Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell rep aquest cap de setmana l'onzena Trobada d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques

La Seu d'Urgell rep aquest cap de setmana l'onzena Trobada d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques

Diumenge, al passeig Joan Brudieu, es podran degustar les elaboracions d'una quinzena d'agrupacions, una d'elles vinguda d'Itàlia. Prèviament, dissabte hi haurà una conferència de Lluís Obiols, un concert d'Ivan Caro i Elies Fernández i un ball amb el Duet Làser

13/11/2024 12:45

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu ja està preparada per, de forma excepcional, preparar la seva escudella al passeig de Joan Brudieu en ple novembre. Ho faran com a amfitrions de la quinzena d'agrupacions que es trobaran aquest cap de setmana a l'11a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya, que organitzen conjuntament amb l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i amb la FERSHC, la federació catalana que agrupa aquestes colles.

Joan Vilarrubla, Pepita Bullich, Sara Sans i Jordi Picart, membres de la Confraria de Sant Antoni Abat, han explicat els detalls de l'esdeveniment aquest dimecres en una entrevista a RàdioSeu. Vilarrubla ha recordat que aquesta trobada va néixer de manera improvisada ara fa pocs anys, amb la idea de millorar la relació i el coneixement entre les diferents entitats que mantenen aquesta tradició arreu de Catalunya. D'aquest esdeveniment en va acabar sorgint la creació de la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya, de la qual l'associació urgellenca n'és un dels set membres fundadors. La Seu va acollir la tercera de la trobada i ara, deu anys després, la rebrà per segona vegada.

Tal com ja es va avançar la setmana passada, a la Seu s'hi reuniran dotze entitats de Catalunya, juntament amb dues d'Andorra i una vinguda des d'Itàlia. Les escudelles es prepararan diumenge, però les activitats ja començaran dissabte, dia 16, a les 7 vespre a la Sala de Sant Domènec, amb una conferència de l’historiador urgellenc Lluís Obiols, dedicada específicament a la Confraria de Sant Antoni Abat. Tot seguit, a les 8, al mateix escenari hi haurà un concert de música tradicional amb Ivan Caro i Elies Fernández . I més tard (23.30), s'oferirà un ball a la Pista Polivalent de la zona esportiva, amb el Duet Làser

La jornada central, diumenge dia 17, ja començarà a les 6 del matí amb la instal·lació de les olles, peroles i calderes al passeig Joan Brudieu, per cuinar amb foc de llenya les sopes i altres àpats de cullera. Per alleugerir l’espera, durant tot el matí (11.00-13.30 h) s’ha programat un mercat artesanal, tallers i activitats infantils. Al migdia (12.30 h) tindrà lloc la benedicció de les calderes, i a la una es farà el tastet oficial, després del qual es començarà el repartiment dels tastets (entre 5.000 i 6.000 racions) de totes les colles als assistents, a un preu de 12 euros. El tiquet donarà dret a 15 degustacions i a un bol. La trobada s'acabarà amb la tradicional rifa de la panera

Al llarg de diumenge també hi haurà, al Passeig mateix, una exposició de la FERSHC i una mostra dels dibuixos de calderes que hauran fet els alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de la Seu d’Urgell.

Presència de la 'Paniccia' de Varallo

La festa gastronòmica aplegarà els dotze municipis d'arreu de Catalunya que formen part de la federació. A més de la Seu d'Urgell, hi seran representades les poblacions d'Albons (Baix Empordà), Verges (Baix Empordà), Capmany (Alt Empordà), Castellterçol (Moianès), Gelida (Alt Penedès), Isona (Pallars Jussà), Talarn (Pallars Jussà), Montmaneu (Anoia), Ponts (Noguera), Rialp (Pallars Sobirà) i Vidreres (Selva).

Pel que fa Andorra, estaran representats pels escudellers d'Andorra la Vella -que també celebren la tradició per Sant Antoni, des de 1969- i de la Germandat de Sant Sebastià de Sant Julià de Lòria, que van encetar la seva elaboració l'any 1988.

I d'Itàlia, hi participarà l'associació que elabora la 'Paniccia' de Varallo (Piemont). Aquesta sopa caritativa data de l’any 1799 i se sol repartir el dimarts de Carnaval mitjançant més d'una vintena de calderes conegudes com a "Calderone" o "Pentolone". Tal com es fa a la Seu, després les racions es degusten a cada llar, tot i que en aquest cas també se serveixen als restaurants de Varallo, una població d'uns 7.500 habitants que és la capital històrica de la Valsesia, a la zona alpina que delimita el Piemont amb la Vall d'Aosta i amb Suïssa.

  • Joan Vilarrubla, Pepita Bullich, Sara Sans i Jordi Picart, de la Confraria de Sant Antoni Abat, als estudis de RàdioSeu
    Joan Vilarrubla, Pepita Bullich, Sara Sans i Jordi Picart, de la Confraria de Sant Antoni Abat, als estudis de RàdioSeu
  • Cartell de l'11a Trobada d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històries
    Cartell de l'11a Trobada d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històries

Mostrar formulari de contacte