Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell rep la primera nevada del 2020

La Seu d'Urgell rep la primera nevada del 2020

El temporal ha causat la suspensió de classes a l'escola Albert Vives i a la Sant Esteve d'Alàs. També ha comportat la caiguda de branques i problemes amb el subministrament elèctric. S'ha suspès totalment 9 línies de transport escolar de l'Alt Urgell i calen cadenes en diverses carreteres del Pirineu català i d'Andorra

22/01/2020 12:15

La Seu d’Urgell ha rebut aquest dimecres la primera nevada de l’any i de la dècada. La tempesta Gloria ha deixat a la ciutat al voltant de mig pam d’una neu molt humida al llarg de la matinada.

Des de bon matí, les brigades municipals de la Seu han treballat per garantir els accessos a equipaments bàsics, com ara escoles, instituts, l’Hospital i el CAP, i posteriorment s’ha començat a netejar la resta de carrers. El pes de la neu, sumat al vent dels dies anteriors, ha causat la caiguda d’un nombre important de branques a tot el nucli urbà de la Seu.

Tal com és habitual en aquests casos, s’ha recomanat evitar desplaçaments amb cotxe no imprescindibles, i també precaució en els desplaçaments a peu. En aquest sentit, al matí s’ha alertat de la presència de clapes de gel en diversos punts del municipi de la Seu, com ara el polígon industrial de Castellciutat. Alhora, s’ha recordat el deure ciutadà de netejar el tram de vorera corresponent a cada casa o bloc de pisos, per evitar així caigudes dels vianants.

L’Escola Albert Vives ha suspès les classes d’aquest dimecres a causa d’una avaria elèctrica que ha deixat el centre sense llum ni calefacció. Un cop solucionat l'incident, el centre té previst obrir aquest dijous. Cal que els nens i nenes portin roba d’hivern. La direcció puntualitza que potser algún pati romandrà tancat a causa de les branques que han caigut. L’entrada serà únicament per les escales de Santa Magdalena i no s'hi podrà accedir en vehicle.

Sense llum i telefonia a la vall de la Vansa

De fet, una de les principals incidències de la jornada ha estat els problemes amb el subministrament elèctric. A la vall de la Vansa alguns nuclis s’han quedat també sense llum. I a la Seu, s’han produït al llarg del matí nombrosos microtalls que han afectat l’activitat quotidiana d’empreses, administracions i particulars. A això s’hi han sumat els problemes amb la connexió a internet. Des de la companyia PEUSA han informat que estan treballant en diverses incidències que han detectat a la xarxa, causades per l’acumulació de neu.

L’alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch, ha explicat a RàdioSeu que des de la matinada s’han trobat sense llum ni connexió a la xarxa de telefonia. Alhora, l’afectació en el transport escolar per als alumnes de la vall ha estat total. Poch ha demanat informació a les empreses responsables (Endesa i Movistar) perquè ara per ara no saben quan podran recuperar els subministraments, i li han respost que estan treballant per solucionar-ho tan aviat com sigui possible.

Pel costat positiu, la nevada ha millorat molt les condicions de l’estació de nòrdic de Tuixent-la Vansa, com també a la resta de camps de neu. Aquest dimecres el complex no ha pogut obrir, però espera poder-ho fer els dies següents en el que pot ser el millor cap de setmana de la temporada per a la pràctica d’esports de neu.

Des de l’Escola i Institut La Valira s’ha informat que “molts” docents no han pogut arribar fins al centre, fet que comporta “no poder garantir el desenvolupament de les classes amb normalitat”. També hi ha alumnes que no han pogut arribar al centre. La resta de centres educatius no presenten, ara per ara, cap incidència.

L’Ajuntament de la Seu ha comunicat que en la neteja de neu hi estan treballant 40 operaris de les brigades municipals de neteja, obres i jardineria, distribuïts en diferents torns i sectors. Estan operant amb dues retroexcavadores, una pickup amb pala i 8 màquines manuals llevaneus. Paral·lelament, s’està llençant potassa en les zones més transitades de la ciutat. També hi ha tres treballadors d’Integra Pirineus que s’encarreguen de recollir les branques d’arbres que han caigut a la via pública. Per qualsevol incidència important a causa de la nevada, cal contactar amb la Policia Municipal de la Seu d’Urgell al telèfon 973 350 426.

Línies de transport suspeses

A la resta de la comarca, l’Escola Sant Esteve d’Alàs ha tancat a partir de les 10 del matí perquè, com l’Albert Vives, estava sense llum ni calefacció.

La resta de centres han funcionat amb normalitat, tot i que s’ha suspès totalment o parcialment diverses línies de transport escolar. Segons ha informat el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, s’ha suspès totalment 9 línies: les de Calbinyà (30 alumnes), Bescaran (19), Ossera (4), Tuixent (2), Prullans (75), Arsèguel (16), Bordes d’Arfa (3), Castellbò (22) i Civís (25).

