Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell acull la jornada 'Pobles Abandonats'

La Seu d'Urgell acull la jornada 'Pobles Abandonats'

La trobada tindrà lloc dissabte a la Sala de la Immaculada i és oberta a tothom. La iniciativa vol servir per analitzar l'estat del projecte, que va iniciar-se l'any 2018 i que documenta els nuclis despoblats a Catalunya
Pobles Abandonats
24/01/2023 18:50

El projecte "Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i el desenvolupament del territori" organitza dissabte vinent a la Seu d'Urgell una jornada per analitzar l'estat de la qüestió de l'estudi, que va iniciar-se l'any 2018 a partir d'una experiència docent i que documenta els nuclis despoblats a Catalunya. La trobada, que tindrà lloc a partir de les 12.15 hores a la Sala de la Immaculada, la promou l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L'acte arrencarà amb la benvinguda de les autoritats. Tot seguit, parlaran del l'estat actual del projecte Òscar Jané, professor de la UAB, i M. Carme Jiménez, directora de l'IRMU, que en són els coordinadors. Posteriorment, hi haurà una taula de presentacions, la primera de les quals sobre l'elaboració de mapes i la creació de patrons en el marc de la iniciativa, a càrrec d'Albert Pèlachs (Universitat Autònoma de Barcelona, director del Màster en Gestió d'Àrees de Muntanya, impartit per les universitats UdL, UAB, UB, URV i UdG amb la col·laboració de l’IDAPA). També es podrà conèixer les aportacions de "Pobles Abandonats" a l’Agenda Rural de Catalunya, a càrrec d’Eduard Trepat (coordinador d'innovació d’ARCA-Associació d’Iniciatives Rural de Catalunya).

Per la seva banda, Manuel Fandós (Universitat Rovira i Virgili) parlarà de la tecnologia mòbil 5G i el seu impacte en l'entorn rural, centrant-se en el cas de les Terres de l'Ebre. Una altra exposició versarà sobre la vinculació del projecte amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030), amb Ernest Cabré (geògraf i coordinador del Grup de Tarragona del projecte "Pobles abandonats").

Eina de treball per a les administracions i agents locals

Des de la perspectiva històrica i científica, "Pobles abandonats" aborda les tendències poblacionals i vol esdevenir una eina de treball per a les administracions i agents locals. Entre els col·laboradors de la iniciativa hi ha l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, el Museu de la Vida Rural, l'Institut d'Estudis Catalans, Agrupació d'Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE). A més, el projecte compta amb el suport del Ministerio de Ciencia e Innovación i de la Xarxa Vives d'Universitats.

La jornada sobre "Pobles Abandonats" és lliure i oberta al públic. No cal inscripció prèvia.

Mostrar formulari de contacte