enllaç: www.bit/ly/CETAP2022. Tots els cursos es duran a terme al CETAP, al Centre Cultural les Monges.
El Workshop
Tot aquest procés per facilitar el contacte entre empreses i demandants culminarà el 21 d’octubre amb el Workshop. A les nou del matí es farà una rebuda i presentació oficial de l’esdeveniment. I partir d’aquí, des dos quarts de deu del matí a les dues del migdia, es realitzaran les entrevistes individuals entre ambdues parts.