Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La síndica d'Aran demana més recursos per revertir el retrocés social de l'aranès

La síndica d'Aran demana més recursos per revertir el retrocés social de l'aranès

En la seva compareixença al Parlament, Maria Vergés també ha sol·licitat més competències per a polítiques d'habitatge
Compareixença de Maria Vergés al Parlament (Foto: Parlament de Catalunya)
04/11/2022 10:10

La síndica d'Aran, Maria Vergés, considera que calen més recursos per revertir el retrocés en l'ús social de l'aranès, causat principalment pel fet que els mateixos habitants de la vall, i especialment els joves, es decanten cada cop més per fer servir el castellà en la seva vida quotidiana.

En en el marc de la seva compareixença anual al Parlament, Vergés ha sentenciat que la llengua pròpia "es mor" i ha admès que tem que això a llarg termini també impliqui "que mori la institució i, per tant, la capacitat de decisió des del propi territori", a causa de la pèrdua del seu principal tret diferencial.

Vergés ha fet referència novament a l'enquesta feta recentment pel Conselh Generau a alumnes de secundària i batxillerat de l'Institut d'Aran, a Vielha, en què, tal com han reconegut des de la institució, es constata que només un 17,9% d'estudiants tenen l'aranès com a llengua familiar i que tot just un 18,8% la tenen com la llengua amb què més s'identifiquen. Uns minsos percentatges que contrasten amb els del castellà, que supera àmpliament el 60% en totes dues preguntes. A més a més, quan se'ls pregunta quin idioma fan servir a les xarxes socials, encara es confirma més aquest procés de substitució lingüística, per part de la població de la vall, en favor del castellà: més del 90% han fet la seva darrera publicació en aquesta llengua i, en canvi, només el 2,4% l'han fet en aranès.

Tot i aquestes dades, la síndica ha evitat responsabilitzar-ne els seus habitants i atribueix aquest evident retrocés a una "manca de recursos" i a una situació política que, afirma, "lamina l'autonomia en la seva globalitat". Els nous diners que es puguin obtenir, assegura, els destinarien a "campanyes de sensibilització o augmentar la presència als mitjans de comunicació". Alhora, ha apuntat també cap a la llengua catalana i ha augurat que "la mort de l'aranès implicarà, tard o d'hora, la mort també del català", perquè ambdues llengües "comparteixen problemàtiques", com ara l'expansió social del castellà, tot i que ha matisat que no vol "cap conflicte entre llengües".

Petició perquè l'aranès sigui vehicular a les escoles

En la mateixa compareixença, Vergés ha confirmat la petició que es modifiqui la recentment aprovada llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari (consensuada pel PSC, ERC, Junts i Comuns), i ha demanat als grups parlamentaris que es pugui tramitar pel procediment de lectura única per "resoldre aquesta situació en la major brevetat". Tot i això, ha reconegut que és conscient que en aquesta norma no hi va haver cap "intencionalitat" d'eliminar el caràcter de llengua vehicular de l'aranès a les escoles de la vall.

Quant al pressupost per a les polítiques d'habitatge, Vergés ha dit que només disposen de 12.000 euros i ha demanat més competències per al Conselh Generau d'Aran "per ser més efectius" a l'hora de capgirar la situació actual. En la seva compareixença a la cambra catalana, la síndica també ha demanat als grups polítics "generositat i responsabilitat" de cara a aprovar els pressupostos i evitar que s'hagin de prorrogar els d'enguany i avançar en la nova Llei de Muntanya amb l'objectiu que els veïns del territori puguin "equiparar-se en drets" a la resta de la ciutadania de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte