La Seu mostra fins aquest diumenge l'exposició 'La memòria revelada', imatges del fons fotogràfic de Guillem de Plandolit
Les fotografies exposades constitueixen un testimoni excepcional sobre les primeres dècades dels segle XX a la Seu i a Andorra. La mostra vol donar a conèixer l’interessant fons fotogràfic de l’autor fins ara inèdit encara.
Aquest migdia ha quedat oficialment inaugurada l’exposició ‘Guillem de Plandolit (1872-1932). La memòria revelada’, que es troba instal·lada a la Sala de Sant Domènec de La Seu d’Urgell des del passat 4 d’abril i que restarà oberta al públic fins el pròxim 6 de maig. L’acte d’inauguració ha anat a càrrec per l’Alcalde de la Seu, Jordi Ausàs, i del ministre d’Afers Exteriors, Cultura i Cooperació del Principat d’Andorra, Juli Minoves; així com també pel delegat general de la Caixa a Lleida, Joan Ramon Fuertes; i del conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba. La inauguració ha comptat també amb una breu introducció del contingut i finalitat d’aquesta mostra de fotografies de Guillem de Plandolit per part d’un dels comissaris de l’exposició, Albert Villaró.
L’Alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Ausàs, s’ha mostrat avui “molt satisfet” en l’acte d’inauguració d’aquesta “extraordinària exposició del llegat fotogràfic de Guillem Plandolit”. Jordi Ausàs ha felicitat els comissaris de la mostra, Albert Villaró i Susanna Vela pel seu excel·lent treball i a tots els col·laboradors i institucions patrocinadores de Catalunya i Andorra que l’han fet possible. Jordi Ausàs ha remarcat que “aquesta mostra suposa també una oportunitat immillorable per continuar estrenyent els vincles culturals i de bon veïnatge entre la Seu i Andorra, uns lligams que sempre han estat per damunt de l’existència d’una frontera política, com queda ben reflectit també en l’obra fotogràfica de Guillem Plandolit”.
L’alcalde Jordi Ausàs ha destacat que la recuperació d’una part molt important del llegat de Guillem Plandolit “és un ocasió esplèndida per retrobar-nos amb el nostre passat comú, el de la Seu i el d’Andorra, que ens permet reflexionar sobre com la recuperació del nostre patrimoni fotogràfic, amb la implicació generosa dels ciutadans, ens beneficia a tots”.
Guillem de Plandolit (1872-1932)
Descendent d’una de les famílies més rellevants d’Andorra, nascut i resident a la Seu, Guillem de Plandolit va ser un fotògraf inquiet, apassionat i compulsiu, excel·lent retratista. El conjunt conservat de les seves imatges -dipositat avui a l’Arxiu Municipal de la Seu d’Urgell- constitueix un testimoni excepcional sobre les primeres dècades del segle XX a la Seu i a Andorra.
L’exposició vol ser un recorregut sobre els diversos punts d’interès de l’objectiu de Guillem de Plandolit, un viatge al passat que, gràcies a la mirada personalíssima del fotògraf, ens retorna proper i transparent.