Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell torna a sortir al carrer per celebrar Sant Jordi

La Seu d'Urgell torna a sortir al carrer per celebrar Sant Jordi

La ciutat ha viscut la diada amb més fred dels darrers anys però des de les parades celebren el fet que no ha plogut. Les novetats locals comparteixen protagonisme amb els autors més coneguts

Celebració de Sant Jordi a la Seu d'Urgell
Celebració de Sant Jordi a la Seu d'Urgell
23/04/2024 20:05

La Seu d'Urgell ha viscut una celebració de Sant Jordi marcada pel fred, amb unes temperatures més pròpies de ple hivern que de plena primavera, però amb satisfacció per part dels responsables de les parades perquè en general ha predominat el sol i no hi ha hagut cap amenaça de pluja, una possibilitat que les previsions meteorològiques inicials no descartaven pel pas d'un front que ha deixat neu a diversos punts del Pirineu.

Per això, la jornada s'ha viscut amb satisfacció i amb una afluència constant al passeig de Joan Brudieu, que una vegada més ha estat el centre neuràlgic de Sant Jordi a la capital de l'Alt Urgell. Les prop de quaranta parades s'han repartit al llarg i ample del vial, des dels quioscos fins a tocar del Sant Hospital, on hi havia la signatura de llibres d'autors locals a l'estand de l'Associació Llibre del Pirineu. Entremig s'hi podia trobar fins a vuit espais de llibres i cinc de venda de roses, a més de punts de venda d'objectes artesanals i d'aliments relacionats amb la data -com per exemple el pa de Sant Jordi- o bé entitats i grups d'estudiants. També hi ha estat present, entre d'altres, el musicòleg Artur Blasco, que ha instal·lat una parada amb els llibres de la seva col·lecció 'A peu pels camins del cançoner', en què hi recull tota la seva tasca de recerca de la música tradicional del Pirineu.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, ha valorat el fet que, tot i el fred (hi ha hagut una mínima de 0 graus i una màxima de només 9,5, les dades més baixes dels darrers anys en un 23 d'abril), el sol que ha predominat bona part del dia ha afavorit una alta afluència al Passeig i que no hi ha hagut cap perill de pluja ni tan sols a la tarda. El també regidor de Cultura de l'Ajuntament urgellenc ha agraït la implicació tant de llibreries, floristeries, negocis locals i entitats com de tothom qui col·labora en les activitats que s'han organitzat tant per la diada com els dies previs, especialment la presentació de llibres d'autors locals.

De la seva part, el president de l'Associació Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, ha celebrat la consolidació de la producció pròpia de llibres, ja sigui amb escriptors del Pirineu, amb autors que hi estan vinculats o bé amb les editorials locals. Domenjó ha destacat novament el bon moment que viu la publicació d'obres de temàtica pirinenca i especialment les relacionades amb la història, perquè considera que actualment coincideixen un major interès per conèixer el passat de l'Alt Urgell i del Pirineu amb l'existència d'un conjunt d'historiadors i estudiosos que estan fent una gran tasca de recerca i divulgació. En aquest punt, ha esmentat com a exemple la publicació enguany del llibre El front del Pallars i la vida republicana de l'Alt Urgell, de Jordi Nistal, o L'antic país antic, en què Quim Valera recull tota la informació disponible sobre la civilització, la llengua i la forma de viure que hi havia a l'actual Alt Urgell i a Andorra abans que aquest territori fos assimilat per l'Imperi Romà.

Aquestes són només algunes de les novetats que s'han pogut trobar a les parades, on els títols locals ja fa temps que comparteixen espai i protagonisme amb els autors més coneguts o mediàtics a nivell local. Al final de la jornada Jordi Sotorra, de la Llibreria Purgimon, ha explicat a RàdioSeu que l'activitat s'havia tornat a animar a última hora, quan força gent s'ha atansat al Passeig després de sortir de la feina. De fet, assegura que "el volum de feina ha estat el doble a la tarda que al matí", tot recordant que el Sant Jordi d'enguany era el primer en dia laborable des de la pandèmia, atès que els anteriors havien caigut en cap de setmana. 

Èxit de Tor. Foc encès

Quant als llibres més sol·licitats, el llibreter ha destacat un supervendes català de temàtica pirinenca: Tor. Foc encès, de Carles Porta, que ha estat un dels que han tingut més repercussió enguany. Sotorra assegura que l'obra del periodista de Vila-sana ha estat "un èxit total". A nivell més local, han destacat les vendes de Paraules que m'agraden (Joan Aixàs), El front del Pallars i la vida republicana a l'Alt Urgell (Jordi Nistal) i els contes El dia absent (Pepita Clop) i El gegantó de Sant Antoni (Rosa Marsino). I també en l'àmbit infantil, el llibre del Titó, el conegut personatge del canal SX3.

Per al públic juvenil, han tingut bona rebuda Controlar l'incontrolable (autobiografia en què el linyolenc Bojan Krkic explica la seva trajectòria arreu del món i també la crisi personal que va patir quan era futbolista). I novament també s'han venut bé propostes de gastronomia, com ara el llibre del programa de TV3 Cuines (dirigit per Marc Ribas), Cremo! (de la cuinera osonenca Maria Nicolau); i ja a nivell més general, les novel·les negres de la sueca Camila Läckberg. De la seva part, la llibreria crítica El Refugi ha esmentat l'interès que han despertat en aquest estand Ruralisme, de Vanesa Freixa, i Dones al marge, de l'escriptora pallaresa Ivet Eroles.

Pel que fa justament a autors de comarques pirinenques, també ha destacat l'èxit que mantenen a nivell de tot Catalunya, més d'un any i mig després de la seva publicació, la novel·la Les calces al sol, de la puigcerdanesa Regina Rodríguez Sirvent (ara editada també en castellà), i Rússia, l'escenari més gran del món, del periodista berguedà Manel Alías. A tot plegat s'hi afegeix un gran nombre de novetats en temàtiques com ara ficció, biografies, política, cuina, natura, recerca o esports. En aquest últim apartat hi ha hagut novament un gran nombre de novetats referents al Barça i als esports de muntanya.

 

Programació especial a RàdioSeu

RàdioSeu s'ha afegit un any més a la celebració de Sant Jordi amb una programació especial des del cap del Passeig. Per l'estand de l'emissora municipal hi han passat diversos protagonistes de la jornada. A més a més, al llarg del dia, amb l'equip format per Marta Pujantell, Ignasi Cervera i Pep Graell, s'ha emès espais amb recomanacions de llibres locals i lectura de contes, mentre que els dies anteriors RàdioSeu ha emès un gran nombre d'entrevistes relacionades amb la diada, principalment amb autors de la Seu, l'Alt Urgell i el Pirineu que presentaven novetats. Aquestes converses es poden recuperar a l'apartat 'L'entrevista del dia' de la secció 'Ràdio a la Carta' de www.radioseu.cat.

Paral·lelament, als perfils de RàdioSeu a Facebook, X i Instagram s'hi pot trobar una completa selecció d'imatges i vídeos de la jornada.

Mostrar formulari de contacte