Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu inicia la 5a edició del cicle de conferències 'Parlem d'història'

La Seu inicia la 5a edició del cicle de conferències 'Parlem d'història'

La proposta arrenca aquest dimecres, 4 de maig, a les 20 hores, amb la conferència “lx aquí si ets home!”. Insults, agressions i morts a l’Alt Urgell al segle XVII”, a càrrec de Carmen Xam-mar
Parlem d'història 2016
02/05/2016 14:29

La cinquena edició del cicle de conferències 'Parlem d’Història', organitzat per l‘Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, s’inicia aquest dimecres, 4 de maig, a les 20 hores, amb la xerrada “lx aquí si ets home! Insults, agressions i morts a l’Alt Urgell al segle XVII”, a càrrec de la historiadora urgellenca Carmen Xam-mar.

El tema de la conferència, que tindrà lloc a l'Espai Ermengol, se centra en el contingut de la seva tesi doctoral, que va obtenir recentment la màxima qualificació. Al llarg de la sessió, l’autora exposarà les circumstàncies dels problemes de convivència i exemples d’agressions verbals i físiques a partir de la documentació judicial del segle XVII.

La segona conferència de cicle, que tindrà lloc el dimecres 11 de maig, la durà a terme Lluís Obiols sota el títol “El govern municipal fa 500 anys. La insaculació i el Consolat de la Ciutat d'Urgell”. Amb motiu del 500 aniversari del privilegi de la insaculació, del 1516, l'historiador i arxiver desgranarà el funcionament municipal, els problemes del dia a dia, les atribucions i els oficis vinculats a la gestió pública dels interessos de la ciutat.

D'altra banda, el dimecres 18 de maig s'organitzarà la tercera conferència, que serà impartida per Francisco Javier Galindo Llangort, sota el títol “Cal Don Llorens, ahir i avui”. La sessió versarà sobre diverses generacions de la família Llorens, membres d'una elit de professionals liberals, juristes i metges, amb un notable pes polític a la Seu d'Urgell del segle XIX, de la qual en resta visible la casa situada al carrer Major número 28, construïda els últims anys d'aquell segle.

Per finalitzar el cicle, el dimecres 25 de maig Josep Palau Baduell exposarà la xerrada "Parròquies, capellans i majordomes. El Bisbat d'Urgell a l'inici del segle XIV". En aquest estudi, resultat de la seva tesi doctoral, s'analitza la realitat eclesiàstica del bisbat durant els primers anys del segle XIV, en l'àmbit administratiu però també pel que fa a la vida del clergat i de la seva moralitat, sovint contradictòria amb les disposicions oficials.

Segons informa l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, les conferències del Parlem d’Història tindran lloc totes a l’Espai Ermengol i s’iniciaran a les vuit del vespre. L’entrada serà oberta a tothom.   

Visita guiada a la Seu d’Urgell del segle XIX

Com els darrers anys, el cicle comptarà també amb una visita guiada, que es realitzarà el dimecres 1 de juny, i que se centrarà en la Seu d'Urgell durant el segle XIX, un moment de molts canvis a partir de la desamortització eclesiàstica, l'enderroc de les muralles i l'inici de l'expansió urbana de la ciutat.

Aquesta sortida anirà a càrrec de Lluís Obiols, Carles Gascón, Carmen Xam-mar i Meri Rodríguez. S’iniciarà també a les vuit del vespre.

Tallers d’història per als més xics

El Parlem d’Història 2016 també proposa dues sessions adreçades als nens i nenes de 5 a 12 anys, que tindran lloc els dissabtes 7 i 21 de maig, al mateix Espai Ermengol, a dos quarts de sis de la tarda.

Per aquest pròxim dissabte 7 de maig hi ha previst el taller "Dibuixem la Seu per descobrir-la", en el qual a partir dels dibuixos fets pels mateixos infants es crearà un a visita, tot fent-los autors del guió d’una sortida guiada infantil.

L’objectiu d’aquesta activitat és veure la Seu d’Urgell a través dels ulls dels propis infants, conèixer ‘una altra Seu’, posar un punt d’interès a algun lloc que als grans els passa desapercebut o donar més informació sobre un lloc que han vist moltes vegades.

L’altre taller es realitzarà el dissabte 21 de maig sota el títol "Ciutat Vella, Ciutat Nova". Amb aquesta activitat s'intentarà que els nens i nenes puguin diferenciar entre el que és antic i el que és considerat com a ciutat moderna.

L’activitat es farà a través de fotografies per ubicar certs llocs emblemàtics de la Seu d’Urgell. Seguidament, els infants -acompanyats per una guia- sortiran al carrer per trobar els indrets ells mateixos.

Ambdues propostes infantils són gratuïtes, però caldrà fer una inscripció prèvia a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. 

Mostrar formulari de contacte