Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell aprova per unanimitat la cessió d'un espai per acollir un centre 'Barnahus'

La Seu d'Urgell aprova per unanimitat la cessió d'un espai per acollir un centre 'Barnahus'

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hi desenvoluparà un servei d'atenció, pioner a l'Alt Pirineu i Aran, per a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. La previsió del Govern és disposar d'almenys un equipament d'aquest tipus a cada vegueria

Centre 'Barnahus' (Foto: Save the Children)
Centre 'Barnahus' (Foto: Save the Children)
18/02/2022 14:05

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat la cessió d'una parcel·la municipal al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat perquè hi ubiqui un centre especialitzat en l'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. L'equipament, que serà pioner a l'Alt Pirineu i Aran, s'inspira en el model 'Barnahus', creat a Islàndia amb l'objectiu de facilitar la recuperació de menors que han patit aquesta situació.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, va explicar que el Govern havia ofert a la Seu la possibilitat d'acollir aquest centre i per això s'ha decidit facilitar un espai per a la construcció de l'edifici, que s'alçarà amb materials prefabricats. El Departament de Drets Socials ha valorat positivament l'indret proposat per la seva situació tranquil·la, que ha d'ajudar a facilitar els objectius de l'equipament. Es tracta d'una parcel·la de l'Horta del Valira, situada entre el riu i els edificis d'habitatges existents actualment a la zona. El 13 de novembre ja es va demanar formalment la cessió de l’espai. Així, l’Ajuntament hi aporta el terreny; i la Generalitat, el personal necessari per gestionar el nou servei.

Tant Compromís com la CUP es van sumar a l'aprovació i van mostrar-se satisfets que la Seu aculli un equipament com aquest, per contribuir a mitigar les conseqüències d'una xacra social com són els abusos sexuals a infants i adolescents.

L'objectiu del projecte és facilitar la denúncia d'abusos sexuals i escurçar tot el seu procés, "apostant per una atenció integrada que no revictimitzi els infants i joves", segons ha detallat el vicealcalde de la Seu, Jordi Fàbrega. A Catalunya, el projecte Barnahus es va estrenar a Tarragona i arran del seu èxit ara es vol estendre a totes les vegueries. La iniciativa implica cinc departaments del govern. El principal impulsor en va ser el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies -a través de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i a l'Adolescència-, però en coordinació amb els de Salut, Educació, Justícia i Interior.

Model Barnahus

Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. Aquesta entitat va col·laborar en la posada en marxa del servei de Tarragona amb assessorament i formació. Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir una sèrie d'estàndards de qualitat, que han de permetre la valoració, atenció, tractament i seguiment de qualsevol infant i adolescent víctima d’abús sexual i de les seves famílies. També s'hi assessora persones adultes que hagin patit abusos durant la infantesa. La intervenció inclou l'avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració mèdico-forense de la víctima, l’entrevista, a més a més dels tràmits per informar i assessorar la judicatura i la fiscalia. A més, els professionals del servei també col·laboren en la prevenció i detecció de les situacions d'abús.

Mostrar formulari de contacte