Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell aprova una moció que denuncia les violacions de drets al Sàhara Occidental

La Seu d'Urgell aprova una moció que denuncia les violacions de drets al Sàhara Occidental

El text, acordat per unanimitat, reclama a la comunitat internacional que rebutgi els acords internacionals del Marroc i insta el Govern espanyol a donar suport a un referèndum d'autodeterminació

Camp de refugiats sahrauís a Tindouf (Foto: Pirineu amb el Sàhara / arxiu)
Camp de refugiats sahrauís a Tindouf (Foto: Pirineu amb el Sàhara / arxiu)
14/02/2023 10:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat una moció de suport a la commemoració del 47è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Entre d'altres aspectes, el text denuncia que el Regne del Marroc manté la repressió i la violació de drets humans al Sàhara Occidental i lamenta que el Govern espanyol doni suport a la proposta marroquina d'autonomia.

El document, que va llegir el regidor de Solidaritat, Joan Gurrera, té el suport de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris i recorda la proclamació que el poble sahrauí va fer efectiva el 27 de febrer de 1976. La moció esmenta els darrers fets significatius relatius al conflicte, com ara el trencament de l’alto el foc per part de les autoritats del Marroc i el canvi de posició del Govern espanyol, que ha deixat de donar suport a l'autodeterminació i ara defensa el pla d’autonomia proposat pel Marroc.

A més a més, es denuncia que darrerament s’ha incrementat la població refugiada i els problemes d’abastiment d’aliments. Una situació, a més a més, agreujada per la pandèmia. A tot plegat s'hi afegeix l'augment de la repressió física i política i les amenaces i tortures contra la població civil per part de les institucions marroquines. Els impulsors recorden que l’ONU manté l'objectiu de dur-hi a terme un referèndum, però denuncia que el Marroc sempre hi ha posat obstacles, amb la complicitat de la comunitat internacional, per aconseguir així que encara no s'hagi celebrat.

Per tot plegat, l'Ajuntament de la Seu s'adhereix a la petició de "posar fi a gairebé 50 anys d’ocupació i d’espoli il·legal dels recursos" al Sàhara Occidental. La moció acorda sumar-se a la commemoració i penjar la bandera del Sàhara Occidental a la façana de l'Ajuntament el pròxim dia 27. Alhora, s'insta el Govern espanyol a tenir una "actitud proactiva" a favor del referèndum, en lloc de cedir als interessos del Regne del Marroc, com també a "denunciar les violacions dels drets humans" i a reconèixer l'estatut d'apàtrida als refugiats polítics. La moció també demana a les autoritats internacions denunciar els acords internacionals amb el Marroc que afecten el Sàhara. Finalment, es demanar que les administracions catalanes ajudin a fer pública aquesta situació, dins de les seves competències, i es fa una "crida a les institucions democràtiques perquè treballin per una solució democràtica al conflicte".

Per Compromís, la regidora Paqui Gómez va mostrar el seu suport a la moció perquè considera que cal cercar solucions per al reconeixement de drets. Des del grup municipal indiquen que "fa molts anys que el poble sahrauí "fa molts anys que pateix, a causa de la part marroquina".

De la seva part, la portaveu de la CUP, Xènia Antona, va expressar la seva plena sintonia amb la petició, tot i que van dir que estaven sorpresos que la presentin des de grups que han donat o segueixen donant suport al Govern espanyol i, per això, creuen que "cal apretar l'executiu de Pedro Sánchez, que és qui està pactant el canvi d’estatus", perquè en aquest cas "la base del problema és l’estat espanyol" i el seu col·laboracionisme amb el règim del Marroc. Una problemàtica en la qual Antona també hi inclou el PSC i En Comú Podem, que actualment formen part d'aquest executiu estatal.

En canvi, el regidor no adscrit Àngel Rubio opina que, a més dels ajuntaments, la pressió principal hauria de sorgir de la Generalitat i dels diputats al Parlament, perquè pensa que fer-ho arribar al Ministeri d’Exteriors espanyol és poc útil i que no se sap "ni si obriran la carta".

Suport a les víctimes del terratrèmol

Encara en l'àmbit de la solidaritat, l'alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, va informar que l'Ajuntament de la Seu ja ha fet un enviament de 3.000 euros per donar suport a les víctimes del terratrèmol de la setmana passada al Kurdistan, Turquia i Síria. La quantitat prové de la partida que el consistori té reservada per a situacions d'emergència internacional com aquesta i es vehicula a través del Fons Català per a la Cooperació i el Desenvolupament. El consistori no descarta fer alguna altra aportació més endavant, alhora que ha animat la població de la Seu a col·laborar-hi si és possible.

Tots els grups van expressar la solidaritat amb la població afectada pel sisme, un dels més devastadors dels darrers anys a escala mundial (de magnitud 7,4 a l'escala de Richter) i que de moment ja ha causat més de 37.000 morts, a més de desenes de milers de persones que han perdut casa seva.

Mostrar formulari de contacte