La Torre de Capdella arriba a un acord per liquidar el deute que reclama Endesa en concepte d'IVA
L'equip de govern de l'Ajuntament de la Torre de Capdella, amb el vistiplau de l'Associació d'Afectats pel Conveni, ha arribat a un acord amb Endesa per liquidar el suposat deute d'IVA que la companyia reclama corresponent al període 2015-2020. L'acord es preveu signar divendres, elevant-lo a Ple, preveu que el consistori aboni la quantitat de 300.834 euros a Endesa, en concepte de consum elèctric dels equipaments municipals, lluny del què estableix el Contracte del 1927, encara vigent, que atorga determinats drets als veïns en l'accés a l'electricitat a canvi de l'ús dels recursos del municipi per part de l'empresa elèctrica.
El pacte l'ha donat a conèixer la CUP de la Vall Fosca, que hi està en contra. L'oposició municipal creu que el pacte "arriba ara perquè, de la mateixa manera que al 2017 i també a l'hivern, a Endesa li caduca el dret a reclamar a Hisenda". La formació anticapitalista ha denunciat que la companyia ha tallat la llum a un veí de Paüls com a "mesura de coacció" per forçar la resta d'afectats per aquest litigi a pagar. Per això, han convocat una concentració de suport als veïns d'aquest poble.
La CUP critica tant l'alcalde, Josep Maria Dalmau, com el president de l'Associació de la Llum, Josep Peró, perquè creuen que s'ha deixat "sense marge de maniobra l'oposició i els veïns que no hi estan d'acord", que opinen que "no són pocs". El grup municipal considera que "quatre anys després, la història es repeteix i l'equip de govern, ara d'ERC, reedita un pacte sota la justificació d'evitar talls de llum", i acusen l'ajuntament de "vendre's a l'imperi elèctric d'Endesa" i d'"incapacitat de defensar els interessos del municipi i dels seus veïns davant les amenaces i coaccions" de la companyia. Per això, fins i tot reclamen la dimissió del govern municipal.
Compensacions per l'ocupació de terrenys municipals
L'origen d'aquest litigi rau en l'aplicació de l'IVA, per part d'Endesa, a preu de mercat, i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonar l'impost en base al preu de mercat. Es tracta d'un conflicte que fa dotze anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric, i que la CUP confia que es resoldrà amb la sentència del TSJC, fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària.