Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell acull el 4t Congrés Europeu d'Esports de Natura

La Seu d'Urgell acull el 4t Congrés Europeu d'Esports de Natura

L'Euromeet 2017 porta a la ciutat experts d'arreu del continent en propostes i esdeveniments 'outdoor'. El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, ha presidit la inauguració aquest dimecres a la Sala de Sant Domènec
27/09/2017 12:05

La Sala de Sant Domènec ha acollit aquest dimecres al matí la inauguració del quart Congrés Europeu d'Esports de Natura, Euromeet 2017. L'esdeveniment converteix aquesta setmana la Seu d'Urgell en la capital europea de les propostes i esdeveniments outdoor, atès que s'hi reuneixen experts d'arreu del continent que debaten i comparteixen coneixements en aquest àmbit. La capital de l'Alt Urgell pren el relleu de Newcastle (Irlanda del Nord), que va acollir l'anterior edició l'any 2015.

L'acte inaugural ha estat presidit pel secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, que ha celebrat el fet que el Congrés se celebri "en una ciutat que ja fa força anys que ha fet una aposta per ser ciutat esportiva i perquè els esports de natura siguin un referent per a la dinamització econòmica". Figueras, alhora, ha recordat que "l'esport és un pilar fonamental a tot Catalunya" i que, concretament al Pirineu, les activitats de muntanya "han de permetre generar que la gent visqui al Pirineu i es generi activitat i llocs de treball".

Figueras ha aprofitat per defensar els valors de l'activitat física tot recordant que "el sedentarisme mata: actualment és la tercera causa de mort als països occidentals, també a Catalunya". Per això, creu que no n'hi ha prou amb tenir grans esportistes i campions, sinó que cal "que tota la població es mogui i que aquest sigui un hàbit diari".

El regidor d'Esports de l'Ajuntament de la Seu, Isidor Alberich, ha subratllat que l'Euromeet 2017 "és un gran esdeveniment per a la ciutat perquè té una gran importància a nivell d'Europa en els esports de natura". Alberich ha detallat que a l'inici de les ponències hi ha més de 130 inscrits, una xifra que valora com "molt bona". El representant del consistori ha agraït el suport organitzatiu de la Secretaria General de l'Esport, l'INEFC i la resta d'institucions que s'hi han implicat com ara ENOS, la Diputació de Lleida, l'IDAPA i Catalunya Turisme. El representant municipal ha esmentat també les activitats a l'aire lliure que s'han preparat per aquests dies perquè els assistents coneguin l'entorn natural de la Seu. Alberich recorda que "natura i esport van lligats a la salut".

La primera conferència del congrés ha estat a càrrec d'una de les esportistes outdoor més rellevants dels Pirineus, Emma Roca. L'atleta, bombera i biòquímica cerdana ha remarcat que l'esport a l'aire lliure li ha donat moltes de les coses que ha aconseguit a la vida, ja que marcar-se reptes i aprendre dels fracassos a la muntanya li ha servit també per millorar com a persona i tenir "una motivació constant".

A més a més, Roca ha reivindicat que "viure a la muntanya és molt més positiu que negatiu" i ha explicat que, quan puja gent de Barcelona i li pregunten sorpresos si "pot viure a la muntanya", ella els respon que "on no podria viure és allà baix". L'excampiona mundial de trail defensa que "el poder de la natura, i el que ens retorna, no té preu, sobretot quan surts de la feina i pots fer activitats com ara córrer per la muntanya o esquiar a pocs quilòmetres de casa". Sobre aquest punt, Roca ha elogiat "la qualitat de les instal·lacions que hi ha al Pirineu, tant a França com a Andorra o a Catalunya".

Ponències de professionals i professors

El programa d'actes de l'Euromeet per aquest dimecres també inclou, a la tarda, ponències sobre esdeveniments esportius i turisme actiu, a càrrec del responsable de la candidatura Barcelona-Pirineus als Jocs Olímpics d'Hivern, Enric Truñó; el professor de l'Escola de Negocis de la Universitat de Göteborg, Tommy D. Andersson; el director de producte d'Andorra Turisme, Enric Torres; i els professors de la Universitat Politècnica de Madrid Lázaro Mediavilla i Vicente Gómez. També hi haurà intervencions de responsables de diverses competicions com ara la Transpyr i les curses de muntanya catalanes. A les 6 de la tarda, Rai Puig presentarà el documental 'Paddling to Alaska'.

Aquest dijous al matí, les principals ponències seran sobre l'esport en àrees protegides i el benestar, a càrrec del director de l'INEFC, Eduard Inglés; el responsable d'Europark Spain, Javier López Limón; l'expert en turisme rural i professor de la Universitat de Ciències Aplicades de Noruega Occidental, Peter Varley, i Tadhg Macintyre i Aoife Donnelly, professors de recerca en salut de la Universitat de Limerick (Irlanda).

Per dijous a la tarda i divendres al matí s'ha programat diverses sortides pràctiques perquè els inscrits coneguin el medi natural de l'Alt Urgell. El congrés es completarà divendres a la tarda amb una conferència dels GRAE dels Bombers de la Generalitat i una xerrada de l'eurodiputat català Francesc Gambús. La cloenda la pronunciarà el president d'ENOS, François Beauchard.

  • Inauguració del 4t Congrés Europeu d'Esports de Natura-Euromeet
  • Congrés Europeu d'Esports de Natura 2017

Mostrar formulari de contacte