La Seu d'Urgell incorporarà contenidors intel·ligents per adaptar la taxa d'escombraries al grau de reciclatge dels usuaris
La nova ordenança penalitzarà els qui facin pitjor la recollida selectiva, o embrutin més, i bonificarà els qui triïn millor les deixalles. L'IBI s'actualitza novament segons l'IPC. Pel que fa a les terrasses, no es cobrarà els cinc primers mesos de l'any i es reduirà a la meitat els set mesos restants, per compensar les restriccions
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns l'actualització de les ordenances municipals. La principal novetat és que, pel que fa a la de recollida d'escombraries, aquest any vinent es començarà a implantar un sistema de contenidors "intel·ligents", mitjançant clau o targeta d'accés, amb els quals es vol aplicar una taxa personalitzada perquè qui recicli menys o pitjor, pagui més; i qui faci millor la recollida selectiva i generi menys residus, pagui menys.
La mesura també ha estat aprovada paral·lelament, aquest dilluns mateix, per la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet. Pel que fa al plenari de la Seu, ha tirat endavant amb 11 vots a favor (Junts, ERC i CUP) i 6 abstencions, de Compromís. El vicealcalde urgellenc i nou regidor d'Hisenda, Jordi Fàbrega, considera que aquesta solució és necessària perquè l'Agència de Residus de Catalunya cada cop imposa taxes més elevades per portar residus a abocadors com el de Benavarre, del qual ja se sap que està en la fase final de la seva vida útil. A més a més, s'ha constatat que, tot i ser des de fa anys una de les millors comarques en reciclatge, actualment l'Alt Urgell s'ha quedat estancada al voltant del 55% de recollida selectiva, un percentatge que cal augmentar per arribar als objectius previstos.
Per aconseguir-ho, s'ha estudiat dues opcions. Una era el porta a porta, defensada per la CUP. L'altra és la dels contenidors intel·ligents amb clau. Jordi Fàbrega creu que aquesta és la millor opció, especialment "per poder saber qui recicla i qui no" i per aplicar preus diferents als usuaris en funció de la seva implicació real en la recollida selectiva i en la reducció de residus. A més a més, aquest any passat ja es va obtenir una subvenció de l'ARC, d'un milió d'euros, que permetrà aquesta implantació el primer quadrimestre de 2022. Fàbrega remarca que el principal objectiu és "que qui faci les coses ben fetes i generi menys, pagui menys, i que qui recicli menys i generi més, pagui més", sobretot tenint en compte l'actual tendència de l’ACR d'apujar les taxes per reduir les deixalles. Així, hi haurà un tram fix per a cada municipi i una part variable, que va en funció del reciclatge que es fa. La Mancomunitat calcula que a qui no ho faci bé, se li apujarà la taxa al voltant d'un 5,3% (6,87 €/any). En canvi, qui ho faci bé pot aconseguir una reducció que pot oscil·lar entre els 20 i els 60 euros l'any. Amb tot plegat, s'aspira a arribar a un 80% de recollida selectiva.
Pel grup de Compromís, Joan Barrera va indicar que, tot i que sempre s'han mostrat crítics amb la gestió de la Mancomunitat, estan d'acord amb aquesta mesura de cara a augmentar la recollida selectiva. Per tot plegat, en aquest punt van optar per l'abstenció, tot valorant "l’esforç que es vol fer" amb aquest canvi i que "és una primera passa per perfeccionar-ho".
La portaveu de la CUP, Xènia Antona, va defensar que la millor opció seria el porta a porta perquè creu que "per la quantitat d'habitants de què estem parlant, en poblacions com la Seu, és el mitjà ideal". Aquest sistema, tot i ser controvertit, ha ajudat a millorar notablement les xifres de reciclatge en comarques com el Pallars Sobirà i el Berguedà. Antona hi va afegir que caldria incloure en les bonificacions la gent que, simplement, no genera residus. A més, augura que el nou sistema pot generar "indefensió en la gent que no coneix de noves tecnologies". Tot i això, van optar pel vot favorable com a mostra de "confiança cap a la Mancomunitat".
Recàrrec en immobles buits de grans tenidors
Pel que fa a la principal ordenança, la de l'Impost de Béns Immobles (IBI), s'ha acordat un any més una actualització d'acord amb l'IPC interanual, que en aquest cas serà del 3,3% (d'agost de 2020 a agost de 2021). L'any passat, a causa de l'IPC negatiu, hi va haver una rebaixa (-0,5%). A més a més, s'ha anunciat que s'aplicarà un recàrrec del 50% sobre pisos de grans tenidors que estiguin buits permanentment, de cara a ajudar a augmentar l'oferta de lloguer a la ciutat.
