Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell assisteix a la presentació dels resultats de la iniciativa 'Un matí d'orquestra a les Terres de Lleida'

La Seu d'Urgell assisteix a la presentació dels resultats de la iniciativa 'Un matí d'orquestra a les Terres de Lleida'

L'objectiu dels tallers, a càrrec d'Apropa Cultura i l'Orquestra Julià Carbonell, ha estat acostar la música a persones de centres amb discapacitat intel·lectual o gent gran amb dependència i o Alzheimer
Presentació dels resultats de la iniciativa 'Un matí d'orquestra a les Terres de Lleida' (Foto: ACN)
05/12/2019 17:40

La Seu d’Urgell ha assistit aquest dijous a la presentació dels resultats de la iniciativa ‘Un matí d’orquestra a les Terres de Lleida’, organitzada per Apropa Cultura i l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC). L'activitat ha consistit en tallers de música liderats per una musicoterapeuta i audicions musicals a càrrec d’agrupacions de l’OJC. Els destinataris han estat persones vulnerables de centres amb discapacitat intel·lectual o gent gran amb dependència i/o Alzheimer.

En l'acte, que ha tingut lloc a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida, hi ha estat present el president de l'ens provincial, Joan Talarn, a més de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament urgellenc, Marian Lamolla, juntament amb altres batlles i regidors dels municipis que han pres part en la proposta social i musical.

La Seu d’Urgell és un dels 6 municipis de la demarcació de Lleida que s'ha beneficiat d'aquesta iniciativa a través de l’Associació Claror, la Fundació Sant Hospital i la Llar de Sant Josep, tres les 14 entitats que s'han inclòs al projecte.

Més de 30 tallers

Apropa Cultura fa 13 anys que treballa per apropar la cultura als col·lectius en situació de vulnerabilitat, oferint més de 2.400 propostes culturals cada temporada, i essent present a la majoria de comarques amb un total de 127 equipaments culturals i la participació de 1.518 centres i serveis socials.

L'activitat va ser creada fa set anys a l'Auditori de Barcelona, en col·laboració amb l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Aquest 2019, també s'ha dut a terme a les comarques lleidatanes de la mà de l'OJC, segons ha explicat Sònia Gaínza, directora del programa Apropa Cultura. En total s'han dut a terme 36 tallers en les sis ciutats. L'activitat s'ha dut a terme tres cops durant el 2019 en cadascun dels sis municipis.

Beneficis de la música

Sonia Gaínza ha posat en valor els beneficis que aporta la música a les persones que participen als tallers i a les audicions. En el cas de les persones amb Alzheimer, "els familiars comenten que gràcies a la música poden reviure el record i, sobretot, passen uns moments maquíssims de connexió que havien perdut". I hi afegeix: "També ens diuen que són una estona d'alegria i de gran impacte, perquè quan tornen els músics, ho recorden".

Pel que fa als grups de persones amb discapacitat intel·lectual, "tenen l'oportunitat de viure sensacions, escoltar la música, treballar la comunicació, sortir dels centres, comunicar-se amb els músics, sentir-se importants i ser protagonistes". Però Gaínza destaca que el més important és que "els educadors s'adonen de la importància de la música i decideixen començar a fer activitats de música i de participació dins el centre; això és el que realment és transformador".

Eina cultural i social

Per la seva banda, el director de l'OJC, Alfons Reverté, ha remarcat l'aposta de l'orquestra per arribar arreu del territori i, en relació amb l'activitat, ha posat en valor que es tracta d'una eina "cultural i social" per arribar a persones amb discapacitat intel·lectual i que pateixen Alzheimer, "a les quals aporta un benefici des del punt de vista terapèutic". 'Un Matí d'Orquestra' busca "convertir-los en protagonistes de la mà d'una musicoterapeuta i dels músics de l'orquestra.

Mostrar formulari de contacte