La successió de sequera i pluges, factors de l'esllavissada al Cadí
Els geòlegs constaten que ha estat un episodi important però el consideren "normal" Albert de Gràcia recomana als visitants no apropar-s'hi pel risc de nous despreniments
La combinació de la inusual sequera del començament de tardor i les posteriors pluges s'apunta com la possible causa de l'espectacular esllavissada que va afectar ara fa tres setmanes la serra del Cadí. Així ho assenyala l'estudi que n'ha fet el geòleg Albert de Gràcia després d'haver anat a comprovar sobre el terreny les conseqüències del despreniment en el medi.
En una entrevista per a RàdioSeu, Albert de Gràcia ha indicat que l'incident ha arribat després d'un inici de tardor més calorós i sec del nomal que, sumat a les pluges del novembre, va dilatar les roques. La caiguda ha estat de les més importants dels darrers anys, però els experts asseguren que és "un fet normal" en un serra com la del Cadí, amb una orografia molt abrupta.
La caiguda de roques, moltes de les quals amb més d'un metre de diàmetre, no ha provocat danys en cap nucli habitat, ja que no n'hi ha a prop, però sí en la vegetació i els camins de la zona. Albert de Gràcia assegura que la imatge de prop és espectacular, però recomana als visitants del Parc Natural no apropar-s'hi més del compte ja que ara per ara hi ha perill de noves caigudes de roca.
L'esllavissada es va detectar a mitjan mes passat a la zona de la Torreta, en paral.lel a Vilanova de Banat. El seu efecte és perfectament visible des de la Seu, a l'extrem oest de la serra.