Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La seu física de la Delegació de la Generalitat a Andorra obrirà a l'estiu

La seu física de la Delegació de la Generalitat a Andorra obrirà a l'estiu

Ja fa un any que va posar-se en marxa la representació institucional al Principat, encapçalada per Anna Vives. Valoració positiva de la tasca feta en l'àmbit de les relacions bilaterals i en l'acompanyament i suport als catalans residents i fronterers

Presentació de la delegada del Govern a Andorra, Anna Vives (Foto d'arxiu/Delegació del Govern a Andorra)
Presentació de la delegada del Govern a Andorra, Anna Vives (Foto d'arxiu/Delegació del Govern a Andorra)
16/05/2024 13:50

Ja fa un any que es va posar en marxa la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Andorra, un cop es va presentar la urgellenca Anna Vives com a primera delegada. La funció de la representació institucional catalana al país veí ha estat durant aquests mesos vetllar per les relacions bilaterals entre la Generalitat i les principals institucions d’Andorra, especialment el Govern; acompanyar els col·lectius de catalans i catalanes residents i fronterers, i donar suport al teixit cultural, social i econòmic català a Andorra o amb interessos al Principat.

Els pròxims mesos, la Delegació ha comunicat que vol seguir amb la feina engegada i posar en marxa nous projectes, iniciatives i serveis. Un element clau en aquest sentit serà l’obertura de la seu física de la Delegació, prevista per aquest estiu. En aquest espai s’hi oferirà atenció ciutadana i actualment s’està definint el catàleg de tràmits i serveis. L’objectiu és que aquest catàleg sigui el més ampli possible, per donar resposta als residents, fronterers i a qualsevol persona que visqui a Andorra i que tingui necessitat de relacionar-se amb l’administració catalana. La seu de la Delegació també comptarà amb una sala polivalent on s’impulsaran actes culturals i artístics de petit format, presentacions o formacions.

Tres àmbits de treball

En el darrer any, bona part de la feina de la Delegació en matèria de relacions bilaterals entre la Generalitat i el Govern d’Andorra s’ha canalitzat a través de cinc grups de treball que es van constituir a finals del 2023 per abordar, de forma regular, els temes que Catalunya i Andorra tenen compartits, com són la salut, les infraestructures, la gestió energètica, els residus i les qüestions del dia a dia vinculades al fet fronterer. En la majoria de casos, ja s'han mantingut un mínim de dues o tres reunions i s'ha avançat en diversos dossiers. A més, al llarg d’aquest any, la Delegació ha establert relacions amb les principals institucions del país, entre elles els set comuns, amb qui ha començat a col·laborar en alguns projectes d’interès compartit. Així mateix, ha contactat amb els principals actors econòmics, socials i culturals del país. 

Pel que fa a l’acompanyament dels residents i fronterers, des de la Delegació s’ha editat la Guia d’Acollida, un recurs pensat com a suport als catalans nouvinguts a Andorra, i s’ha posat en marxa els Amics de la Delegació, una eina amb la qual es pretén establir contacte principalment amb aquells catalans i catalanes que viuen o treballen a Andorra, per tal de fer-los arribar informació de tot allò que fa i pot fer l'organisme per a ells i també recollir les seves propostes i inquietuds per donar-los resposta o solució, "sempre que sigui possible". De moment, ja s’hi ha inscrit més d’un centenar de persones. 

Finalment, en el tercer àmbit, la tasca institucioanl s’ha centrat a donar suport a iniciatives que ja es duen a terme al Principat i que tenen vinculació amb Catalunya o que són d’interès per a actors o col·lectius catalans. En aquest sentit, ha establert vincles amb la Mostra Gastronòmica d’Andorra, amb l’objectiu d’ajudar a reforçar l’esdeveniment i contribuir a fer que productors catalans es donin a conèixer al país; amb el Festival Ull Nu, per fomentar la creació de contingut audiovisual en català; o amb la Fira del Bestiar d’Ordino, per promocionar la presència d’artesans catalans a la fira.

Valoració positiva

La delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, ha fet una valoració molt positiva de la feina que ha desenvolupat la Delegació conjuntament amb l’equip del Ministeri d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra i a través dels grups de treball, "que estan contribuint a que els temes que compartim i que són d’interès comú vagin avançant”. Vives també ha remarcat que "la proximitat geogràfica i cultural entre Catalunya i Andorra fa que la feina de la Delegació sigui força diferent de la resta de representacions de la Generalitat al món". Per exemple, la delegada ha detallat que “no s'impulsarà accions pròpies de la cultura andorrana, encara que també ho siguin de la catalana, perquè a Andorra ja es duen a terme i no tindria cap sentit fer-ho”.

Mostrar formulari de contacte