La Seu d'Urgell acull la xerrada ‘Cuidar el cuidador’
L'objectiu és sensibilitzar i posar en valor la figura dels que tenen cura de persones dependents. L'acte tindrà lloc dimecres vinent, 29 de novembre, a les 19.30 hores, a l'Ajuntament urgellenc
La sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell acollirà dimecres vinent, 29 de novembre, la xerrada ‘Cuidar el cuidador’, a càrrec de Maria Delia Góngora, metgessa de la Unitat Sociosanitària de Geriatria i màster en Gerontologia Social, i Nica González, infermera especialista en Geriatria i màster en Cures Pal·liatives. L'acte, previst a dos quarts de vuit del vespre, és obert a tothom.
La conferència, organitzada per les Àrees de Gent Gran i Salut de l’Ajuntament de la Seu, que encapçala la regidora Paqui Gómez, té com a objectiu "sensibilitzar, conscienciar i cridar l’atenció sobre la feina, moltes vegades silenciosa, que realitzen milions de persones dia a dia, cuidant d’altres persones que es troben en situació de dependència, ja sigui de manera transitòria o definitiva, per satisfer les seves necessitats bàsiques i contribuir en la millora de la seva qualitat de vida". D'altra banda, la proposta vol posar en valor la figura dels cuidadors que es dediquen, d’una manera professional o com a suport familiar, a la cura de persones grans o dependents.
Paqui Gómez recorda que la família és el principal suport en la nostra cultura, i que, històricament, la funció social de cuidar ha recaigut sobre les dones. El 85 per cent dels cuidadors familiars són fèmines que s'hi dediquen de forma exclusiva i única. Les persones dependents solen ser persones grans, amb discapacitat o amb alguna malaltia crònica incapacitant, així com malalts en estadi terminal. El període de temps dedicat a la cura d’aquestes persones pot ser de poc temps o d'anys.
"Cuidar sempre és una feina complexa perquè es necessita empatia per entendre la persona cuidada i, alhora, interaccionar amb la resta de la família i els professionals sanitaris i socials", s'assenyala. I s'afegeix: "En molts casos suposa aïllar-se socialment per a dedicar-se a la cura i aguantar una gran sobrecàrrega física i emocional". És per això, que s'entén que "les persones cuidadores han de tenir al seu abast tot el recolzament necessari per afavorir un estat de salut òptim i perquè puguin identificar i atendre les seves pròpies necessitats primer, així com afrontar amb fortalesa emocional els problemes i les dificultats diàries que sorgeixen com a conseqüència d’aquesta feina".
El Dia Internacional de les Persones Cuidadores es commemora el 5 de novembre des del 2014, data en la que l’Assemblea General de l'Organització de Nacions Unides (ONU) el va instaurar.