La Seu experimentarà el vot electrònic
Governació tria la capital de l'Alt Urgell entre les set ciutats on es farà la prova el 28 de novembre El sistema abastarà 339 meses i un àmbit de 207.000 electors
El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha presentat el funcionament dels col·legis electorals administrats electrònicament (CAE) per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, del 28 de novembre. La Seu d'Urgell figura entre les set ciutats escollides per dur a terme la prova. Les altres són Vic, el Prat de Llobregat, la Bisbal d’Empordà, Tortosa, Lleida i Montblanc.
Aquesta és la primera vegada que s’implementarà aquest sistema de gestió electrònica en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Tal i com ha explicat el conseller Jordi Ausàs: “no es tracta de cap simulació, sinó que és un procés real de funcionament electrònic de les meses electorals”. La gestió es desenvoluparà en 101 col·legis electorals, 339 meses i s’hi implicaran 1.356 persones (4 per mesa). En total, aquest nou sistema de gestió incidirà amb un cens provisional de 207.411 ciutadans, l’equivalent a una població global de 305.077 persones.
L’acte de presentació del funcionament del sistema CAE ha tingut lloc a la sala dels Consellers de l’Ajuntament de Vic, i ha comptat amb la participació de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el coordinador territorial de Governació a la Catalunya Central, Antoni Casassas; els responsables d’Indra; i els representants de cadascuna de les ciutats que acolliran els col·legis electrònics.
Funcionament i tasques dels CAE
Els col·legis administrats electrònicament funcionen amb un sistema de gestió que dota a les meses electorals d’eines informàtiques per facilitar la realització de les tasques que exerceixen els seus membres durant la jornada electoral. Per a poder desenvolupar les tasques, cada mesa disposarà d’un ordinador portàtil amb un mòdem 3G i l’aplicació específica, un cens electoral en format digital, una impressora làser per a la generació de documentació electoral i un monitor addicional.
Durant la constitució de les meses electorals, els col·legis administrats electrònicament automatitzaran els processos d’introducció de les dades del membres de la mesa i interventors, de generació de l’acta de constitució de la mesa i de comunicació de l’obertura al Centre de Recollida d’Informació.
Durant el temps de votació, des de les meses electròniques hi haurà la possibilitat d’imprimir paperetes de vot, en cas que en faltin; es farà la recerca digital del votant al cens; s’identificaran els votants mitjançant el document d’identitat electrònics; es farà el registre automàtic de els persones que efectuïn el vot a la llista numerada de votants; es trametran automàticament els avanços de participació; s’imprimiran els justificants del vot; i s’identificarà electrònicament els votants que han exercit el dret de sufragi per correu.
També cal destacar que durant el procés d’escrutini el sistema de gestió generarà l’acta d’escrutini de la mesa, trametrà les dades d’escrutini al Centre de Recollida d’Informació i generarà l’acta de la sessió.
Rapidesa, simplificació i seguretat
L’administració del sistema de gestió electrònic manté el procés de votació convencional, per la qual cosa els votants no experimenten cap canvi, ni tampoc és necessari modificar la legislació electoral. Tanmateix, l’ús d’aquest sistema permetrà simplificar i agilitzar els treballs de la mesa, ja que la informació comuna de les actes només s’ha de transcriure una vegada i les trameses de dades al Centre de Recollida d’Informació es realitzen de manera automàtica i immediata.
A més, en els casos dels col·legis administrats electrònicament, s’evita haver de suspendre la votació per falta de paperetes en permetre la possibilitat d’imprimir-ne in situ. En cas que es detectin d’incidències informàtiques, es disposa d’elements de substitució, i si no es pot solucionar el problema es podrà continuar el procés mitjançant l’operativa tradicional.
D’altra banda, per a la posada en funcionament del sistema de gestió electrònic, els representants de les meses electorals realitzen una formació bàsica en l’ús de l’ordinador i l’aplicatiu informàtic utilitzat. A més, tot el personal implicat tindrà un manual de suport, així com l’ajuda dels representants de l’Administració i l’assistència personalitzada des del Centre d’Atenció als Usuaris, que estarà operatiu durant tota la jornada electoral.