Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell recupera el format tradicional del Ball Cerdà després de l'aturada per la pandèmia

La Seu d'Urgell recupera el format tradicional del Ball Cerdà després de l'aturada per la pandèmia

Els assajos comencen dilluns vinent i finalitzaran el divendres 26 d'agost. La dansa urgellenca, declarada Element festiu patrimonial d'interès nacional, tindrà lloc el diumenge de Festa Major a la Plaça Patalín
Ball Cerdà a la Seu d'Urgell (Foto d'arxiu)
18/08/2022 12:15

El pròxim dilluns 22 d’agost començaran els assajos per participar al Ball Cerdà, que se celebrarà diumenge 28 d’agost, en plena Festa Major de la Seu d’Urgell. La dansa urgellenca, declarada Element festiu patrimonial d'interès nacional, es recuperarà amb el format tradicional després de dos anys d'aturada a causa de la pandèmia de la COVID-19. Cal recordar que l'any passat, tenint en compte les restriccions vigents, es va optar perquè el ball a la plaça Patalín el protagonitzessin només els gegants de la ciutat: l'Ot i la Urgell.

Els assajos s'allargaran fins al divendres 26 d'agost i es faran al pati de l'Escola Pau Claris en tres torns diferents segons l’edat dels balladors i balladores. L’assaig per a nens i nenes fins a 8 anys serà de sis a tres quarts de set de la tarda, mentre que l’assaig per a nens i joves de 9 a 15 anys tindrà lloc de les set de la tarda a tres quarts de vuit del vespre. L’assaig dels grans, balladors i balladores a partir dels 16 anys, es farà de les vuit a les nou del vespre.

Recomanacions per als assajos

Per al bon funcionament dels assajos del Ball Cerdà es recomana que les famílies s'abstinguin d'entrar al pati del centre educatiu mentre els balladors i balladores hi siguin. A més, es prega a tothom puntualitat tant a l'inici com al final de l'assaig. Cal participar-hi un mínim de dos dies per poder ballar el diumenge de Festa Major, sobretot els balladors i balladores infantils i mitjans, essent obligatori assistir a l’últim assaig. Es recomana també que els participants vagin als assajos convenientment calçats. Pel que fa a les nenes i a les noies, cal que duguin faldilla ampla i mocador.

Ball cerdà, element festiu patrimonial d’interès nacional

El Ball Cerdà de la Seu d’Urgell va ser declarat l’any 2016 per part del Govern de la Generalitat de Catalunya com a Element festiu patrimonial d’interès nacional. Aquest reconeixement públic va tenir lloc a la plaça Patalín el mateix diumenge de Festa Major, amb la presència de 105 parelles a punt de ballar, de tot el públic que s’hi va aplegar i del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La declaració va destacar "l’elegància i l’arrelament d’aquesta dansa, on hi tenen gran importància tots els aspectes musicals, coreogràfics i també històrics, socials i estètics".

En aquest sentit, des de l'organització del Ball Cerdà han indicat que de cara a futures edicions es vol establir una normativa per tenir una guia a l'hora de dur a terme la celebració i solucionar dubtes als participants. D'altra banda, s'espera que l'aturada per la pandèmia no desmotivi enguany la participació de balladors i balladores, que fins al 2019 havia augmentat progressivament.

Mostrar formulari de contacte