Compromís va votar en contra d'aquesta i d'altres revisions de les ordenances i creu que enguany l'IBI no s'hauria d'apujar "ni un cèntim". El seu portaveu, Joan Barrera, va dir que "sembla que l'equip de govern no se n’adonen en quin moment estem", pel que fa a la recuperació de la crisi sanitària, i que s'està "en un moment en què l’IPC està inflat, per preus com el de la llum". Barrera augura que "la pujada afectarà molta gent". A més a més, va posar en dubte que aquest augment es destini a millores per a la ciutat i va augurar que seria "per a despeses improductives i despesa corrent de personal, amb impostos de primera i serveis de tercera". En aquest sentit, va demanar "una rectificació per empatia i responsabilitat", perquè assegura que d'altres ajuntaments governats per Junts o ERC ho han fet, i va assenyalar que "l'IBI és linial per tothom, també per a famílies a qui no els hi apujaran el seu sou normal i corrent i que potser tenen una hipoteca".
Pel que fa al recàrrec a pisos buits, Compromís va matisar que en aquest punt hi estan d'acord i que també s'hauria de fer extensiu a solars buits del centre històric, si bé creu que caldrà veure quants recàrrecs s’hauran cobrat al final de l'any.
Jordi Fàbrega va respondre tot recordant que l'IBI "grava més a qui té millors immobles, els més ben situats i els de més valor cadastral, i per tant és el més just de modificar en funció de l'evolució del mercat, perquè és el que repercuteix menys a la gent amb més vulnerabilitat". Fàbrega hi va afegir que saben "perfectament en quin moment estem ara" i que "també cal saber com estarem el gener de 2022", quan es preveu una millora més marcada de l'economia per la supressió de restriccions. A més a més, pel que fa a l'al·lusió de Compromís a l'actuació d'altres ajuntaments durant la pandèmia, va indicar que tant l'IBI de la Seu com l'increment aprovat ara segueixen estant per sota del de ciutats semblants o més grans, com Tremp, Puigcerdà, Lleida, Mollerussa, Balaguer i especialment Berga, que l'any passat, en el pitjor moment de la crisi sanitària, va incrementar-lo un 10,8%.
Alhora, el responsable d'Hisenda va negar "rotundament" que hi hagi augments generalitzats de taxes i va defensar que els diners "evidentment repercutiran en tots els ciutadans, tal com s'ha fet amb els ajuts que vam consensuar l’any passat". Finalment, va sentenciar que l'Ajuntament està "molt dolgut" amb l'augment de preu de la llum i va aprofitar per recordar que "qui el regula (el mercat elèctric) és l'Estat espanyol", actualment governat pel PSOE i Podemos.
Pel que fa a la taxa d'ocupació de la via pública, que es paga per les terrasses de bars i restaurants, s'ha acordat que entre gener i maig sigui inexistent (0%) i que els set mesos restants se'n pagui el 50%, per compensar així la reducció d'activitat que hi ha hagut per les restriccions del Procicat, que van afectar especialment la restauració els cinc primers mesos d'aquest any. Tot plegat implicarà un descompte total del 71%.
Compromís també va votar en contra d'aquest augment en la taxa de terrasses, en considerar que ha estat "un dels sectors més castigats per les restriccions". A més a més, va mostrar una recollida de signatures que han dut a terme i que, asseguren, ha rebut el suport del 95% de parades del mercat i del 90% dels bars i restaurants, en què demanen que no es toqui la taxa d’enguany.
L'equip de govern, sobre aquesta valoració, va recordar que l'any passat no es va cobrar aquesta taxa i que s'ha facilitat al màxim possible l'ampliació de les terrasses. Ara, es vol adequar l'ordenança a la recuperació gradual d'activitat que experimenta el sector, sobretot des de l'estiu, tenint en compte que el mateix president de l’Associació d’Hostaleria ha manifestat que aquest estiu ha estat dels millors que han tingut.
Quant a la taxa d'ús de la piscina municipal, enguany s'ha apujat després que no es revisava des del 2013. La CUP s'hi va mostrar en contra perquè entenen que és un "servei públic" i que cal facilitar-hi l'accés, sobretot quan hi ha onades de calor (aquest estiu s'hi ha ofert entrada gratuïta en els tres dies de més calor). L'equip de govern va respondre que, tot i assumir que és un servei deficitari, cal garantir que no sigui inassumible, especialment pel que fa a l'encariment dels tractaments amb clor. Alhora, van assenyalar que aquest estiu hi va haver problemes d'aforament en els dies gratuïts, per la presència massiva d'usuaris que no són considerats en cap cas com a vulnerables per la calor, per la qual cosa en properes casos semblants es prioritzarà que se'n beneficiïn els grups que més necessiten protegir-se de les altes temperatures. També en l'àmbit esportiu, es rebaixarà els preus de les pistes de pàdel i tennis (s'equipararan als del búlder d'escalada) per potenciar una recuperació d'usuaris en aquesta instal·lació.
En l'apartat d'ordenances també s'ha aprovat, per unanimitat, una actualització en els serveis de l'emissora municipal, per facilitar el tràmit dels contractes de publicitat amb anunciants d'Andorra, i un increment del 3% en la quota del Conservatori de Música dels Pirineus. Un canvi que, tot i que la Seu preferia no fer, s'ha adoptat perquè l'Ajuntament de Puigcerdà ho havia demanat i el de Berga també hi ha donat suport.