Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu perfila la nova ordenança del mercat setmanal

La Seu perfila la nova ordenança del mercat setmanal

El ple ha acordat l'aprovació inicial del document amb el suport de l'equip de govern (CiU) i la CUP i l'abstenció de Compromís i ERC. Els grups coincideixen en la necessitat de fer l'activitat comercial més atractiva i dotar-la de més qualitat
Ple de l'Ajuntament de la Seu
31/05/2016 13:05

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha acordat, en ple extraordinari, l'aprovació inicial de la nova ordenança del mercat setmanal, que se celebra cada dimarts i dissabte a l'entorn del carrer Major. El tràmit ha tirat endavant amb 8 vots a favor, de CiU i la CUP, i 9 abstencions, dels regidors de Compromís i ERC.

La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, va agrair la tasca conjunta feta pels grups municipals i també pels tècnics de l'Ajuntament. Font també va recordar que la nova ordenança ve motivada per l'obligació que estableix un decret de la Generalitat d'adaptar-se a la normativa, i que prèviament s'ha fet un procés participatiu que ha inclòs reunions amb marxants, comerciants i veïns i una enquesta oberta a tothom mitjançant el web de l'Ajuntament. També s'ha mantingut contactes amb municipis amb mercats semblants, com ara Berga, Puigcerdà i Solsona, per posar en comú com els municipis han de gestionar els mercats ambulants a partir d'ara.

Entre d'altres canvis, amb el nou format les llicències seran per un període de 15 anys, i les parades hauran d'entrar en concurrència competitiva i obtindran les millors ubicacions en base a un sistema de punts segons la qualitat, singularitat i impacte del servei que ofereixen. D'altra banda, es crearà una comissió consultiva que vetllarà pel funcionament, debatrà i informarà sobre les propostes d’actuació i modificació i s'ocuparà de la promoció de tota classes de propostes d’ordenació i millora. Aquesta comissió estarà formada per representants de l’Ajuntament, dels paradistes i de la vida econòmica del municipi i es reuniran, com a mínim, un cop l’any. 

Els grups municipals també van incidir en els reptes i riscos actuals del mercat i del centre històric en l'actual context. Des de Compromís x La Seu, Miguel Perruca va apuntar als factors que afecten aquesta activitat, com ara la redefinició del concepte de venda ambulant, la crisi, la pèrdua de població de la Seu i la posada en marxa d'un supermercat Mercadona a l'entrada de la ciutat. Perruca veu necessari un canvi integral del model comercial de la Seu.

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana,va justificar l'abstenció en considerar que el disseny del nou mapa del mercat encara no està completat i que cal seguir-ho debatent. Viaplana creu que en el procés, a banda de les asssociacions i els marxants, hi haurien de participar més activament els comerciants de la zona.

El regidor de la CUP, Pau Lozano, va valorar positivament el procés participatiu que s'ha dut a terme per dissenyar l'ordenança. Lozano va remarcar la necessitat que el mercat aposti per una major especialització i qualitat, amb productes ecològics i de proximitat, com també perquè ajudi més a reactivar el centre històric i, concretament, el carrer dels Canonges. Alhora, va recordar que la CUP és l'única formació que va rebutjar frontalment l'obertura del Mercadona ara fa un any.

Canvi d'hàbits de consum

Sobre aquest debat, Mireia Font va subratllar que els problemes del comerç local no es poden focalitzar només en les grans superfícies i que hi ha d'altres factors que marquen els actuals hàbits de consum. Va assenyalar especialment l'augment de les compres per internet -també per part dels veïns de la Seu- i la manca de qualitat d'algunes parades del mercat setmanal, en alguns casos reconeguda pels mateixos marxants segons l'enquesta que ha fet l'Ajuntament. Font hi va afegir que sí que s'ha conversat amb els comerciants sobre el futur del mercat, i que ja hi previstes accions per millorar la imatge dels porxos i façanes del carrer Major, amb subvencions per a la rehabilitació.

Mostrar formulari de contacte