Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La temporada de bolets arriba a la fi amb bones dades de producció

La temporada de bolets arriba a la fi amb bones dades de producció

Segons el CTFC als boscos de l'Alt Pirineu s'hi han generat uns 300 kg per hectàrea; i als de la Catalunya Central, més de 150. Tot i això, en el primer cas la quantitat ha estat per sota els millors registres de la zona; i en el segon cas, per sobre

Un cistell amb rovellons al Berguedà (Foto: ACN)(
Un cistell amb rovellons al Berguedà (Foto: ACN)(
25/11/2024 18:05

La temporada de bolets d'enguany ha estat una de les millors de les darreres tres dècades en algunes valls del Pirineu català i, sobretot, del Prepirineu, segons el balanç provisional que n'ha fet el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) en base als estudis que duu a terme sobre productivitat micològica a les diferents zones boscoses del país.

El micòleg del CTFC Juan Martínez de Aragón ha informat que a l'Alt Pirineu s'han registrat les produccions més grans, amb l'aparició d'uns 300 quilos de bolets per hectàrea. Tot i això, aquesta xifra queda lluny de les millors dades registrades a alta muntanya des que es fa aquests estudis, perquè per exemple al 2014 i al 2018 es va arribar a uns 600 kg/ha. Aquests dos anys van ser considerats tècnicament com a excel·lents.

A la Catalunya Central, la producció mitjana ha estat força menor, d'uns 150 kg/ha, però en canvi en aquesta zona -que inclou el Berguedà i el Solsonès- ha estat una molt bona campanya perquè han superat amb escreix la seva mitjana. També s'ha superat les expectatives a d'altres zones de Catalunya. A nivell nacional, la mitjana de producció dels boscos és d'uns 50 quilos per hectàrea.

Bolets corcats per excés d'aigua

Juan Martínez de Aragón ha explicat a l'ACN que abans no comencés la tardor l'escenari no era gens optimista, perquè es venia d'una sequera "importantíssima" que no només dificultava el creixement de bolets sinó que, de fet, fins i tot esdevenia una amenaça per a la supervivència de molts arbres. Tanmateix, l'estiu va ser més plujós de l'habitual i va permetre un bon inici de la campanya. Una esperança que s'ha confirmat al llarg dels darrers tres mesos a bona part de les zones del país on més creixen aquests fruits el bosc.

De fet, les abundants pluges que hi ha tornat a haver les darreres setmanes fins i tot han provocat l'efecte contrari: han fet que alguns bolets hagin fructificat sobrepassats d’aigua en alguns casos surtin corcats, sobretot els més buscats: els rovellons. Tot i això, Martínez de Aragón assegura que, en general, la qualitat dels bolets ha estat "molt bona".

De cara al futur, l’expert en micologia del CTFC creu que cal estar atents a com pot afectar el canvi climàtic i, especialment, el possible augment d'episodis de sequera. Segons Martínez de Aragón, els punts amb més risc en aquest sentit poden ser els boscos d'alta muntanya del Pirineu perquè els ecosistemes forestals d'aquesta zona "estan menys adaptats a períodes de sequera perllongats". En aquests casos, augura que la reducció de producció a llarg termini podria ser d'entre el 20% i el 30%.

El fred i el vent dels darrers dies ha fet que a l'Alt Pirineu la temporada ja es doni gairebé per tancada. Encara es pot seguir trobant bolets, tot i que pocs, en algunes zones de la Catalunya Central i del Prelitoral.

Mostrar formulari de contacte