Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La temporada boletaire del 2014 ha estat la millor dels darrers 20 anys

La temporada boletaire del 2014 ha estat la millor dels darrers 20 anys

Les pluges abundants, les temperatures moderades i el poc vent han creat les condicions òptimes per a la fructificació de bolets La producció ha estat de 217 quilos per hectàrea, molt superior als 57 quilos de mitjana de les dues últimes dècades
Bolets - Rovellons
22/01/2015 18:08

Els experts asseguren que la temporada de bolets 2014 ha estat la millor dels darrers 20 anys. Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya des de principis de juliol fins a finals de desembre en un total de 88 parcel·les de mostreig han quantificat la producció de bolets en 217 quilos per hectàrea, que equival a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus, amb un total de 490 espècies. En canvi, en les dues últimes dècades, la producció de bolets s'ha situat en 57 quilos per hectàrea de mitjana.

Els motius d'aquesta temporada excepcional han estat les pluges abundants i les temperatures moderades dels mesos d'estiu i una tardor plujosa, càlida i poc ventosa, cosa que ha creat les condicions òptimes per a la fructificació dels bolets, superant els 120 quilos per hectàrea registrats la temporada 2003.

En relació a la comercialització de bolets, s'han produït 28.660 tones de bolets als boscos de Catalunya, que representa un valor potencial d'entre 85,9 i 143,3 milions de euros -considerant un preu mig entre els 3 i els 5 euros el quilo, sense descomptar-ne la producció de bolets que no es recull-, segons ha indicat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Campanya abundant de rovellons, però de poca qualitat

La campanya de rovellons ha estat molt abundant des del punt de vista de la seva producció amb una mitjana de 33 quilos per hectàrea a Catalunya, superant-se els 57 quilos per hectàrea que s'han localitzat als boscos de pi roig del Pirineu, Prepirineu i la Catalunya Central. No obstant, la qualitat no ha estat l'esperada. Així, el 70 per cent del rovellons estava afectat per cucs, a causa sobretot per una major activitat i presència d'insectes, provocada per l'elevada humitat i les temperatures suaus que s'han registrat.

Altres espècies no s'han vist tan afectades pels insectes i les seves produccions han estat considerables a nivell de Catalunya: els ceps (21 kg/ha), els camagrocs (18 kg/ha), les llenegues (12 kg/ha) o les agulletes (11 kg/ha).

Mostrar formulari de contacte