La Seu d'Urgell divulga l'aposta local per les noves tecnologies amb la Mobile Week
RàdioSeu hi ha participat amb un espai especial del Club Social El Picot. Les xerrades, taules rodones i tallers continuen fins aquest dissabte, amb la implicació d'una trentena d'institucions, entitats, empreses i particulars
Les noves tecnologies centren l'actualitat d'aquesta setmana a la Seu d'Urgell amb la celebració de la Mobile Week, que ofereix una mostra de totes les apostes locals per la innovació i pels avenços en aquest àmbit. Per segon any consecutiu, la capital de l'Alt Urgell representa les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran en el conjunt d'activitats que s'organitzen en més d'una quinzena de ciutats i comarques d'arreu de Catalunya, amb l'aval de la Mobile Capital Barcelona i del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat.
La Mobile Week La Seu compta amb la implicació d'una trentena d'institucions, entitats, empreses i particulars del territori. El programa d'activitats va començar dimarts amb dos tallers adreçats a les famílies sobre l'ús de les pantalles durant l'embaràs i amb els infants d'entre 0 i 6 anys. Aquest dimecres, RàdioSeu també hi ha participat mitjançant l'emissió d'un espai especial del Club Social El Picot, que cada mes enregistra un programa a l'emissora municipal. En aquesta ocasió, 'El Picot' ha tractat el vincle entre salut mental i noves tecnologies, amb la col·laboració de la dinamitzadora del Punt Òmnia, Ester Collado.
Ahir també hi va haver, precisament al Punt Òmnia, una xerrada per a gent gran per ensenyar a fer servir l'IdCat Mòbil, a més d'una sessió virtual sobre telemedicina. L'acte central del dia va ser una taula rodona sobre ús responsable de les xarxes socials i prevenció del ciberassetjament, amb les intervencions tant d'Ester Collado com del psicòleg Miquel Alet i del cap de relacions amb la comunitat dels Mossos d'Esquadra a la Seu, César Isla.
Més activitats
Aquest dijous, la Mobile Week continua amb una nova xerrada sobre l'IdCat Mòbil (a les 3 de la tarda al Punt Òmnia) i la xerrada per a famílies 'El meu primer mòbil' (19.30 h a la Sala de la Immaculada). Demà divendres, al CETAP, a partir de les 9 matí, hi haurà el segon 'Networking + Empresa', per a empreses i autònoms locals. A 2/4 de 4 de la tarda, també al CETAP, hi ha programat un taller de gestió de contrasenyes i dades segures, i a 2/4 de 8 del vespre, la sala d'actes de l'Ajuntament acollirà un taller sobre aplicacions de mòbil amb control parental.
L'última jornada, dissabte, començarà a les 9.30 del matí a la Sala de la Immaculada amb una taula d'experiències de l'aplicació de les noves tecnologies en l'alumnat del SIEI de les escoles Albert Vives, La Salle i INS Joan Brudieu, moderada pel pediatra Jordi Fàbrega. A les 10.30 h, al mateix escenari, es durà a terme una xerrada sobre com jugar a escacs amb un algoritme, a càrrec de Markus Urban i Marc Llobera, de l'Institut La Valira. També a la Immaculada, a les 12 del migdia, el doctor Àngel Seara (Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra) parlarà de la intel·ligència artificial en la radiologia. Així mateix, a les 13 h s'hi podrà escoltar una entrevista amb la urgellenca Marta Bertran, Premi Dona TIC 2021 a la millor estudiant universitària de noves tecnologies de Catalunya.
El programa també proposa a les 10 del matí un taller d'impressió 3D, al CETAP, a càrrec de l'Associació Young It Girls, dirigit a joves de 10 a 14 anys. A les 11 h i a les 16.30 h, al mateix lloc, hi haurà tallers de robòtica educativa, amb Mireia Alba, de l'Escola Albert Vives, i Aula Tecnològica Loopa. Aquesta activitat s'adreça a infants de 6 a 8 anys, de 9 a 12 anys i de 13 a 16 anys. El taller de drons educatius es farà a la Sala Polivalent de la zona esportiva a les 16.30 i a les 18.30 h, amb Marc Llovera i Marta Gracia, de l'INS La Valira, i Mireia Alba, de l'Escola Albert Vives.
A les 12 h, al CETAP, està previst l'escape room 'Viatge en el temps', per a joves de 8 a 12 anys. Un altre escape room, 'Atrapa la hacker d'Instagram', per a nois i noies de 12 a 16 anys, es farà a les 17 h. Ambdues activitats tindran lloc al CETAP. El programa es clourà amb la projecció de la pel·lícula 'Ready Player One' (19.30 h, Cinemes Guiu).
Mini tallers sobre els "contenidors intel·ligents"
D'altra banda, la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet ofereix cada tarda mini tallers de 15 minuts per explicar com funciona el nou sistema de "contenidors intel·ligents" mitjançant una aplicació de mòbil. Aquesta activitat es fa fins dissabte a l'estand que la MEU ha instal·lat a la plaça de les Monges, i coincideix amb el fet que aquesta setmana mateix s'ha començat a implantar aquest nou mitjà per potenciar la recollida selectiva.