Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu reviu novament la Processó de Divendres Sant

La Seu reviu novament la Processó de Divendres Sant

La tradició, que recorre el centre històric de la ciutat, se celebrarà a partir de les 20.30 hores. Un total de deu passos participen en la processó més important del Pirineu
Processó de Divendres Sant
24/03/2016 11:45

Els principals carrers del centre històric de La Seu d’Urgell seran de nou escenari aquest divendres, 25 de març, de la tradicional Processó del Divendres Sant, una manifestació popular que en els darrers anys s’ha consolidat com la més important de tot el Pirineu i com una de les més rellevants de tot Catalunya. La vitalitat de la processó urgellenca ha quedat palesa en els darrers anys amb la incorporació de nous passos i de col·lectius ciutadans de tota mena que hi participen.

Segons ha comunicat l'Ajuntament, la processó nocturna s’iniciarà a 2/4 de 9 del vespre. Tindrà el seu punt de partida a la Catedral de Santa Maria d’Urgell, seguint pel carrer Major, pel carrer Jueus, el carrer Sant Josep de Calassanç, el passeig Joan Brudieu, el carrer Lluís de Sabater, finalitzant el recorregut al mateix carrer Major. Presidit per l'arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, l’acte religiós té també la participació de diversos col·lectius ciutadans; entre ells, una representació d’autoritats civils encapçalada per l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Comptarà amb la desfilada de 10 passos, alguns de llarga tradició i altres incorporats més recentment a la manifestació religiosa.

Els passos

Per ordre de desfilada dels passos, s’han de citar els Armats i els Hebreus, que representen la cohort romana i que es van incorporar a la processó a finals del segle XIX o a principis del XX; l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, a càrrec de l’agrupació de pagesos i del qual se’n té constància des de l’any 1661; el bes de Judes, confiat al gremi dels comerciants des de l’any 1947; Flagel·lació, a càrrec del gremi de la pell i Unió de Botiguers; Jesús és condemnat a mort, un dels més recents, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià; Natzarè, datat de l’any 1947 i conduït per alumnes i exalumnes del col·legi de la Salle; el Crist de l’agonia; el Crist de la preciossísima Sang, a càrrec de la Congregació de la Sang, fundada l’any 1603 i que esdevé la primera dada històrica de la processó; la Pietat, pas confiat antigament al gremi de constructors i avui als estudiants universitaris; Sant Sepulcre, del qual antigament n’eren portadors els confrares-cavallers del Sant Sepulcre, i la Dolorosa, a càrrec de la Confraria dels Dolors -de la qual es té constància des de 1725- i l’Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell.

Per assistir a la Processó del Divendres Sant, que es remunta a l’any 1603, la parròquia de Sant Ot prega acompanyar els passos amb llum. “És un acte de religiositat popular que commemora la passió i mort de Jesús i reviu una tradició venerable del nostre poble, que es remunta al segle XVII”, ha assenyalat el rector de la parròquia urgellenca, mossèn Xavier Parés.

Mostrar formulari de contacte