La Seu d'Urgell aprova per unanimitat la cessió d'un espai per acollir un centre 'Barnahus'
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hi desenvoluparà un servei d'atenció, pioner a l'Alt Pirineu i Aran, per a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. La previsió del Govern és disposar d'almenys un equipament d'aquest tipus a cada vegueria
L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat la cessió d'una parcel·la municipal al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat perquè hi ubiqui un centre especialitzat en l'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. L'equipament, que serà pioner a l'Alt Pirineu i Aran, s'inspira en el model 'Barnahus', creat a Islàndia amb l'objectiu de facilitar la recuperació de menors que han patit aquesta situació.
El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, va explicar que el Govern havia ofert a la Seu la possibilitat d'acollir aquest centre i per això s'ha decidit facilitar un espai per a la construcció de l'edifici, que s'alçarà amb materials prefabricats. El Departament de Drets Socials ha valorat positivament l'indret proposat per la seva situació tranquil·la, que ha d'ajudar a facilitar els objectius de l'equipament. Es tracta d'una parcel·la de l'Horta del Valira, situada entre el riu i els edificis d'habitatges existents actualment a la zona. El 13 de novembre ja es va demanar formalment la cessió de l’espai. Així, l’Ajuntament hi aporta el terreny; i la Generalitat, el personal necessari per gestionar el nou servei.
Tant Compromís com la CUP es van sumar a l'aprovació i van mostrar-se satisfets que la Seu aculli un equipament com aquest, per contribuir a mitigar les conseqüències d'una xacra social com són els abusos sexuals a infants i adolescents.
L'objectiu del projecte és facilitar la denúncia d'abusos sexuals i escurçar tot el seu procés, "apostant per una atenció integrada que no revictimitzi els infants i joves", segons ha detallat el vicealcalde de la Seu, Jordi Fàbrega. A Catalunya, el projecte Barnahus es va estrenar a Tarragona i arran del seu èxit ara es vol estendre a totes les vegueries. La iniciativa implica cinc departaments del govern. El principal impulsor en va ser el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies -a través de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i a l'Adolescència-, però en coordinació amb els de Salut, Educació, Justícia i Interior.
Model Barnahus
Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. Aquesta entitat va col·laborar en la posada en marxa del servei de Tarragona amb assessorament i formació. Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir una sèrie d'estàndards de qualitat, que han de permetre la valoració, atenció, tractament i seguiment de qualsevol infant i adolescent víctima d’abús sexual i de les seves famílies. També s'hi assessora persones adultes que hagin patit abusos durant la infantesa. La intervenció inclou l'avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració mèdico-forense de la víctima, l’entrevista, a més a més dels tràmits per informar i assessorar la judicatura i la fiscalia. A més, els professionals del servei també col·laboren en la prevenció i detecció de les situacions d'abús.