Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell viu un any més la Trobada d'Urgells

La Seu d'Urgell viu un any més la Trobada d'Urgells

La sisena edició de la jornada ha comptat amb una desena de participants, que han fet una visita a l'Espai Ermengol, una ofrena a la Mare de Déu d'Urgell i un aperitiu al Parc del Cadí

Trobada d'Urgells 2024 (Foto: Sara Camps)
Trobada d'Urgells 2024 (Foto: Sara Camps)
09/09/2024 18:50

La Seu d'Urgell ha viscut aquest diumenge 8 de setembre, tot coincidint amb la diada de Santa Maria d'Urgell, una trobada de persones que porten aquest nom. La iniciativa es va posar en marxa l'any 2019 i des de llavors se celebra cada any per aquestes dates.

Enguany se n'ha fet la sisena edició amb la presència d'una desena d'Urgells, a més de familiars i amics, que han fet una visita a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, seguida de l'assistència a la missa en honor a la Mare de Déu d'Urgell, una ofrena floral, una fotografia de grup com a record de la jornada i un aperitiu al Parc del Cadí.

Com a curiositat, a la trobada d'enguany hi ha pres part una noia amb el nom d'Urgell que es va assabentar de l'activitat en un torneig de pretemporada de bàsquet a Artesa de Segre. L'esportista del Club Bàsquet Igualada es va enfrontar al Sedis Bàsquet, on hi competia una altra Urgell que li ho va fer saber. Les famílies es van posar en contacte i la jove ha participat per primera vegada a l'esdeveniment.

L'organització ha esperonat totes les Urgells a reservar la data per l’any vinent, per a la qual ja s'està pensant noves activitats.

Una seixantena d'Urgells

Actualment hi ha més d'una seixantena de persones que tenen el nom d'Urgell. La majoria són de l'Alt Urgell o bé tenen vincles familiars amb la comarca, però també se n'ha localitzat a Barcelona i a Granollers. A més a més, també hi ha alguns homes que es diuen Urgell, però en aquest cas el motiu no és per la patrona de la Seu, sinó per la comarca de l'Urgell.

Origen del nom

Urgell (o Maria d'Urgell) és un nom d'advocació mariana. Originalment, els prenoms derivats d'advocacions marianes completaven el nom de Maria, fins que han pres significat per ells mateixos. Segons explica Joan Coromines, el nom és d'origen preromà i interpreta que el seu significat es relacionaria amb la presència d'aigua, cosa que és versemblant si es té present l'origen específicament pirinenc del topònim i l'entorn natural de la Seu, on hi conflueixen els rius Segre i Valira. De fet, en llengua basca, 'ur' significa 'aigua'.

L'onomàstica se celebra per la diada de les Marededéus Trobades (8 de setembre), entre les quals també hi ha les de Núria, Meritxell (Andorra), la Sagristia (Puigcerdà), Queralt (Berga), Claustre (Solsona) o Tura (Olot).

A banda de la Seu, la denominació 'Urgell' també apareix a les poblacions de Bellcaire i Bellmunt (a la Noguera) i de Bell-lloc i Ivars (al Pla d'Urgell). Aquestes comarques, juntament amb l'actual Alt Urgell, el Solsonès i la Segarra, havien conformat el Comtat d'Urgell, instaurat l'any 785 i que va tenir entitat pròpia fins al 1413, quan el comte Jaume II fou desposseït i empresonat per haver-se rebel·lat contra el príncep castellà Ferran d'Antequera, que al 1412 s'havia proclamat rei d'Aragó i Catalunya pel Compromís de Casp.

Mostrar formulari de contacte