La Seu d'Urgell ja disposa d'un espai per al dol perinatal al cementiri municipal
L'Ajuntament facilita un lloc de record a les famílies que s'enfronten a processos de pèrdua d'un fill que no ha arribat a néixer o que ha mort durant els primers dies de vida. La presentació pública ha comptat amb la participació del grup Nanalma
El cementiri municipal de la Seu d’Urgell ja disposa d’un espai per al dol perinatal, neonatal i per a morts gestacionals. La capital de l'Alt Urgell s'afegeix així al conjunt de municipis de Catalunya que han decidit facilitar un lloc de record a les famílies que s’enfronten a aquests processos de pèrdua.
La presentació pública del nou espai de dol ha tingut lloc aquest dissabte en un acte presidit per diversos representants de l'actual Ajuntament en funcions, encapçalats per l’alcalde, Francesc Viaplana; el vicealcalde, Jordi Fàbrega; la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Marian Lamolla, i el regidor responsable del Cementi, Carlos Guàrdia, que han acompanyat les famílies urgellenques que es troben agrupades dins el col·lectiu d’acompanyament i suport mutu Nanalma.
En la seva intervenció, Viaplana ha manifestat que la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és "una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci". Al respecte, ha volgut remarcar que “gràcies al trencament d'aquest silenci per part de moltes mares, famílies i entitats, el dol perinatal o ‘dol no reconegut’ poc a poc disposa de més visibilitat i reconeixement social i mèdic". Viaplana també ha subratllat que "hi ha cada vegada més ajuntaments del país que treballen per dotar el municipi d’un espai de reconeixement per aquestes pèrdues, fer extensiu aquest reconeixement social i facilitar un espai de culte comú per a totes les famílies”.
De la seva part, Lamolla ha incidit que el nou espai era un deute que hi havia pendent per a totes aquelles famílies, "que a partir d'ara trobaran un lloc de recolliment i de reflexió”. La tinent d'alcalde en funcions també ha volgut agrair públicament “la feina feta en aquest espai a l'oficina tècnica i al servei de parcs i jardins de l’Ajuntament urgellenc, així com al regidor Carlos Guardia, que n'ha fet el seguiment”.
Expressar el dol sense tabús
Des del grup Nanalma, Txell Ferrer ha agraït al consistori urgellenc haver fet realitat aquest espai al cementiri i ha volgut reivindicar que “les famílies que pateixen aquesta pèrdua necessiten un espai de reflexió i recolliment com aquest". Ferrer ha especificat que "sobretot" requereixen poder expressar el dol sense tabús, sense ser qüestionades, sense frases absurdes i buides que punxen i es claven com la daga més esmolada”.
A l'acte també hi era present l’associació Chisana, dedicada exclusivament al dol gestacional, perinatal i neonatal a la demarcació de Lleida. L'entitat va estar representada per Sònia Llenes. L’acte, que també ha comptat amb la interpretació de tres peces musicals a càrrec del grup de folk de l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell, ha culminat amb l’enlairament de globus en record d’aquests infants per part de les seves famílies.
Espai de recolliment
El disseny del nou espai de dol perinatal, que ha anat a càrrec de l’arquitecte municipal de la Seu d’Urgell, Lluís Andreu, està concebut perquè les famílies puguin comptar amb un entorn adient per recordar la memòria dels nens i nenes que no han arribat a néixer o que han mort durant els seus primers dies de vida. L'obra ha comptat amb un pressupost de 30.621 euros.
El punt de recolliment, integrat al cementiri però amb caràcter propi i diferenciat, integra una olivera, un llarg banc de pedra que ofereix repòs i record al qui passa, i una font, com a peça escultòrica, feta i composada per petites peces del mateix material que paviment. La font consta d’un circuit tancat d’aigua. En un mur a tocar d’aquest espai s’ha col·locat en lletres de ferro la frase ‘Només s’hi veu bé amb el cor, l’essencial és invisible als ulls’, del conegut conte poètic i filosòfic El petit príncep, d’Antoine Saint-Exupéry.
#EnImatges Presentació de l'espai per al dol perinatal del cementiri de #laSeu. L'acte ha sumat uns parlaments i una audició a càrrec del grup tradicional folk de l'Escola Municipal de Música. La jornada ha culminat amb una enlairada simbòlica de globus. https://t.co/o963jBLlhC pic.twitter.com/8IyCnfXgEc
— RàdioSeu (@RadioSeu) June 3, 2023