Pel que fa a les línies anul·lades parcialment, la d’Argestues només ha arribat fins a Noves de Segre, cosa que ha afectat 4 usuaris. Les de Montanissell (56 alumnes) i Penella (14) han funcionat amb normalitat. També han funcionat tots els menjadors escolars.  

Molts d'aquests alumnes tenen com a destí l'Institut Joan Brudieu. Consultat per RàdioSeu, el director del centre urgellenc, Xavier Falcó, ha explicat que això s'ha traduït en una menor presència d'estudiants a les aules, tal com sol passar en aquests casos. Alguns professors també han tingut problemes per arribar a la feina i tot plegat ha condicionat la jornada lectiva, que tot i això s'ha dut a terme amb normalitat.

A l'absència d'aquests alumnes s'hi ha sumat el fet que avui dimecres un grup d'alumnes de Batxillerat tampoc no hi són perquè tenien programada una excursió a Barcelona. Tot i la neu, el grup ha pogut sortir de la Seu i arribar a la capital catalana per dur a terme les activitats que tenien previstes.

Cadenes en desenes de vies del Pirineu

Quant a la situació viària, el Servei Català de Trànsit informava aquest matí de l’obligació de circular amb cadenes en diversos trams de l’N-260, com ara Ribera d’Urgellet, el port del Cantó, la collada de Toses i tot el tram entre Bellver de Cerdanya i Puigcerdà. També són necessàries per anar en direcció a Gósol (C-563) i a Sant Llorenç de Morunys (C-462). Al matí també hi havia presència de neu a l'N-145, entre la Seu i Andorra.

A la xarxa viària de la Diputació de Lleida, calen cadenes als accessos a Artedó, Alàs, Arsèguel, Noves de Segre, els Castells, Montant de Tost, Baltarga, Lles, Montellà, Espot i Vilamós. Al matí també hi havia problemes amb la neu als accessos al túnel del Cadí.

Pel que fa a Andorra, l’Agència de Mobilitat ha informat aquest migdia que són obligatoris els equipaments especials (pneumàtics de contacte o cadenes) a tota la xarxa viària del Principat. A més a més, estan en fase taronja (acumulació de neu i gel) a la CG-2 a partir de Canillo, i s’ha tancat el port d’Envalira i els accessos a Incles i Sorteny.

Pel que fa al trànsit ferroviari, s'ha suspès la línia R3 de Rodalies en el tram entre Vic i Puigcerdà, a causa d'una esllavissada de pedres entre Ripoll i Ribes de Freser. L'aturada de la circulació de trens a la Cerdanya, el Ripollès i el nord d'Osona ja es va fer efectiva ahir dimarts al vespre.

Danys pel temporal arreu de Catalunya

Al conjunt de Catalunya, els Bombers ja havien atès fins aquest dimarts a la nit més de 5.000 sortides relacionades amb el temporal Gloria, que ha castigat especialment el litoral i prelitoral. El telèfon 112 ha rebut prop de 10.000 trucades, corresponents a més de 7.000 incidències. Per Regions d'Emergència, la Nord ha estat la més afectada amb més de 2.000 serveis, seguida de la Sud amb uns 1.700, Girona amb 500, Tarragona amb 400, les Terres de l'Ebre amb més de 200, Lleida amb 150 i la Catalunya Central amb unes 125.

Els danys més greus han vingut motivats per la crescuda de rius i el fort onatge. Especialment al Delta de l'Ebre, on el mar ha envaït una part dels cultius d'arròs, i a la Costa Brava, on en moltes poblacions l'aigua i l'escuma del mar han arribat fins més enllà dels respectius fronts marítims. A la ciutat de Girona s'ha desbordat el riu Onyar, i el cabal de la Tordera també ha envaït terrenys en municipis com Malgrat de Mar. Alguns ajuntaments ja estudien demanar la declaració de zona catastròfica per reparar els danys.

 

 • La Seu d'Urgell, des de Castellciutat (22.01.2020)
  La Seu d'Urgell, des de Castellciutat (22.01.2020)
 • Treballs de neteja de la neu al Camí Ral de Cerdanya, a la Seu
  Treballs de neteja de la neu al Camí Ral de Cerdanya, a la Seu
 • Branques caigudes per la neu al carrer Josep de Zulueta, a la Seu d'Urgell
  Branques caigudes per la neu al carrer Josep de Zulueta, a la Seu d'Urgell
 • Torre caiguda a la zona de la vall de la Vansa a causa del temporal de neu i vent (Foto: Ajuntament de la Vansa i Fórnols)
  Torre caiguda a la zona de la vall de la Vansa a causa del temporal de neu i vent (Foto: Ajuntament de la Vansa i Fórnols)

Mostrar formulari de contacte