Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell reprèn la Processó de Divendres Sant

La Seu d'Urgell reprèn la Processó de Divendres Sant

La tradició religiosa es durà a terme aquest divendres, a partir de 2/4 de 9 del vespre des de plaça dels Oms. Enguany també es recupera la Passió Viva d'Oliana
14/04/2022 12:50

Aquesta Setmana Santa, la Seu d’Urgell recupera la celebració de la Processó de Divendres Sant, després que els darrers dos anys no es va poder realitzar a causa de la pandèmia. Així, els principals carrers del centre històric de la capital alturgellenca seran novament l’escenari d'aquesta manifestació popular que s’ha consolidat com la més important de tot el Pirineu i una de les més rellevants de tot Catalunya. 

La Processó del Sant Enterrament, que s’iniciarà aquest divendres a 2/4 de 9 del vespre, tindrà el seu punt de partida a la plaça els Oms, davant de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, seguint pel carrer Major, pel carrer Jueus, el carrer Sant Josep de Calassanç, el passeig Joan Brudieu, el carrer Lluís de Sabater, per continuar novament pel carrer Major, i finalitzant el seu recorregut a la plaça dels Oms. 

Presidit per l'arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, l’acte religiós també compta diversos col·lectius ciutadans, entre ells una representació d’autoritats civils encapçalada per l’alcalde Francesc Viaplana, que seguiran el pas del Crist de l’Agonia. 

Els passos 

La processó comptarà amb la desfilada de 10 passos, alguns de llarga tradició i altres incorporats més recentment a la manifestació religiosa.

Per ordre de desfilada dels passos, s’han de citar els Armats i els Hebreus, que representen la cohort romana i que es van incorporar a la processó a finals del segle XIX o a principis del XX; l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, a càrrec de l’agrupació de pagesos i del qual se’n té constància des de l’any 1661; el bes de Judes, confiat al gremi dels comerciants des de l’any 1947; Flagel·lació, a càrrec del gremi de la pell i Unió de Botiguers; Jesús és condemnat a mort, un dels més recents, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià; Natzarè, datat de l’any 1947 i conduït per alumnes i exalumnes del col·legi de la Salle; el Crist de l’agoniael Crist de la preciosíssima Sang, a càrrec de la Congregació de la Sang, fundada l’any 1603 i que esdevé la primera dada  històrica de la processó; la Pietat, pas confiat antigament al gremi de constructors i avui als estudiants universitaris; Sant Sepulcre, del qual antigament n’eren portadors els confrares-cavallers del Sant Sepulcre, i que enguany s’ha restaurat la plataforma; i la Dolorosa, a càrrec de la Confraria dels Dolors -de la qual es té constància des de 1725- i l’Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell. 

Per assistir a la Processó del Divendres Sant, que es remunta a l’any 1603, la parròquia de Sant Ot de la Seu prega participar-hi i acompanyar els passos amb llum. “És un acte de religiositat popular que commemora la passió i mort de Jesús i reviu una tradició venerable del nostre poble, que es remunta al segle XVII”.

Els actes tradicionals de Setmana Santa a la Seu d'Urgell ja van començar amb el Diumenge de Rams i continuen al llarg d'aquests dies. Aquest dijous mateix hi ha la Missa de la Cena del Senyor (20.00 h) i la Vetlla d'Adoració (22.30 h). Divendres, abans de la Processó, hi haurà el Via Crucis (9.00), l'Ofici de Lectura i Laudes (11.30) i l'Acció Litúrgica de Passió i Mort del Senyor (18.30). Dissabte, l'Ofici de Lectures i Laudes (11.00) i la Solemne Vetlla Pasqual (20.00); i diumenge, les misses de Pasqua i Ressurrecció (9.00, 13.00 i 20.00), a més de la Solemne Missa estacional (11.30), presidida per l'arquebisbe Joan-Enric Vives i amb benedicció papal. També hi ha programats actes religiosos a les parròquies de Santa Magdalena i de Castellciutat.

Passió Viva

Una altra tradició de caire religiós i popular que es recupera enguany és la Passió Viva d'Oliana. Aquest divendres, des de les 10 de la nit, veïns i veïnes de la vila duran a terme la representació en quadres plàstics de diversos episodis de la Passió i mort de Jesús, disposats en llocs estratègics pels carrers i places de la vila.

Ricard Pérez, portaveu de l'organització, celebra el fet que es pugui tornar al carrer, després que l'any passat no van poder celebrar com cal el 25è aniversari de l'esdeveniment, a causa de les restriccions vigents en aquell moment. Pérez ha destacat a RàdioSeu que la Passió Viva mobilitza un gran nombre de persones, amb un total de nou escenes i uns 150 participants. Pels carrers del nucli antic s'hi pot veure quadres dedicats a el Sant Sopar, la Crucifixió i la Pietat, entre d'altres motius.

  • Processó de Divendres Sant a la Seu d'Urgell
  • Passió Viva d'Oliana

Mostrar formulari de contacte