Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La tercera edició de les Visites a pagès de la Cerdanya vol superar el miler de participants

La tercera edició de les Visites a pagès de la Cerdanya vol superar el miler de participants

La iniciativa, en la qual hi prenen part set explotacions de la comarca, pretén posar en valor els seus productes locals
22/08/2019 12:35

Les Visites a pagès de la Cerdanya, que van iniciar-se per Setmana Santa i s'allargaran fins a Tots Sants, han aconseguit fins ara la participació d'unes 800 persones. Tenint en compte aquesta xifra, l'organització espera poder superar el miler d'assistents de l'any passat. L'objectiu de la proposta, que es duu a terme en set explotacions agràries i ramaderes de la comarca, és donar a conèixer i posar en valor el procés d'elaboració tradicional de diferents productes locals del territori. Al mateix temps, també es vol fer pedagogia sobre la influència positiva que té el sector primari en el paisatge i la necessitat de preservar-lo com a element clau de l'economia de la zona.

El ramat de la granja del Xavi i l'Helena està donant una nova vida a l'entorn del petit poble de Montmelús, que pertany al municipi de Ger (Cerdanya). Les cabres, a partir de les quals obtenen llet per elaborar diversos tipus de formatge, pasturen a una alçada de 1.600 metres. Reivindicar la importància que té la ramaderia extensiva per al territori és, precisament, un dels factors que els van animar a participar al projecte de les Visites a pagès, ja que en aquest marc poden explicar als assistents els beneficis d'aquest model per al benestar animal i la cura de l'entorn.

Tot i que en aquesta tercera edició es van començar a programar visites des de Setmana Santa, és a l'agost quan hi ha una major afluència de visitants. Per aquest motiu, en aquesta explotació acullen aquests dies fins a tres grups per setmana. Durant el recorregut poden veure el ramat de cabres i també els seus porcs, els quals tenen integrada a la seva alimentació el xerigot, és a dir, la part que queda després de fer quallar la llet per elaborar el formatge. Per l'Helena Guillén és important donar-ho a conèixer perquè és la manera que tenen de tancar el seu cicle productiu, amb el qual eviten haver de tractar aquest líquid com a residu.

A la visita, el públic també pot veure els panells solars que abasteixen d'energia les instal·lacions, a més de conèixer la història recent de l'explotació, ja que el projecte va començar ara fa sis anys i fins al 2018 no han començat a comercialitzar els seus productes. La venda directa i en botigues i restaurants de la comarca és la seva aposta, explica Guillén, que considera que tot i que cada cop hi ha més consciència sobre la importància del consum de productes de proximitat, les grans distribuïdores lluiten per fer abaixar els preus.

Suport institucional

La iniciativa de les Visites a pagès, que en aquesta tercera edició s'allargarà fins a l'1 de novembre, és de l'Associació Agroalimentària de Cerdanya, entitat que aglutina tant a productors i elaboradors locals com als sectors del comerç, la restauració i els allotjaments turístics que utilitzen productes de proximitat. L'activitat compta amb el suport del Consell Comarcal de la Cerdanya i el patronat de turisme cerdà, a més de la Diputació de Girona.

La gerent del Consell Comarcal de la Cerdanya, Carol Nabau, explica que l'objectiu del projecte és "donar a conèixer el procés d'elaboració dels productes alimentaris, per tal que els seus potencials consumidors els posin en valor". També afegeix que "es vol conscienciar sobre la importància que ha de tenir el sector primari tant per a la preservació de l'entorn com per a l'economia d'aquest territori i com aquest ha de ser compatible amb el turisme".

  • El propietari de la Formatgeria de Montmelús mostra el seu ramat (Foto: ACN)
  • Un dels propietaris de la Formatgeria de Montmelús parlant dels seus productes mentre part del públic de les Visites a pagès de Cerdanya tasta alguns dels seus formatges (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte