Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La síndica d'Aran insta el Govern a fer efectiu l'autogovern aranès per atendre les necessitats dels seus habitants

La síndica d'Aran insta el Govern a fer efectiu l'autogovern aranès per atendre les necessitats dels seus habitants

Coincidint amb la Hèsta d'Aran, Vergés també reclama al govern de l'Estat el reconeixement de la singularitat aranesa. Aquest dissabte, 18 de juny, tindrà lloc l'acte de lliurament del títol d'Aranès Il·lustre a Carlos Barrera, exsíndic d'Aran traspassat enguany
Acte Institucional de la Hèsta d'Aran a Vielha (Foto: ACN)
17/06/2022 20:17

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha instat a la Generalitat de Catalunya a fer efectiu l'autogovern aranès per a poder atendre les necessitats dels aranesos "amb garanties i des de la proximitat". Coincidint amb la Hèsta d'Aran, la síndica també ha reclamat al govern de l'Estat el reconeixement de la singularitat aranesa. La Hèsta d'Aran commemora enguany el 31 aniversari de la restitució de la màxima institució aranesa i la recuperació de l'autogovern aranès. La síndica ha destacat la importància de l'autogovern "per al manteniment i protecció de la identitat, cultura, llengua i drets fonamentals".

En aquest sentit, i parafrasejant al president Aragonès fa uns dies, la síndica ha indicat que "el temps de les paraules s'acaba i és necessari, de manera urgent, implementar accions fermes i clares que permetin el Conselh Generau d'Aran a desplegar de manera efectiva i veritable el seu potencial". Així, ha seguit reclamant "unes accions que han de centrar-se en la millora del finançament, que permetin l'autonomia de la Val d'Aran amb el desplegament efectiu del marc normatiu i l'impuls, ferm, de la cooperació institucional i territorial".

Medalla d'Honor

Durant l'acte institucional s'ha dut a terme l'atorgament de la Medalla d'Honor a la doctora Immaculada Caubet Busquet com a reconeixement a la seva trajectòria professional al servei de la ciutadania d'Aran, especialment als més petits i petites.

A més de l'acte institucional, el govern del Conselh Generau d'Aran ha preparat també una sèrie d'activitats culturals i d'oci dirigides a tots els públics. Del 14 al 19 de juny, el Museu de la Val d'Aran ofereix jornades de portes obertes i l'Arxiu General d'Aran ha ofert visites guiades a la Casa del Senhor de Arròs i el Petit Musèu dera Escòla d'Arròs.

Aranès Il·lustre

Aquest dissabte, 18 de juny, tindrà lloc l'acte de lliurament del títol d'Aranès Il·lustre a Carlos Barrera, exsíndic d'Aran traspassat enguany. L'acte es farà a la Casa deth Senhor d'Arròs, la seu institucional del Conselh Generau d'Aran, com a reconeixement al seu treball en defensa dels interessos d'Aran al capdavant de la màxima institució aranesa durant 20 anys.

Mostrar formulari de contacte