La Seu d'Urgell i l'Alt Pirineu tindran estudis universitaris presencials d'INEFC
La consellera Meritxell Budó ha anunciat la implantació d'un Grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, en l’especialitat d’esports de natura. La formació començarà el curs 2020-2021 i pot albergar fins a 400 estudiants
La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, ha anunciat que la Seu d’Urgell tindrà estudis universitaris presencials. En una visita a la capital de l’Alt Urgell, Budó ha explicat que la ciutat acollirà a partir del curs 2020-2021 un Grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), coordinat per l’INEFC i adscrit a la Universitat de Lleida (UdL).
Meritxell Budó ha estat rebuda a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per l’alcalde, Albert Batalla, i ha signat al Llibre Vermell de la ciutat atès que era la seva primera visita oficial al consistori. Alhora, s’ha reunit amb representants dels grups municipals de la corporació urgellenca. Més endavant, Budó ha visitat el Parc Olímpic del Segre, acompanyada del secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras. Al recinte olímpic, la consellera explicat que l’INEFC s’implantarà per primer cop a l’Alt Pirineu i obrirà a la capital alturgellenca una seu des de la qual es podrà estudiar presencialment un dels graus de CAFE, concretament l’especialització d’esports de natura.
Budó ha detallat que la implantació d’aquests estudis serà de manera gradual, però que quan estigui totalment desplegada pot suposar la presència a la Seu de fins a 400 estudiants universitaris, i valora que “serà una eina important de cara a la dinamització territorial, tot portant el coneixement i la universitat al territori”. La portaveu del Govern hi afegeix que “tindrà una dimensió no només local, perquè es vincularà a un grau transfronterer”.
Dues possibles ubicacions
De la seva part, Albert Batalla ha assegurat que la Secretaria General de l’Esport garantirà el finançament d’aquest nou centre universitari, pel que fa al seu funcionament ordinari, i que alhora s’està cercant el suport de la Diputació de Lleida per garantir un espai físic propi. L’homologació dels estudis serà mitjançant la Universitat de Lleida, tal com ja es fa actualment amb els graus de l’INEFC lleidatà.
Pel que fa a la ubicació, Batalla ha avançat que s’estudia dos espais: la Ciutadella de Castellciutat, de la qual l’alcalde recorda que anteriorment ja havia acollit activitat formativa d’estudis superiors, o bé el recinte del Seminari Diocesà. Sobre aquesta segona opció, el batlle urgellenc assegura que ja han iniciat converses amb el Bisbat d’Urgell, propietari de l’edifici, i que hi han trobat “molt bona predisposició”. En tot cas, des del consistori recorden que la decisió final l’haurà de prendre l’equip de govern que sorgeixi de la nova legislatura.
Gerard Figueras hi ha afegit que la Seu d’Urgell es convertirà així en la tercera seu de l’INEFC a Catalunya, tot sumant-se als campus de Montjuïc (Barcelona) i la Caparrella (Lleida). Figueras ha recordat que “l’INEFC té la particularitat que és l’única universitat catalana dirigida des d’un departament de la Generalitat” i que “l’especialitat prevista a la Seu, la d’esports de natura, s’adapta perfectament a les característiques del territori, al relat de ciutat que vol transmetre la Seu i a l’objectiu de retenir-hi talent”.
Budó insta Iceta a tenir "cortesia política" amb els presos i exiliats
En la visita a la Seu, i preguntada per l'ACN, Meritxell Budó també s'ha referit a la política general i, concretament, a la decisió del Parlament de no acceptar la designació com a senador del líder del PSC, Miquel Iceta. La consellera ha ironitzat amb el fet que PSOE "apel·li a la cortesia política, quan Iceta mai no ha tingut cap paraula pels presos i preses polítiques ni pels exiliats", i recorda que "aquesta cortesia tampoc no va existir a l'hora de poder celebrar el ple d'investidura del president Puigdemont, ni tampoc per fer cap de l'executiu català a Jordi Sànchez o bé a Jordi Turull".
Budó ha argumentat que si Iceta no ha aconseguit els suports suficients és perquè "el Parlament és sobirà" i correspon a aquesta cambra designar els seus representants territorials que van al Senat. I hi ha afegit que "l'aberració democràtica més gran i més flagrant" que pateix el país "és que hi hagi polítics empresonats i a l'estranger", cap als quals, afirma, Iceta no ha mostrat cap empatia. O bé el fet que la Fiscalia de l'Estat, controlada pel Govern espanyol, "acusi d'organització criminal a treballadors i servidors públics de la Generalitat". Per això, afirma que segueixen esperant "que el PSC i el PSOE tinguin aquesta voluntat de diàleg, en comptes d'optar per solucions judicials".