La Seu d'Urgell celebra la Fira de Sant Ermengol
La mostra de Formatges Artesans del Pirineu, a la Sala Polivalent, presenta 44 artesans i introdueix un concurs popular. Just al costat, el Pavelló acull la mostra d'institucions, entitats i empreses, des d'on emetrà en directe RàdioSeu, emissora oficial
La Seu d'Urgell celebra aquest cap de setmana la mil·lenària Fira de Sant Ermengol, la més antiga de l'Estat, datada des de l'any 1048. El certamen s'ha convertit els darrers anys en cita imprescindible per als amants del formatge amb la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que presenta com a principal novetat d'enguany un concurs popular perquè els visitants decideixin quin és el formatge que més els ha agradat entre tots els que es podran tastar. Tothom qui compri un tiquet de tast rebran una butlleta que hauran d'omplir amb les dades del formatge que més els agrada i dipositar-la en una urna. Entre els participants, se sortejarà un lot de cinc quilos de formatge.
L'edició enguany és la que compta amb més artesans de totes les que s'han celebrat, 44 en total. Concretament, 23 són del Pirineu català, nou del Pirineu Basc, un navarrès, cinc aragonesos i tres del Pirineu francès. El formatge convidat d'enguany és Son Vives, de Ferreries (Menorca). Pel que fa l tipus de llet que utilitzen, n'hi ha 23 que treballen amb llet d'ovella, 18 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca.
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha remarcat la importància de la celebració de la Fira de Sant Ermengol, dins de l'objectiu que "es converteixi en el millor aparador de la ciutat". Batalla recorda que aquesta "és una de les fires més importants del Pirineu, i una fira de referència a nivell de tot el país", amb una mostra de formatges que "s’ha convertit en una festa làctia, en el punt de trobada obligat per a tothom qui estimi els formatges, els formatgers i els Pirineus".
L'entrada al recinte de la Fira de Formatges és gratuïta i els visitants poden comprar un tiquet de degustació per vuit euros, amb què poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, un got de cervesa artesana o un d'aigua. En la jornada de dissabte se celebrarà a partir de dos quarts d'onze del matí el concurs de formatges artesans del Pirineus, on s'hi presenten més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en diferents territoris del Pirineu. En aquesta edició, el concurs hi ha 13 categories diferents i es lliuraran 3 premis per cadascuna. El jurat del concurs està format per 45 membres (tècnics, restauradors, botiguers, periodistes...) experts que tastaran i valoraran els formatges presentats a concurs. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament del concurs.
Inauguració amb Jordi Ciuraneta i premi a Nandu Jubany
Aquest dissabte al matí es farà la inauguració oficial de la Fira, enguany a càrrec del conseller d'Agricultura de la Generalitat, Jordi Ciuraneta, acompanyat de l'alcalde Albert Batalla. també es farà el lliurament del premi Amic del Formatge, que enguany es concedeix a Nandu Jubany, del restaurant Can Jubany de Calldetenes (Osona), posseïdor d'una estrella Michelin. Ciuraneta i la resta d'autoritats faran tot seguit una passejada pels diferents recintes firals.
L'entrada al recinte firal és gratuïta, però els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer 2 tastos de productes agroalimentaris de proximitat a l'Espai Tast Km0-Gustum.
Dissabte i diumenge també hi haurà l'Aula de tast, amb 13 sessions que inclouen demostracions de cuina, tastos guiats de formatges, vins i cerveses, i activitats destinades als nens, com un taller d’elaboració de formatge i el Joc de l’Hostaler. Enguany destaca la presentació del llibre Els 50 millors formatges de Catalunya, de Laia Pont i Natàlia Nicolau; i un tast a cegues de formatge, a càrrec de Jonatan Armengol, gastrònom invident.
Durant el cap de setmana de fira, l’Espai Ermengol oferirà visites a la ruta del formatge, visites guiades a l'exposició Temps de Cadí, 100 anys de Cooperativa, i un espectacle benèfic basat en la barreja de poesia, dansa i música amb temàtica pirinenca, a càrrec de Joel Pla. La recaptació anirà destinada al Banc d'Aliments. A més a més, 17 restaurants de l’Alt Urgell i la Cerdanya oferiran durant els dies de la fira àpats elaborats amb formatges de les dues comarques, i 5 restaurants de la Seu presenten Amb gust de formatge, uns menús on els formatges artesans tenen tot el protagonisme.
Estand de l'Ajuntament
El Pavelló Poliesportiu, també a la zona esportiva, s'hi podrà trobar novament empreses, entitats i associacions de la ciutat amb més de 40 estands, dels quals 4 son administracions, 13 associacions i 27 empreses (12 de productors alimentaris de proximitat i 15 multisectorial).
Entre aquests estands hi ha el de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, que juntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Turisme de la Seu i Turisme Alt Urgell promocionen el territori amb un Photocall virtual, basada en la tecnologia Chroma Key, perquè els ciutadans i visitants puguin fer-se fotografies curioses a partir dels recursos patrimonials i turístics del territori. La campanya pretén donar a conèixer la ciutat i la comarca i convida tothom a difondre les imatges a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #FiraStErmengol, com també a endur-se un record únic amb la fotografia impresa. Durant tota la fira s'elaborarà un mosaic amb totes les imatges que es realitzin.
RàdioSeu, Emissora Oficial
Just al costat, també dins del Pavelló, emetrà en directe RàdioSeu, emissora oficial de la Fira, amb entrevistes a diferents protagonistes del certamen. La programació de RàdioSeu 107.2 també es pot escoltar novament al llarg i ample del recinte firal. També es podrà seguir tota l'actualitat del cap de setmana a través del web www.radioseu.cat i dels perfils de RàdioSeu a Facebook i Twitter.
Al costat del pavelló, hi haurà de nou la carpa de l'Espai Tast km0 que aplega 16 productors de l’Alt Urgell i la Cerdanya en la degustació conjunta dels seus productes (carns, embotits, melmelades, pans, cerveses, pomes). En aquest mateix espai firal, la Diputació de Lleida promou una mostra culinària en el marc del programa Aliments del Territori i tu, consistent en un calendari 12 de degustacions i tallers centrats en els productes de proximitat presents a la fira i en la feina de diversos restauradors locals que els treballen.
A la mateixa zona hi haurà una mostra ramadera, amb exposició de les races bovines bruna, frisona, llemosina i xerolesa. Aquest any es tornaran a ubicar al Camí Ral de Cerdanya, entre la zona esportiva i el bar Sport.
Autofira i parades
L’espai Autofira es manté a l'aparcament Doctor Peiró, amb la participació de 10 concessionaris que presenten les principals novetats en automòbils, camions i maquinària. Hi haurà activitats infantils de bicicletes de quatre rodes i una demostració de xerrac a càrrec del campió d'Espanya d'escultures amb fusta, Abel de Vicente. Enguany l'espai d'exposició de vehicles clàssics comptarà amb més models que en les darreres edicions. A més a més, s'ha incorporat com a novetat un espai de 'Food Trucks'.
La Fira de Sant Ermengol també comptarà un any més amb més de 300 parades de venda ambulant pels carrers del centre de la Seu i una setantena de parades d’artesania a la plaça dels Oms.