Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell instal·la cartells informatius en 300 papereres perquè els fumadors no llencin les burilles a terra

La Seu d'Urgell instal·la cartells informatius en 300 papereres perquè els fumadors no llencin les burilles a terra

L'acció és una nova fase de la campanya ‘El carrer no és un cendrer’ que es complementarà amb la col•locació de 30 plaques en embornals amb el missatge ‘El mar comença aquí' per conscienciar del risc ambiental d'aquest residu. Bona resposta de bars i restaurants a les mesures ja endegades

Cartell informatiu en una paperera per prevenir el llençament de burilles a terra
Cartell informatiu en una paperera per prevenir el llençament de burilles a terra
04/03/2022 18:50

Aquesta setmana s’ha iniciat a la Seu d’Urgell una nova fase de la campanya ‘El carrer no és un cendrer’ amb la instal·lació de cartells informatius en 300 papereres de la ciutat amb la consigna Apaga bé la cigarreta a l’apagador i llença la burilla dins la paperera. Aquesta nova acció té com a objectiu sensibilitzar els fumadors perquè no llencin les burilles a terra sinó que les llencin a les papereres, les quals totes disposen de punts per apagar cigarretes. 

A més a més, això es complementarà amb la instal·lació d’unes 30 plaques en embornals de la ciutat amb el missatge El mar comença aquí, no llencis burilles a terra per conscienciar la ciutadania en general del fet que els residus que van a terra i que no poden ser recollits pel servei de neteja viària són arrossegats caps als embornals i poden acabar al riu i al mar, amb el problema de contaminació mediambiental que això comporta. 

La campanya ‘El carrer no és un cendrer’ es va iniciar l’any 2021 amb l’objectiu de fer entendre la problemàtica d’aquest "residu invisible" i sensibilitzar la població sobre l’impacte negatiu que provoquen les burilles de tabac al medi ambient i a l’espai urbà. L’any passat es van dur a terme una sèrie d’accions com ara una exposició de 100.000 burilles al carrer Major, que havien recollir al llarg de tot l’any 2020 els voluntaris del grup Per una Catalunya Neta. També es va fer la distribució gratuïta de d’uns 650 cendrers de butxaca a fumadors.

A finals de l’any passat ja es va realitzar una campanya informativa adreçada a bars i restaurants de la Seu per exposar-los la problemàtica de les burilles i implicar-los en la seva solució, atès que davant d’aquests locals s'hi concentra bona part d’aquest residu. Cal recordar que des del 2011 està prohibit fumar a l’interior de bars i restaurants, motiu pel qual, quan estan en aquests establiments molts fumadors surtin a fumar al carrer, i alguns d'ells llencen les burilles a terra. 

A més a més, durant la campanya els educadors ambientals van visitar prop d’un centenar de locals de restauració de la ciutat per recomanar-los la instal·lació cendrers al seu exterior, en cas que no en tinguessin, i així evitar que els fumadors no haguessin de llençar les burilles a terra. També es va distribuir de manera totalment gratuïta una vuitantena de cartells de sensibilització, per col·locar-los al costat dels cendrers, i uns 600 per a les taules de les terrasses. La campanya va ser molt ben rebuda pel sector i es va constatar que gran part dels restauradors estan molt conscienciats amb la problemàtica d’aquest tipus de residus, com també que, de fet, molts locals ja disposaven prèviament de cendrer a l’exterior i escombraven el seu tram de façana.

Mostrar formulari de contacte