Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu i l'Alt Urgell se sumen a la Setmana sense Fum

La Seu i l'Alt Urgell se sumen a la Setmana sense Fum

El Sant Hospital i l'Oficina Jove organitzen la setmana vinent una parada informativa per fomentar la prevenció del tabaquisme. El consum de tabac va de baixa a Catalunya però encara engloba 1,5 milions d'adults

Taula rodona sobre la Setmana sense Fum, a RàdioSeu
Taula rodona sobre la Setmana sense Fum, a RàdioSeu
26/05/2017 13:45

El Servei de Salut de l'Oficina Jove de l'Alt Urgell i la Comissió sense Fum de la Fundació Sant Hospital organitzen aquests dies activitats relacionades amb la Setmana Sense Fum. La diada vol conscienciar dels riscos del tabac a la població en general i especialment als joves, si bé aquest és un col.lectiu on el consum està baixant en comparació amb generacions anteriors. Un altre objectiu és ajudar aquells que vulguin deixar l'hàbit.

Sobre aquesta data, enguany des del Departament de Salut de la Generalitat han volgut destacar la dada que aquest any passat una mitjana de més de 160 persones diàries ateses als CAP van deixar de fumar; és a dir, més de 58.000 persones en un any. Tot i aquesta sostinguda disminució del tabaquisme, a Catalunya encara fumen 1,5 milions d'adults. La Setmana sense Fum 2017, que se celebra aquests dies, uneix la lluita contra el tabac i la promoció de l'activitat física com a factors de salut. Els més de 8.500 milions de cigarretes venudes a Catalunya l’any 2016 van generar més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics procedents de les burilles.

En aquest sentit, i per commemorar el 15è aniversari del programa d'Atenció Primària sense fum, s'han elaborat dues noves guiesper deixar de fumar: una  adreçada a persones fumadores i altra als professionals que les ajuden en el procés de deixar-ho. "El tabaquisme continua sent un problema important a Catalunya: anem millorant en la seva lluita però no a un ritme com el que desitjariem", ha indicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Una mort per tabac cada hora

A Catalunya el consum de tabac continua baixant -des d'un 33,7% al 1990 fins a al 24,7% de l'any passat-, però encara fumen gairebé 1,5 milions de persones de 15 anys o més. Les morts atribuïbles al tabaquisme també continuen baixant, però són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac. En aquest sentit, s’estima que l’any 2014 almenys 9.125 persones van morir per malalties directament atribuïbles al consum de tabac. La mortalitat prematura causada pel tabac mostra una tendència a la disminució entre els homes, amb 6.921 defuncions l’any 2014, però es manté relativament estable entre les dones, amb 2.204 defuncions.


També continua baixant la venda de cigarretes -que s'ha reduit a la meitat entre el 2005 i el 2016-, la de cigars i la tabac de cargolar, després d'anys en què el consum d'aquest darrer producte anava a l'alça. Per edats, destaca que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2014. D'altra banda, el bon nivell d'acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d'un entorn sense fum.

Mostrar formulari de contacte