Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu revaloriza el seu patrimoni medieval amb les noves tecnologies

La Seu revaloriza el seu patrimoni medieval amb les noves tecnologies

Presentat el web laseumedieval.com, que permet accedir a 25 vídeos, en cinc idiomes, per reviure el passat del centre històric. La nova campanya vol atraure a la ciutat més visitants nacionals i estrangers i alhora fomentar l'autoestima de la ciutat
11/12/2015 18:10

La Seu d'Urgell vol revaloritzar el seu patrimoni medieval mitjançant les noves tecnologies. Per això, aquest divendres s'ha presentat 'La Seu Medieval', que incorpora un conjunt de recursos que es posen a l’abast de visitants i veïns, com ara codis QR perquè puguin conèixer al detall tots els punts d’interès per interpretar fàcilment les singularitat històriques de la ciutat.

A banda d’aquest suport, s’ha posat en marxa el web laseumedieval.com, que permet accedir a un total de 25 vídeos, molt ben documents i amb imatges virtuals, que situen el visitant en un entorn realment medieval. Per arribar a un públic internacional, s’ha programat en cinc idiomes –català, castellà, francès, anglès i alemany. Els recursos per conèixer i fer els itineraris turístics per la Seu també han contemplat l’edició d’una guia turística, mapes del municipi, set plafons i 35 plaques ceràmiques que identifiquen espais d’interès, a més a més d'un plànol gegant i d'altres senyalitzacions de caràcter turístic a diferents indrets del municipi.

La presentació ha comptat amb la presència de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla; la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, i les tècniques municipals Carme Galindo (Turisme La Seu), Montse Ferrer (Promoció Econòmica) i Urgell Escribà (Espai Ermengol), a més a més de Lluís Obiols i Carles Gascón en representació dels historiadors i arqueòlegs locals que han fet possible la documentació de la campanya.

"La Seu, a l’edat mitjana, no era un lloc qualsevol", tal com s'ha recordat a la presentació. I és que la ciutat havia esdevingut un centre polític, econòmic i religiós, a més a més d'un estratègic nus de comunicacions que controlava bona part del Pirineu. Aquests motius "convertien la Ciutat d’Urgell en un caramel ben temptador", i van comportar la construcció de diferents recintes de muralles i defenses al llarg dels segles. Per tal de conèixer i difondre aquest passat medieval de la ciutat, l’Ajuntament ha impulsat els darrers mesos la realització de diversos estudis. Per un costat, un exhaustiu recull de la documentació que els urgellencs del segle XIV generaven quan anaven a Cal Notari, ben sovint i pels motius més diversos. Per un altre, un inventari de les restes que encara avui es conserven d’aquestes fortificacions, malgrat el pas del temps i les obres i renovacions d’edificis. I finalment, un catàleg d’immobles i elements que tenen valor patrimonial i que, per la seva importància i pels seus valors, hauríem de saber conservar.

Els estudis han aportat "un cúmul de dades que, sens dubte, representen un abans i un després en la història de la Seu", segons s'ha destacat en la presentació. Des d’aspectes urbanístics com ara la importància del barri de Capdevila -que a la documentació s’anomena “vila vella”- fins a elements de la vida social i econòmica, amb una dinàmica comunitat jueva o una elit de mercaders i de carnissers que, per aprofitar la pell del bestiar que s’escorxava, va generar una veritable indústria de producció de sabates.

El coneixement passat  ha de permetre difondre a nivell turístic el patrimoni local. Però també, segons ha remarcat Albert Batalla, "ser conscients de la importància de la Seu, de cuidar el nostre entorn a nivell estètic i a nivell patrimonial, i guanyar una autoestima massa baixa que, sovint, fa pensar que 'a la Seu no hi ha res'". Estudiant i coneixent el passat es vol ajudar a "valorar-lo com cal i fer-lo arribar a tothom".

Treball d'experts locals

Tota la documentació obtinguda de l’època medieval ha estat analitzada minuciosament a través de diferents estudis. L’historiador Carles Gascón i els arquitectes Joan Marquet i Marc Vidal han analitzat els elements patrimonials del centre històric. L’estudi arqueològic i topogràfic de les muralles medievals ha anat a càrrec de l’arqueòleg Òscar Augé i el buidatge documental dels protocols notarials de l’Arxiu Capitular d’Urgell ha estat obra de Laura de Castellet. El treball ha estat exhaustiu i ha comptat amb el finançament dels fons europeus FEDER, en el marc del Programa FEDER Catalunya 2007-2013, i dels plans de foment del turisme del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

El principals punts d’interès per visitar

Amb la catedral de Santa Maria, del segle XII, obra romànica única a Catalunya, com a atractiu central, s’articulen tres itineraris que ens permeten repassar la història patrimonial, artística, religiosa, militar i ciutadana de la Seu d’Urgell des dels seus inicis.

El recorregut principal, el que es dedica al nucli històric, inclou atractius com ara:

 • El Museu Diocesà, on es guarda el Beatus, una peça excepcional, un manuscrit del segle X, decorat amb miniatures, basat en els textos del Beat de Liébana
 • L’església de Sant Miquel, del segle XI
 • L’Espai Ermengol, un centre d’interpretació de la vida ciutadana i la història de la població de la Seu
 • El Palau Episcopal, del segle XIV
 • El Carrer dels Canonges, que en la seva part baixa era la seu del gremi de carnissers, activitat econòmica cabdal de l’època i, a la part alta acull palauets dels bisbes i canonges
 • Vestigis dels carrers on es concentrava la comunitat jueva, una de les més pròsperes del Pirineu català
 • La Plaça, l’antic espai de mercat
 • Vestigis de les muralles que van protegir i encerclar la Seu
 • L’església gòtica de Sant Agustí
 • Un molí, datat del segle XVIII
 • El claustre classicista de Sant Domènec
 • Les mesures per al gra, als porxos del carrer Major

Alhora, s'ha dissenyat dos itineraris més. El segon, centrat en la ciutat nova, proposa un recorregut per la ciutat que va depassar els límits de l’antic nucli medieval, a partir del segle XIX, amb alguns punts d’especial interès com el passeig Joan Brudieu, el Seminari Conciliar, el Parc de Valira i claustre modern, i el Parc Olímpic del Segre. I el tercer, al poble de Castellciutat, en el qual es mostra "un conjunt extraordinari de patrimoni militar modern".

 • Presentació de La Seu Medieval
 • Panell informatiu de La Seu Medieval

Mostrar formulari de contacte