Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell acollirà les delegacions dels departaments de Territori i Polítiques Digitals i d'Acció Climàtica a l'Alt Pirineu i Aran

La Seu d'Urgell acollirà les delegacions dels departaments de Territori i Polítiques Digitals i d'Acció Climàtica a l'Alt Pirineu i Aran

Jordi Puigneró i Laura Vilagrà anuncien el desplegament de fins a vuit conselleries del Govern a la regió pirinenca, amb oficines repartides en cinc capitals comarcals. A Puigcerdà hi haurà les d'Economia i d'Empresa i Treball; a Tremp, les d'Educació i de Salut; a Sort, la de Drets Socials; i al Pont de Suert, la de Cultura
24/03/2022 12:55

Fins a vuit conselleries de la Generalitat tindran a curt termini delegacions territorials a l’Alt Pirineu i Aran. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, han presentat aquest dijous aquest desplegament en un acte a la Sala de la Immaculada, a la Seu d'Urgell, amb la presència de diversos representants públics de la regió pirinenca.

De fet, aquesta implantació d'oficines del Govern tindrà com a principal característica el seu equilibri territorial, atès que estaran repartides entre les cinc capitals comarcals de l'Alt Pirineu. La Seu d’Urgell acollirà la delegació del departament de Vicepresidència, Territori i Polítiques Digitals i també la de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (actual denominació del Departament d'Agricultura, que ara també engloba les competències de Medi Ambient).

El delegat del Govern, Ricard Pérez, ha detallat que en el cas de la conselleria de Territori i Polítiques Digitals, la seva ubicació serà a l'edifici annex del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, situat al passatge Alsina, a tocar del passeig Joan Brudieu. I les dependències d'Acció Climàtica se situaran a l'immoble del Camí Ral de Cerdanya, 35, propietat de l'Ajuntament de la Seu. Aquest segon edifici està situat a pocs metres del parc de Bombers i també dels terrenys on s'ha de construir el futur Hospital Comarcal.

Pel que fa la resta de delegacions, a Puigcerdà s'hi posaran en marxa les seus de les conselleries d'Economia i d’Empresa i Treball. A Tremp, hi haurà les oficines d’Educació i de Salut. A Sort, els serveis Territorials de Drets Socials, i al Pont de Suert, els de Cultura. El desplegament no inclou l'Aran, que ja disposa d'autogovern i d'oficines pròpies en molts d'aquests àmbits mitjançant el Conselh Generau.

Apropar l'administració a l'Alt Pirineu

En la presentació, Jordi Puigneró ha remarcat que aquesta mesura compleix amb el compromís d’apropar l’administració a l’Alt Pirineu i ajudar a frenar-ne el despoblament. Segons ha dit el vicepresident, amb aquesta presentació es fa "precisament una aposta per apropar el Govern de Catalunya a tots els ciutadans i ciutadanes perquè, en certa manera, cada cop que un poble queda deshabitat o pateix despoblament es mor una manera d'entendre el país i d'entendre Catalunya, i Catalunya no vol perdre els seus pobles i encara menys els del Pirineu".

L’acostament permetrà evitar desplaçaments a Lleida o a Girona per a gestions relacionades amb aquests departaments. Així mateix, Puigneró ha afegit que s'està treballant en la idea de registre únic perquè ningú hagi de moure's a una altra seu de la vegueria per fer tràmits.

Reivindicació històrica

La regió pirinenca és l’única on estava pendent aquest desplegament, després dels que el Govern ha fet a la Catalunya Central, les Terres de l’Ebre i el Penedès. En aquest sentit, la consellera Vilagrà ha afegit que “el desplegament dels serveis territorials de vuit departaments del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran era una reivindicació històrica; volem ser allà on passen les coses i copsar de primera mà les necessitats de la ciutadania". Vilagrà també ha indicat que el Govern advoca "per unes institucions locals fortes i empoderades, perquè creiem en la cogovernança i la codecisió".

Puigneró visita les instal·lacions de Taurus a Oliana

D'altra banda, després d'aquest acte a la Seu, Jordi Puigneró s'ha desplaçat a Oliana, on ha visitat la seu central de la multinacional Taurus. Puigneró ha elogiat el creixement experimentat per la companyia olianesa, que ha definit com "un exemple d'empresa de fabricació de petits electrodomèstics arrelada al territori i amb impacte mundial".

Ubicacions de les delegacions

Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: a la Seu d’Urgell, a l’immoble del Camí Ral de Cerdanya 35, propietat de l’Ajuntament.  

Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori: a la Seu d'Urgell, a l’edifici del Passatge Alsina 3, propietat del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Departaments d’Empresa i Treball i d’Economia i Hisenda: a Puigcerdà, tots dos a l’edifici del Carrer Major 50 / Plaça del Call, propietat de l’Ajuntament.

Departament d’Educació: a Tremp, a la tercera planta de l’edifici de la Plaça de la Creu 1, propietat de l’Ajuntament.

Departament de Salut: ja està parcialment desplegat a Tremp, on hi ha la seu de la regió sanitària, a la Plaça Capdevila. La implantació total es farà a les mateixes dependències, que ja són propietat de la Generalitat.

Departament de Drets Socials: a Sort, al nou o a l’antic edifici del Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El Departament encara està estudiant les dependències més adients.

Departament de Cultura: al Pont de Suert, en unes dependències encara per concretar. El municipi s’ha escollit per les esglésies romàniques que hi ha a la comarca, mundialment conegudes i declarades patrimoni mundial per la UNESCO.

  • Presentació del desplegament de departaments de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, avui a la Sala de la Immaculada de la Seu d'Urgell
  • Mapa, amb divisions per municipis i comarques, de la regió de l'Alt Pirineu i Aran

Mostrar formulari de contacte