La Seu d'Urgell acull les Jornades de Cooperació Transfronterera en Ocupació i Joventut
La trobada, que continua aquest dijous a Andorra, ha servit per presentar un estudi sobre ocupació en territoris fronterers. També s'ha donat a conèixer la segona edició del projecte Trampoline, que facilita la mobilitat de joves a la recerca d'una primera feina
El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d'Empresa i Treball ha iniciat aquest dimecres a la Seu d'Urgell les Jornades de cooperació transfronterera sobre ocupació juvenil. Responsables d'aquest àmbit de Catalunya, Andorra i França han intercanviat experiències i resultats sobre els programes en marxa que hi ha a ambdues bandes dels Pirineus.
A més, durant la trobada s'ha presentat el projecte Trampoline II, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg Espanya-França-Andorra, que promou i facilita la mobilitat de les persones joves i la implicació al territori transpirinenc (Nova Aquitània, Occitània, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya, La Rioja i Andorra). Així mateix, s'han donat a conèixer les conclusions d'una anàlisi de l’ocupació transfronterera.
Una de les principals conclusions de l'estudi ha estat que la cooperació entre territoris de frontera és "una necessitat" i que cal comptar amb la implicació dels serveis públics d'ocupació d'un costat i l'altre dels Pirineus, així com de clústers i empreses dels sectors estratègics, "per identificar les necessitats comunes i desenvolupar solucions conjuntes". Es planteja que el treball en xarxa hauria de promoure i facilitar la mobilitat transfronterera, "amb especial interès en els joves, per millorar-ne l'ocupabilitat i aconseguir així una experiència laboral".
El document també assenyala que els Pirineus no s'han de veure només com una frontera geogràfica, sinó com un espai de connexió entre els municipis d'un costat i l'altre de la serralada. En aquest sentit, determina que entre els reptes de futur hi ha facilitar l'accés a la feina i la mobilitat entre Catalunya i França; oferir formació especialitzada per als sectors amb més demanda, i lluitar contra la despoblació i per crear d'oportunitats per als joves.
Els municipis transfronterers que han estat objecte de l'anàlisi es troben ubicats dins de tres departaments francesos situats a la regió d'Occitània, comarques catalanes corresponents a les vegueries de l'Alt Pirineu i Aran, i Andorra. La població total és d'1.547.335 habitants, i és Catalunya la zona que més població aporta, amb 1.266.740 persones, cosa que constitueix un 81% el percentatge total de població del territori transfronterer.
Projecte Trampoline
Pel que fa al projecte Trampoline, té un pressupost d’1,1 milions d’euros, cofinançat al 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg POCTEFA Espanya-França-Andorra. El programa té una durada de 36 mesos i acabarà el desembre de 2026. Els socis impulsors que lideren aquest iniciativa, a banda del SOC, són Info-Jeunes Nouvelle Acquitaine (Aquitània), la Comunitat de Treball dels Pirineus (Aragó), el Govern d’Andorra i el Centre Régional Information Jeunesse Occitanie (Migdia-Pirineus).
Fins ara, la feina dels organismes implicats en el programa Trampoline, creat el 2020, havia consistit en la creació i consolidació del dispositiu que donarà suport, assessorament i acompanyament a les persones joves del Pirineu per afavorir la seva inclusió al mercat laboral. En canvi, en la segona fase es desenvoluparan mentories per tal que el jovent pirinenc comparteixi experiències d’èxit en matèria ocupacional o formativa; es potenciarà la formació de professionals en polítiques per a joves i intercanvis per compartir bones pràctiques; es farà un inventari de recursos digitals i multimèdia que agrupi tots els recursos en matèria de mobilitat i ocupació per a joves a la zona transpirinenca; s'elaborarà d’estudis per conèixer en profunditat el context laboral transpirinenc i s'organitzarà un Fòrum transpirinenc a Catalunya.
També es vol elaborar una guia d'accés a l'ocupació i a la mobilitat juvenil transfronterera, i una central d'ofertes d'ocupació que inclogui oportunitats laborals de tot el territori del projecte.
Segona jornada a Andorra
A la Jornada de Cooperació Transfronterera en Ocupació i Joventut a la Seu d'Urgell hi han assistit, entre d’altres, del director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d’Empresa i Treball, Juan José Torres; el Secretari d’Estat de Joventut i Esports d’Andorra, Alain Cabanes, i l’alcade urgellenc, Joan Barrera; el comissionat per l'Alt Pirineu i Andorra, Joan Ganyet; el director del Comissionat per a les Relacions Interpirinenques, Joan Maria Canyet, així com personalitats d'Info-Jeunes Nouvelle Acquitaine (Aquitània), la Comunitat de Treball dels Pirineus (Aragó), el Govern d'Andorra i el Centre Régional Informations Jeunesse Occitanie (Migdia-Pirineus).
Les jornades continuaran aquest dijous al Govern d'Andorra. Durant la sessió es parlarà de la cooperació transfronterera a Andorra i les oportunitats de cooperació transpirinenca.