La Seu d'Urgell se suma al Dia Mundial contra el Càncer
L'Ajuntament recorda la importància de la detecció precoç i anima a participar en els cribratges dels casos més freqüents, com ara coll uterí, mama, còlon, recte i pulmó. L'AECC continua oferint suport i activitats a pacients i familiars
La Seu d'Urgell se suma avui dijous a la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer. Tot coincidint amb la data, l'Ajuntament urgellenc ha publicat un missatge en què subratlla "el paper clau que hi juga la prevenció i la detecció precoç". Per això, anima la població a seguir accedint a programes de cribratge dels casos més habituals, com poden ser els càncers de mama, de coll uterí, de còlon, de recte o de pulmó, perquè el diagnòstic precoç pot ajudar a reduir la mortalitat.
Dins les accions de conscienciació, el consistori urgellenc també ha previst per avui, a 2/4 de 8 del vespre, il·luminar un edifici públic de la ciutat de verd, el color que identifica la lluita contra contra el càncer. La tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones de la Seu, Marian Lamolla, ha avançat a RàdioSeu que d'aquesta manera es vol "donar visibilitat al fet que es commemora aquest dia i conscienciar que tothom pot patir aquesta malaltia, o coneix algú que l'ha patit, i cal donar-ho a conèixer".
El president de l'AECC-Catalunya contra el Càncer a l'Alt Urgell, Zósimo González, recorda que, tot i la situació actual de pandèmia, aquesta entitat continua amb les seves activitats habituals de suport a pacients i familiars. S'ofereix, per exemple, la possibilitat de ser atesos per psicòlegs, per una treballadora social o bé per fisioterapeutes, a hores convingudes. A més a més, González remarca que actualment poden oferir aquestes activitats en un espai cèntric i ampli com és la Casa Molines, a l'avinguda Pau Claris de la Seu. Tot i això, l'entitat matisa que han hagut d'adaptar-se al context sanitari actual i han reforçat les activitats per internet en tots aquells casos en què sigui factible.
En el marc del Dia Mundial, enguany des de l'AECC han volgut incidir especialment en la importància que, malgrat la pandèmia, la població no deixi de visitar els seus metges de referència, perquè la prevenció és clau de cara a identificar a temps possibles casos de càncer, abans no siguin irreversibles.
De la seva part, Marian Lamolla ha explicat que l'Ajuntament de la Seu segueix donant suport a les activitats de l'AECC. La regidora urgellenca ha recordat que a la ciutat també existeix un grup, anomenat 'Les Valentes', format per persones -principalment dones- que han superat el càncer i que es donen suport mutu per compartir les seves experiències.
Salut preveu recuperar enguany el ritme de diagnosi d'abans de la pandèmia
A nivell més general, el Departament de Salut ha comunicat, en el marc d'aquesta data, que enguany preveuen recuperar el ritme de diagnosi previ a la irrupció de la pandèmia. La conselleria ha informat que aquest 2020 s'ha diagnosticat 37.200 nous casos de càncer a Catalunya, una xifra que tot i ser molt elevada és un 12% inferior a la del 2019. Un fet que s'atribueix en part a que la crisi de la COVID-19 va fer reduir les visites als hospitals per identificar possibles casos.
Aquest descens es va notar especialment el mes d'abril passat, en ple estat d'alarma, quan es va notificar tan sols uns 2.300 càncers nous, una tercera part dels que s'havien detectat el mateix mes del 2019. A partir de juny es va recuperar el ritme habitual, tot i que ha seguit sent lleugerament per sota del de l'any anterior.
Les previsions de Salut apunten que actualment poden patir càncer al llarg de la seva vida una de cada tres dones i un de cada dos homes. Per prevenir-ho, els experts recomanen mantenir un estil de vida saludable (evitant el consum habitual d'alcohol i tabac), fer exercici físic freqüent, seguir controls mèdics regulars i participar en els programes de detecció precoç.