L’Ajuntament de la Torre de Capdella ha adquirit recentment 95.200 metres quadrats de terrenys d’Espui, on s’havia d’ubicar el projecte fallit d’estació d’esquí de la Vall Fosca. L’alcalde, Josep Maria Dalmau, ha explicat que la compra d’aquestes finques obre la porta a poder fer molts projectes que inclouen un possible espai d'esports de muntanya que funcioni tot l'any, juntament amb habitatges socials o espais per fires.
Sobre aquestes diverses possibilitats, Dalmau no tanca la porta a una estació de muntanya que imiti el model que ja estan impulsant algunes estacions d'esquí catalanes, amb l'objectiu de tenir-hi activitat els 365 dies de l'any, perquè creu que es podria convertir en un revulsiu per la Vall Fosca i per tota la comarca del Pallars Jussà. El batlle puntualitza que si aposten per aquesta idea procuraran que sigui un projecte "sostenible" i, en tot cas, matisa que per tirar endavant qualsevol d'aquests projectes l’Ajuntament "no ho pot fer sol", en tractar-se d'un municipi amb pocs habitants i pocs recursos, i per això demana la implicació del Consell Comarcal, la Diputació i la Generalitat.
Dalmau ha matisat que l'Ajuntament "descarta completament" construir un complex que es basés només a tenir pistes d'esquí, perquè es vol que pugui funcionar estiu i hivern i que estigui "ple d’activitats de natura i esport". L’alcalde ha deixat clar que aquesta és la seva visió, però conclou que es faci el que es faci s’haurà de decidir amb tot l’equip de govern i amb l’EMD d’Espui.
L'exemple de la Ribagorça
L’Ajuntament estudiarà diferents opcions que es poden plantejar per donar ús a aquestes zones, incloent que si es fan pistes d'esquí aquestes es puguin reaprofitar a l'estiu per a d'altres activitats, com ja fan ara moltes estacions especialment amb la BTT. En definitiva, valoren que l’adquisició dels terrenys "obre moltes possibilitats" per fer un projecte "interessant per la comarca i el país".
A banda d'aquesta voluntat que s'hi generi activitat tot l'any, Josep Maria Dalmau veu important dotar-se d'un complex de muntanya perquè creu que en cas contrari s'accentuarà la tendència al despoblament. En aquest sentit, Dalmau es pregunta "què seria de la Ribagorça sense les estacions" i creu que és un bon exemple de com aquests projectes ajuden a fixar població; en el cas d'aquesta comarca veïna, amb les instal·lacions de Boí Taüll al costat català i de Cerler al costat aragonès.
Decidir què es fa amb les infraestructures ja construïdes
L’Ajuntament ha comprat aquests terrenys per un preu de tot just 265.000 euros. Ha adquirit diverses parcel·les que en total sumen uns 95.200 metres quadrats, dels quals uns 14.400 han estat cedits gratuïtament.
L’alcalde ha recordat que totes les parcel·les adquirides formen part del SAU1 (Sol Apte d’Urbanitzar) d’Espui. Aquests terrenys, ubicats a tocar del nucli d’Espui, formaven part del projecte de l’estació d’esquí de Filià i una part estava destinada a zona hotelera, aparcaments, serveis i la sortida del telefèric tricable; i l’altra part, la més a prop del poble, havia de ser zona residencial. Abans de l’inici del projecte, tota la zona era prats de pastura.
A la muntanya de Filià s’hi van arribar a construir infraestructures per la que havia de ser l’estació d’esquí. Dalmau ha dit que ara és el moment de prendre una decisió sobre les estructures de formigó dels telecadires inacabats i les pilones dels remuntadors, que ara estan en situació d’abandó i que no es van arribar a estrenar mai. L’alcalde ha dit que s’ha d’estudiar detalladament què fer amb totes aquestes estructures i si es poden reaprofitar.