La Sonsoni presenta el seu primer disc, 'Muntanyes de vida'
El grup pirinenc donarà a conèixer el nou treball aquest diumenge (18.00 h) al Parc del Cadí. Serà a l'inici del Seu Folk de la Festa Major, que també ofereix concerts de Dijazztonic i dels occitans Bourry i Rouch
La Sonsoni ja té el seu primer disc. El consolidat duet de música tradicional del Pirineu, format pel cerdà Pep Lizandra i l'urgellenc Elias Porter, ha publicat aquest estiu l'àlbum 'Muntanyes de vida', en el qual hi mostren el seu característic estil folk. El presentaran a la Seu d'Urgell aquest diumenge a les 6 de la tarda, al Parc del Cadí, en el marc de la Festa Major i, més concretament, del festival Seu Folk.
A més de La Sonsoni, al Seu Folk també hi actuaran el duet format pels occitans Michaël Bourry i Pierre Rouch, que portaran a la Seu la música de Gascunya. Aquesta actuació començarà a les 8 del vespre. La cloenda serà a partir de les 10 de la nit amb el grup Dijazztònic. D'altra banda, des de 2/4 de 6 de la tarda estarà oberta la Taverna Seu Folk, per al públic que vulgui menjar o beure mentre gaudeix dels concerts.
En una entrevista al programa 'Carretera i Manta' de RàdioSeu, Pep Lizandra ha explicat que el fil conductor de 'Muntanyes de vida' és "els canvis que hi ha hagut als pobles de muntanya i les transformacions pel que fa als camins, la manera de viure o el paper de les dones de pagès". En aquest sentit, tot i que el grup ja suma 26 anys de trajectòria, totes les cançons del CD són noves i de recent creació. Per explicar l'impacte d'aquests canvis de les darreres dècades al Pirineu i a l'economia i societat tradicionals, Lizandra posa un exemple proper com és el de la seva sogra, "que va viure la seva joventut encara sense aigua ni llum a les cases i havent d'anar a rentar a fora, i ara ha viscut el temps d'internet". Uns canvis, hi afegeix, "que segurament cap altra generació no ha viscut tan profundament". També vol ser un homenatge "als músics de poble que tocaven sense saber solfa però amb una gran il·lusió" i "a les diferents parles que enriqueixen el Pirineu, com ara el parlar de l'Alt Urgell, de l'Aran, d'Andorra, del Pallars, de la Ribagorça o de la Cerdanya".
El disc es podrà adquirir en una parada que hi haurà instal·lada al Parc del Cadí. També és a la venda a l'establiment de la Formatgeria l'Abadessa (al carrer dels Canonges), a l'Escola Folk del Pirineu a Arsèguel o bé contactant directament amb els dos components del grup.
Disc gestat durant la pandèmia
Pep Lizandra també ha detallat que la idea de gravar el disc ja l'havien plantejat anteriorment però que mai no l'havien dut a terme. Va ser durant la pandèmia quan van decidir aprofitar la pausa en els concerts per fer realitat aquest repte pendent. El llibret del CD va acompanyat de fotografies que resumeixen la trajectòria del grup.
En aquest concert, La Sonsoni combinarà aquestes noves cançons amb d'altres peces ja habituals del seu repertori. Després de molts anys divulgant la música tradicional, Lizandra es mostra satisfet de la recuperació que s'ha viscut els darrers anys tant d'aquest patrimoni com del sentiment d'orgull i pertinença als pobles del Pirineu. Així ho demostra el fet que, després de la fi de les restriccions, segueixen fent concerts arreu del Pirineu i també a la resta de Catalunya.
Banda sonora del projecte 'Motarrots'
Pel que fa justament a aquesta recuperació, enguany el grup pirinenc també ha estat protagonista del projecte 'Motarrots', impulsat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Lizandra i Porté han posat música, amb un total de vuit cançons, al recull de malnoms amb què s'ha conegut tradicionalment els habitants de cadascun dels pobles de la comarca, d'acord amb la recerca feta per l'escriptor i estudiós Josep Espunyes.